El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha acordat una declaració institucional en suport dels presos polítics, davant l’inici pròximament del seu judici al Tribunal Suprem. Barcelona en Comú (BComú), els tres grups independentistes i els dos regidors no adscrits han secundat el text, que ha prosperat amb més de dos terços de recolzament polític. La capital catalana, amb aquest acció simbòlica, reclama “l’alliberament immediat de totes les persones encausades perquè puguin assistir en llibertat al judici” i censura les “acusacions infundades” a les que s’enfronten. El ple també insta a les acusacions i en particular a la Fiscalia General de l’Estat “a que reconsideri la seva actuació, ajustant-se als principis democràtics d’intervenció penal mínima” i recorda que “no existeix judici imparcial sense jutges imparcials”. 

En previsió d’una sentència conflictiva, la mateixa declaració també fa una crida a la ciutadania a “respondre d’una manera pacífica i ferma” en defensa de la democràcia i els drets fonamentals. Així mateix, demana a la Generalitat i al Govern de l’Estat una “resolució política i democràtica del conflicte, a través del diàleg constructiu sense condicions”. En el document, l’Ajuntament de Barcelona expressa el “suport, escalf i acompanyament” específicament a Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Oriol Junqueras.

El text que han transaccionat sobiranistes i comuns es recolza en els pronunciaments del Relator Especial de la ONU sobre la llibertat d’expressió, el Comissari de Drets Humans del Consell Europeu i del Síndic de Greuges de Catalunya. També recull un manifest en favor d’una solució dialogada –que van firmar exdirigents socialistes com Raimon Obiols i Laia Bonet– i la recent sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre l’alliberament d’un diputat turc empresonat a Turquia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa