Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Àrea Metropolitana de Barcelona rebutja augmentar la tarifa de l’aigua
  • CA

 

El Govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que presideix Ada Colau, proposarà al ple del Consell Metropolità de la setmana vinent que no aprovi l’increment del 4,1% previst en les tarifes d’aigua potable de l’entorn metropolità. El vicepresident l’AMB i regidor a la capital catalana, Eloi Badia, ha anunciat aquest dijous que els ‘comuns’ no accepten l’augment proposat per Aigües de Barcelona –que integren Agbar i la pròpia AMB– perquè han detectat algunes derivacions respecte a l’evolució dels ingressos a través del rebut de l’aigua. Segons Badia, l’empresa va ingressar el 2017 uns 31 milions més del previst, aconseguint un total de 328 milions.

Així, l’AMB revisarà l’acord marc del contracte amb Aigües de Barcelona per determinar l’origen exacte del desequilibri abans de portar la proposta definitiva de tarifes a votació al Consell Metropolità. S’estudiaran aspectes com el cànon de coneixement, despeses de publicitat i els beneficis de l’empresa. El regidor ha assegurat que l’increment tindria una repercussió de 13,5 milions d’euros en les tarifes i que volen frenar l’inici del tràmit per fer un estudi en profunditat de tots els costos del servei i determinar quins són necessaris i quins no: “No descartem una situació en la qual, en lloc d’haver de pujar el rebut de l’aigua, l’haguem de baixar”.

Fonts de l’empresa consultades per Europa Press han detallat que aquest increment implicaria 62 cèntims cada dos mesos per llar i han replicat que el rebut ha pujat els últims anys perquè l’AMB ha augmentat la taxa de recollida i tractament de residus: un 3,5% per a particulars i un 6,97% per a usuaris no domèstics el 2019. La factura de l’aigua metropolitana, recorden, és el vehicle de pagament de diferents tributs sense relació amb l’aigua.

Badia ha avançat que, en la seva anàlisi, s’entendran com a despesa no imprescindible tot el que l’empresa no indiqui com a tal. Segons ell, l’AMB no voldrà que es repercuteixin aquests costos en el rebut, motiu pel qual la transparència en la informació serà ara un “imperatiu per a la pròpia companyia” i permetrà a l’ens metropolità realitzar una anàlisi que fins ara no ha pogut fer.

Sense calendari per a la nova tarifa

Preguntat per quan es coneixeran les noves tarifes, ha assenyalat que dependrà de l’agilitat amb què rebin la informació. No obstant, creu que hauria de concretar-se a finals de desembre i confia que la negociació conclogui amb la màxima celeritat: “Si no arriba la informació, donarem per fet que aquell cost és prescindible”. Ha explicat que es van reunir amb l’empresa al gener per expressar la intenció de l’AMB de fixar un nou marc tarifari per 2019 i que semblava que hi havia un principi d’acord, però després no es va constatar aquesta voluntat en reunions posteriors –l’última va ser al setembre–, de manera que van veure que era necessari actuar: “Si no actuéssim, estaríem donant l’esquena a la ciutadania”, sosté, perquè s’encariria el rebut.

A preguntes dels mitjans, ha negat que estigui atiant un conflicte amb Agbar a través dels mitjans de comunicació i ha assenyalat que l’Ajuntament treballa amb moltes empreses de serveis externalitzats i que el que passa amb l’aigua és “inaudit”. També ha recordat que han obert un expedient sancionador per presumptes incompliments de la Llei de Transparència. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa