Recuperar la “capitalitat cultural” i regular els lloguers, els compromisos entre Sánchez i Colau

En una compareixença sense permetre preguntes dels mitjans, l'alcaldessa i el president del govern estatal han parlat d'una "nova etapa" de cordialitat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han tancat un acord per recuperar el conveni per la “capitalitat cultural i científica”. Aquest ha estat el principal avenç de la reunió entre els líders del PSOE i de Barcelona en Comú, segons han explicat en una compareixença davant dels mitjans en que no s’ha permès fer preguntes –a diferència d’ahir, quan després de la trobada de Sánchez amb el president de la Generalitat, Quim Torra, sí se’n van autoritzar. Colau, per la seva banda, ha destacat que ha “traslladat al president” la necessitat que “en els pròxims mesos, hi hagi un esborrany” sobre com s’abordarà la regulació de lloguers. El president de l’executiu espanyol, en el seu torn, ha instat a referir-se a Barcelona més enllà dels termes de la “cocapitalitat” fins arribar al “colideratge”. 

Sobre la referència a l’habitatge, Pedro Sánchez ha respost a la petició de Colau refermant “el compromís” del govern estatal per entrar-hi de ple. “Estem disposats a actuar al mercat de l’habitatge” perquè “el lloguer no sigui una barrera insalvable per moltíssims col·lectius a Barcelona i a altres ciutats”, ha esmentat el president del govern espanyol. “Complirem amb el que hem pactat”, ha afegit. Tanmateix, aquesta voluntat ha quedat exclosa de l’escrit que contempla els 3 acords ferms decidits en la reunió d’aquest matí.

Un document que reactiva pactes

En el document signat pels representants de tots dos governs, s’ha aprovat la recuperació del conveni de “capitalitat cultural i científica” que “hauria d’estar al voltant de la xifra econòmica de l’últim conveni dignat el 2010”, expressa el text. La quantitat anual que l’Estat dirigia llavors a Barcelona era de 25,8 milions. Després d’aquell any, i amb l’arribada del PP al lideratge del Congrés dels Diputats, la dotació va desaparèixer.

El mateix pacte contempla dos punts més. El primer d’ells referma el compromís del govern del PSOE-UP per “donar suport a la proposta” que l’any 2021 Barcelona sigui la ciutat escollida perquè es realitzi la conferència de la UNESCO a la Global Universities Network for Information. Seria la primera vegada que aquesta cita se celebraria fora de París.

L’últim dels punts defensa el retorn d’una altra mostra de connexió entre la ciutat i l’executiu espanyol: la Comissió de Col·laboració Interadministrativa, inexistent des del 2011. Aquest espai entre administracions està pensat per acollir “representants de l’Estat, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona”. La idea és que es realitzin “estudis” per trobar “la millor aticulació del règim local, proposar criteris de desenvolupament i aplicació de la Carta Municipal i avaluar els projectes de col·laboració” entre els governs implicats. És a dir, en aquest calaix és en el que s’inclouen tots els grans projectes pendents que la ciutat pot reclamar al govern estatal.

Durant la trobada, a més, l’alcaldessa ha volgut deixar un record en la memòria de Sánchez regalant-li dos llibres. Un d’ells és Barcelonas, de Manuel Vázquez Montalbán. L’altre, amb un missatge més clar, té per títol Innovación en vivienda asequible 2015-2018 i ha estat editat per l’Ajuntament mateix.

Els dubtes en habitatge, resolts

Colau, durant les jornades prèvies, havia insistit en què el que es prioritzaria a la reunió a porta tancada amb el president espanyol seria “l’agenda de ciutat”. A més, respecte el futur de la regulació de lloguers, l’alcaldessa va descartar que l’opinió de la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, tingués més pes que l’acord signat entre PSOE i Unides Podem. Ho va fer després que la vicepresidenta, en roda de premsa, evités comprometre’s a la regulació del preu del lloguer. “Opini el que opini Nadia Calviño, hi ha un pacte. Per tant, entenc que això no està en discussió”, va subratllar l’alcaldessa barcelonina. 

Avui, la ponència de Pedro Sánchez al respecte s’ha situat més a prop de les conviccions de Colau que de l’actitud de Calviño. Tanmateix, la líder de BComú va assegurar que es dirigia a la reunió preparada per abordar “el quan i el com” del topall al cost dels lloguers. Aquestes preguntes, en canvi, no han obtingut cap mena de concreció, més enllà de la voluntat expressada pel president espanyol de fer-hi front pròximament.

Comentaris

  Ramon 07/02/2020 11:59 am
  Colau i Rufián són dos agents d'Espanya. Aquests dos, evident. Però segur que n'hi ha molts més.
  Serafí Bandarra i Grataconys 07/02/2020 12:05 pm
  O sia un "monologo"
  Boletaire 07/02/2020 12:32 pm
  Són un bon parell de cínics.
  Guaita-que-fan-ara 07/02/2020 12:56 pm
  han acostat les cadires, no cal que la llengua arribi des de pl.St.jaume fins la moncloa
  aixó al meu poble 07/02/2020 1:03 pm
  es diu un teveré
  Pepet de Vallmanya 07/02/2020 1:20 pm
  Colau y Rufian són els talps d'ejPPaña a Catalunya ! Sí senyor !
  Preguntes 07/02/2020 1:28 pm
  Na Colau vol aprendre tècniques de cal viva? L'hi posaran una medalla com al protegit Billy el Ninyo?
  Apesta a peripé. 07/02/2020 1:45 pm
  Marejada de perdiu i quatre postureigs de saldo. Quin mal averany!!!!
  Presoner núm. 41006777 07/02/2020 2:41 pm
  L'esquerra colona del PSOE-nordeste i els Comuñs està delerosa de tornar a la "normalitat" de la castellanització quotidiana del país i a l'agenda banal de reclamacions socials a la Yeneralitá que és buryesa dolentota i gasta tots els diners en fer rica la família Pujol 3% i cursos de català que no serveix per res.
  Miquel 07/02/2020 4:13 pm
  Si a alguien le sorprende esta repentina afinidad, es porque tiene un problema de percepción política. Hablan en estereo porque son la misma musica (mismos objetivos). Se ayudarán mutuamente para encandilar a la gente y tratar de disolver el independentismo.

Nou comentari