Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Britànics residents a Barcelona fan campanya per Corbyn des de la seu dels comuns
  • CA

Una trentena de britànics es reuneix des de fa un mes a la seu de Barcelona en Comú. Fan campanya per al Partit Laborista a través d’Internet: dos cops per setmana truquen a votants del Regne Unit per convèncer-los de votar a Jeremy Corbyn. Aquest dijous tenen lloc les eleccions generals que va avançar Boris Johnson en plena crisi pel Brexit.

Els comuns els han cedit la seu per fer campanya i s’hi reuneixen cada dimecres i diumenge. El partit català i el britànic tenen relació habitualment, tant a través de xarxes internacionals i trobades polítiques com en mostres creuades de suport. Per exemple a les darreres eleccions municipals va assistir a un míting d’Ada Colau l’escriptor britànic Owen Jones, conegut defensor de l’ala esquerra del partit que encapçala Corbyn.

Un dels voluntaris és el britànic David Russell, de 53 anys, veí de Barcelona i traductor. “Em vaig assabentar que buscaven voluntaris per fer campanya per Corbyn i m’hi he enrolat”, explica al TOT Barcelona. Ja s’havia apropat als comuns –va participar al porta a porta que van fer els comuns per les municipals– i explica que la resta de voluntaris són més joves que ell i bona part també tenen experiència activista a Catalunya, sigui d’entitats veïnals, socials com la PAH o de BComú mateix.

Fer campanya al segle XXI

Corbyn compta amb un grup de suport de base, fora l’organigrama del partit, que es diu Momentum i que coordina les trucades. Una aplicació informàtica selecciona al destinatari, sigui de la base de dades de persones amb qui el partit ja ha contactat algun cop o sigui a porta freda a números de telèfon aleatoris dels territoris on les enquestes van més renyides. També ofereix als voluntaris un guió per a la conversa i argumentari polític.

Russell sobretot ha trucat a persones de la base de dades, per animar-les a fer campanya entre els seus cercles d’amistats com fa ell a Barcelona. També ha fet tasques d’“investigació” dels candidats rivals, com en diu ell. El partit laborista delega en aquests grups de voluntaris la lectura crítica de l’historial de Twitter dels adversaris, en busca d’alguna piulada desafortunada.

Membres del grup de suport a Corbyn, a la seu de Bcomú / Labour Campaigning from Barcelona

Membres del grup de suport a Corbyn, a la seu de Bcomú / Labour Campaigning from Barcelona

Aquest dimecres serà l’últim dia que facin campanya des de la seu del carrer Marina, perquè al Regne Unit no existeix el dia de reflexió previ als comicis. També dedicaran el dia a buscar un local que els aculli dijous nit per seguir junts els resultats electorals, que arribaran entrada la matinada.

“Les enquestes no ens van gaire bé però el 2017 també predeien una gran majoria conservadora i al final els tories van prendre l’absoluta”, presumeix. “Ho atribuïm a aquest activisme de base, que les enquestes no saben detectar, així que som optimistes sobre aquest dijous perquè aquest cop la campanya és encara més gran que fa dos anys”, diu. “Hi ha grups com el nostre a molts més llocs, a Madrid, a Estats Units, Suècia, a Noruega…”, enumera.

Dues tècniques que BComú va importar per les municipals

Barcelona en Comú també treu partit d’aquestes col·laboracions i contactes internacionals, per exemple incorporant tècniques de campanya molt esteses a altres països però poc freqüents a Catalunya i Espanya. “Fent campanya els anglosaxons ens van molt per davant i a través de les xarxes internacionals ens transferim molt coneixement de tècniques de mobilització”, assegura Enric Bàrcena, membre de la direcció executiva i coportaveu de Bcomú.

El porta a porta de les darreres municipals el van importar de la iniciativa Working Families del Partit Demòcrata nord-americà, afegeix Kate Shea Baird, també de la direcció dels comuns i coordinadora de la comissió internacional. També cita com a exemple les sessions de benvinguda als activistes que s’involucren per primer cop en una campanya electoral, inspirades en les del senador demòcrata Bernie Sanders.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa