Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona exigeix la nul·litat de la sentència de l’1-O i l’alliberament de Junqueras
  • CA

El ple de Barcelona ha aprovat una declaració institucional carregada de simbolisme polític. A proposta d’ERC i JxCat i amb el suport de BComú, el plenari de la capital catalana exigeix formalment a l’Estat espanyol “la nul·litat de la sentència” de l’1-O i reclama “la llibertat immediata d’Oriol Junqueras”. Els dos socis del govern municipal han votat de forma oposada i el PSC s’ha posicionat en contra, al costat del ‘no’ frontal de Cs, PP i Manuel Valls.

La proposició també rebutja la sentència de 18 mesos d’inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per no haver despenjat del balcó de plaça Sant Jaume una pancarta en favor de la llibertat dels presos polítics. Així mateix, condemna la “vulneració de drets polítics” de Junqueras i de Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats, tot just dues hores després que els dos darrers hagin pogut recollir les seves acreditacions i siguin finalment membres del Parlament Europeu. 

La declaració també inclou un compromís municipal de demanar al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez (PSOE), que garanteixi el compliment de la sentència del Tribunal Superior de la UE (TJUE) sobre la immunitat de líder d’ERC. A més insta a l’adminstració a “treballar en l’alliberament de tots els presos i preses polítiques en el mínim temps, per iniciar una nova etapa de diàleg i solucions polítiques”. 

ERC i JxCat: “punt d’inflexió” i “prevaricació”

Ernest Maragall (ERC) ha qualificat les sentències de Junqueras i Torra de “punt d’inflexió” perquè “crea doctrina” europea. Ha defensat que “ningú més que el vot ciutadà posa i treu” als representants polítics: “La voluntat dels ciutadans no pot ser alterada arbitràriament per un tribunal”. “Oriol Junqueras hauria d’estar lliure ja ara, a casa amb la seva companya i fills”, ha reivindicat. També ha subratllat que “la posició que adopti l’Advocacia de l’Estat serà definitiva” per a l’alliberament i ha considerat que no podrà fer altra cosa que anul·lar la sentència de l’1-O. 

Benedí i Baró (ERC) i Artadi (JxCat) al ple de desembre / Jordi Play

Benedí i Baró (ERC) i Artadi (JxCat) al ple de desembre / Jordi Play

Elsa Artadi (JxCat) ha advertit que la sentència del TJUE “posa davant del mirall la injustícia espanyola i desautoritza la Junta Electoral Central i les pràctiques del Tribunal Suprem”. “Només dues hores després condemnen al president Torra per una decisió de la mateixa Junta Electoral i l’haurà de jutjar ara el Tribunal Suprem”, ha contraposat. Així, Artadi ha defensat que Puigdemont, Comín i Junqueras són eurodiputats des de les eleccions del mes de maig, però han calgut “6 mesos i un procés judicial” per fer efectiu el resultat de les urnes. Aquest retard, ha dit, només pot atribuir-se a la “prevaricació” de l’Estat. “La internacionalització del conflicte és el camí perquè a Espanya només veiem repressió”, ha conclòs.

Els comuns, contra la justícia espanyola

“Aquesta sentència obre una nova etapa, podem fer veure que això no canvia les regles de joc però és voler enganyar-se i enganyar a la ciutadania”, ha defensat Jordi Martí (BComú).  “El que ha passat és que el PP quan governava no se’n va en sortir de resoldre un problema polític i li va encarregar a la justícia. I quan t’equivoques d’instrument tot va pel pedregar”, ha argumentat. “La justícia espanyola se’n comença a adonar que té els peus de fang, els tribunals espanyols comencen a trencar-se i és obligat i necessari retornar el conflicte a la política”, ha sostingut. “La sentència està més que acatada, hi ha 9 persones a la presó, en equipaments penitenciaris gestionats per la Generalitat de Catalunya!”, ha dit adreçant-se a l’espanyolisme.

No obstant, ha advertit a ERC i JxCat que Europa no ha fallat a favor de l’independentisme ni hi està a favor, segons ell: “El que ens diu Europa és que tornem a la política, a les taules de diàleg”. “El catalanisme ha estat sempre europeista i han vist en Europa l’oportunitat de resoldre l’encaix plurinacional de l’Estat espanyol”, ha recordat el regidor de Bcomú, que havia militat molts anys a l’ala catalanista del PSC. Ha recordat que els comuns ja van criticar “el sainet de les pancartes” però ha titllat la sentència contra Torra d’un “error absolut” i una “barbaritat”: “No pot ser que, per lamentable que fos, acabi amb la inhabilitació del president de Catalunya!”. L’alcaldessa Ada Colau ha tancat la ronda d’intervencions i amb gran brevetat ha insistit en què “la via de la judicialització ha estat un error” i cal sortir-ne com abans millor.

Laia Bonet (PSC) fa equilibris

A la tinenta d’alcaldia Laia Bonet (PSC) li ha tocat el paper més difícil, en plenes negociacions –ara aturades per ERC– de la investidura de Pedro Sánchez. Ha intentat ser conciliadora amb comuns i independentistes, però alhora defensar un “horitzó de pacte i diàleg”. Ha situat la posició socialista com l’única responsable enmig de “dos blocs que busquen imposar-se l’un a l’altre” per treure’n “rèdit electoral” i ha recordat que la posició de l’Advocacia de l’Estat en el procés judicial europeu era favorable al reconeixement de la immunitat de Junqueras.

Ha llançat les culpes sobretot al PP i ha assegurat que la situació actual “és conseqüència d’unes estratègies nefastes que han alimentat el conflicte”. Però també ha sostingut que de la sentència del TJUE “no se’n desprèn la nul·litat de tot el procés” contra el referèndum i ha considerat que és “fer trampes” voler “diferenciar justícia espanyola i europea” perquè formen part d’un mateix sistema polític. Sobre Torra ha estat més esquiva i ha retret al president català l'”error” de no haver vulgut “retirar la pancarta durant el període electoral”.

La categòrica indignació de Cs, PP i Valls

Els caps de files de Cs, PP i BpC han fet intervencions categòriques contra l’independentisme, al que han acusat de tergiversar el contingut de la sentència europea. Luz Guilarte (Cs) ha subratllat que “la immunitat no es té per allò que s’hagi fet abans de ser electe” i per tant no veu que l’elecció com a eurodiputat repercuteixi de cap forma en l’empresonament i el judici pel referèndum. “La maquinària de propaganda independentista torna a prioritzar-se, però aquest ajuntament no té cap tipus de competència sobre això”, ha insistit. 

Josep Bou (PP) ha defensat, en castellà primer i després en castellà, que el TJUE no canvia l’escenari polític: “Després de la sentència europea mantenim que Junqueras segueix sent un delinqüent condemnat en ferm i Puigdemont, un pròfug de la justícia”. “Immunitat no és igual a impunitat, no pretenguin que l’Estat s’agenolli davant dels qui infringeixen la llei”, ha proclamat. Finalment Manuel Valls (BpC) ha considerat que la declaració institucional que es votava era “una nova demostració del populisme que caracteritza al moviment independentista” i ha aprofitat el cas de Torra per desacreditar el suport dels comuns als independentistes. “Vostè, alcaldessa, bé va retirar el llaç groc perquè no volia ser jutjada per desobediència i potser ser inhabilitada!”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Nueva astracanada del consistorio a desembre 20, 2019 | 15:13
    Nueva astracanada del consistorio desembre 20, 2019 | 15:13
    Meada fuera de tiesto, como lo de las amiguitas post-porno de la Colau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa