L’Ajuntament es queixarà a l’ATM pel repartiment de dividends a TRAM

Janet Sanz (BComú) lamenta que la concessionària va fer una "operació legal" en favor dels inversors i que les administracions "no podien vetar-la"

L’Ajuntament de Barcelona no ha encaixat bé l’operació financera de TRAM, l’empresa concessionària del tramvia de Barcelona, per repartir dividends als seus inversors. Segons ha explicat la tinenta d’alcaldia Janet Sanz (BComú), arran de la publicació del cas al diari Ara, la companyia “va renegociar els seus crèdits bancaris per abaixar-ne els interessos que paga, el que va generar-li benefici i li va permetre repartir dividends” als accionistes.

El govern municipal, que té previst unir el Trambaix i el Trambesòs per la Diagonal aquest mandat, no es va prendre gens bé la notícia. Sobretot li ha molestat, ha donat a entendre, assabentar-se’n per la premsa i no al consell d’administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Va consultar-ho amb els serveis jurídics municipals, ha detallat Sanz, però aquests no van trobar cap fissura ni al moviment comptable ni a la manca d’avís.

“És una operació legal, ni TRAM havia de fer un requeriment previ ni els operadors públics podíem vetar-la”, ha lamentat la tinenta, en resposta a una iniciativa presentada per ERC aquest dimarts a la comissió d’Urbanisme. Segons Sanz, el govern transmetrà el seu malestar a l’ATM perquè en quedi constància, però ha recordat que la competència en concessions ferroviàries és “estrictament de la Generalitat”.

ERC i JxCat, que formen el Govern català, també s’han pronunciat en contra de l’operació financera. Tot i així, Francina Vila (JxCat) ha advertit que el seu grup només hi donaria suport si la queixa a l’ATM va més enllà de la crítica i aporta “un canvi de paradigma rellevant”. Maria Buhigas (ERC) ha insistit en què “no hi ha ètica sense estètica” i ha censurat que alguns accionistes “han recuperat la inversió en dos anys”. “En altres camps d’això en diem pelotazo“, ha conclòs.

Nou comentari