Barcelona s’alia amb nou ciutats europees per lluitar contra els pisos turístics il·legals

L’Ajuntament ha enviat una carta als representants dels governs de Catalunya i Espanya davant la UE per reclamar un marc legal comunitari

Barcelona i nou grans ciutats europees s’han unit per lluitar contra els allotjaments turístics il·legals i fer pressió davant de les autoritats comunitàries per trobar una resposta coordinada. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha enviat una carta a la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, Meritxell Serret, i a l’ambaixador i representant d’Espanya davant de la Unió Europea, Pablo Garcia-Berdoy, per demanar més contundència contra els lloguers turístics que no disposen de llicència.

En la carta, Sanz assegura que “les ciutats requerisquen un marc legal europeu que empari la seva capacitat d’intervenció sobre el mercat de l’habitatge i que exigeixi la cooperació de les plataformes de lloguer vacacional”. També demana a Serret i García-Bedoy que col·laborin “per a la consecució d’aquest objectiu”

L’aliança de Barcelona i nou ciutats europees –Amsterdam, Berlin, Bordeus, Brussel·les, Cracòvia, Munic, París, València i Viena– pretén reclamar mesures contra el lloguer turístic il·legal en l’àmbit comunitari. Aquest mes han enviat un manifest conjunt reclamant a la Unió Europea que apliqui mesures legals més contundents per exigir responsabilitat a les plataformes de lloguer vacacional.

Un cop frenada l’expansió dels anuncis de pisos turístics il·legals a portals de lloguer vacacional com Airbnb o Homeaway, l’Ajuntament de Barcelona es troba ara amb una proliferació de l’oferta d’habitacions individuals que intenten esquivar la regulació actual –que fins ara no ha legislat sobre les llars compartides– i ha hagut de redoblar esforços per detectar fraus en els anuncis.

Les deu ciutats signants són municipis que pateixen intensament els efectes de la turistificació i els problemes d’accés a l’habitatge per part dels residents locals. Per això, han enviat aquest mes de juny un manifest conjunt expressant la preocupació per la recent opinió publicada per l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que considera que plataformes com Airbnb “simplement proporcionen un servei més de la societat de la informació”, de manera que se’ls allibera de la responsabilitat de complir les normatives relatives al lloguer turístic.

Més informació

Nou comentari