L’Ajuntament demana legislació més estricta per tancar cases de joc i vetar-ne arreu la publicitat

El govern municipal de Barcelona ha anunciat aquest dimarts una suspensió de llicències a sales de joc i apostes durant un any i ara prepara un pla d’usos i dos decrets per desplegar més mesures de “decreixement” de locals i publicitat d’aquest sector per reduir el joc patològic. Per fer-les efectives, demana a la Generalitat de Catalunya i l’Estat espanyol que endureixin les normatives per ampliar el radi de prohibició d’establiments al voltant d’escoles i hospitals, dificultar l’accés de menors i joves a webs d’apostes i vetar-ne la publicitat al carrer i als mitjans.

[r:1]

“Si a altres administracions els hi tremolen les cames en algun moment, l’ajuntament ja s’hi posa per posar en marxa un decreixement”, ha defensat la tinenta d’alcaldia Janet Sanz (Bcomú). “No podrà obrir ni una sala més i quan en tanqui una, no podrà tornar a obrir-ne una altra”, ha insistit. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha destacat dos factors ambientals que provoquen major risc de desenvolupar una ludopatia: “A major disponibilitat i accés al joc i residir en un barri de nivell sòcio-econòmic baix, major risc”. El degà del Col·legi de Psicologia, Guillem Mattioli, també ha participat a la roda de premsa i ha recordat que “les conductes addictives o generen o expressen patiment psíquic i problemes de salut mental”.

Negociació del radi mínim

El pla d’usos s’haurà d’aprovar al plenari i podria incloure radi superior als 100 metres que preveu la normativa catalana, el que deixaria en una situació al·legal a un nombre d’espais que Sanz no ha quantificat. Tampoc ha volgut precisar quina distància proposa el consistori, tot i que s’ha referit a radis més amplis en altres plans d’usos, com el d’associacions cannàbiques que és de 150 metres. “S’està treballant tècnicament”, ha dit.

A l’Estat li demana que porti coto a la publicitat de joc en línia. També hi haurà converses amb referents com el Barça, amb voluntat de frenar junts la participació d’ídols juvenils en aquests anuncis. D’altra banda, dos decrets d’alcaldia desplegaran l’obligació de totes les empreses i entitats beneficiàries de contractes municipals o subvencions d’aplicar filtres als seus ordinadors perquè ni treballadors ni usuaris puguin connectar-se a pàgines d’apostes.

Nou comentari

Més notícies

L’Ajuntament veta l’obertura de sales d’apostes per combatre les addiccions

El consistori congela durant un any la inauguració d'establiments com les sales de joc

Joves addictes a les apostes: del deute al comportament suïcida

Les xifres del joc i la publicitat continuen creixent, així com els casos de pacients greus per addiccions

Les sales de joc i apostes disminueixen a Barcelona i augmenten a Madrid

Els districtes on hi ha més establiments són l'Eixample, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc