Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona i Betlem col·laboraran en gestió pública i tecnologia
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona i el de la ciutat palestina de Betlem col·laboraran en consolidació institucional, modernització de l’administració i millora de la gestió dels serveis bàsics, en enfortir la gestió pública municipal, així com fomentar el desenvolupament tecnològic per al benestar dels ciutadans. Es tracta d’un acord de col·laboració mútua que firmen aquest cap de setmana l’alcalde de la ciutat palestina, Anton Salman, i la regidora barcelonina de Relacions Internacionals, Laura Pérez. La representant catalana ha viatjat a Palestina en un viatge oficial de cinc dies a Jerusalem, Nablus, Gaza i Betlem per a conèixer diversos projectes de cooperació finançats per l’Ajuntament.

Segons ha informat en consistori en un comunicat, Pérez traslladarà a les institucions de cada ciutat “la preocupació de Barcelona vers un dels conflictes vius més llargs de la Mediterrània i concretament l’afectació directa que està tenint sobre la societat civil de Palestina”. “Volem contrastar aquesta realitat visitant les dues bandes del conflicte israelià-palestí, sempre a nivell de ciutats, i conèixer de prop les conseqüències sobre la població”, ha explicat Pérez. Els projectes finançats a través de les convocatòries de subvenció de la direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional es centren en millores de les condicions de vida de la població palestina, que sovint són de greu precarietat per les conseqüències d’anys de conflicte. “La millor manera de contribuir a la pau a la regió és millorar les condicions de vida dels ciutadans, sense renunciar a crear espais de diàleg entre les parts”, ha subratllat Pérez.

En contrast amb la neutralitat de la nota institucional, el director de Justícia Global i Cooperació Internacional a l’Ajuntament, David Llistar, ha criticat obertament la política israeliana de contrucció d’assentaments a través del seu perfil públic de Twitter. “Als territoris palestins les noves ciutats (les colònies israelianes) no les fan arquitectes ni urbanistes; les fan els militars i tenen estructura militar compacta, agressiva, “entancada” i antiecològica”, ha piulat l’alt càrrec municipal, que també ha deixat constància que la comitiva ha hagut de passar “obligatòriament per Israel”.

 

Entre les accions impulsades pel municipi català actualment hi ha la millora de la gestió de l’aigua a Gaza; la gestió del clavegueram a Betlem; suport en programes de salut mental a través de les escoles d’UNRWA –l’agència de Nacions Unides dedicada a atendre els refugiats a Palestina– i en el suport a la infància i dones a Nablus. En aquests moments hi ha 9 projectes en marxa i entre 2015 i 2018 el consistori ha destinat 1,3 milions d’euros a la cooperació i ajut humanitari per a la població palestina, tot i que les relacions amb aquest territori es remonten a 2001. Una delegació de la direcció de Cooperació del consistori ha acompanyat a la regidora en les visites i tractarà d’acordar dos projectes de cooperació directa, un a la Franja de Gaza i un altre a Betlem en el marc del nou acord signat.

D’altra banda, el passat mes de maig una delegació institucional de Betlem va visitar Barcelona per estudiar diversos dispositius de gestió pública. Per exemple varen visitar el Centre de Control de BCASA des del que es gestiona el clavegueram, s’afronten episodis de pluges torrencials o s’aprofita l’aigua freàtica.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa