Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’acord de ciutat per pal·liar la crisi s’idearà en 2 mesos i es desplegarà fins a finals del 2021

L’alcaldessa de l’Ajuntament de Barcelona, Ada Colau, ha previst que el gran pacte de ciutat per pal·liar els efectes de la crisi haurà d’estar definit abans del mes de juliol d’aquest any i, a partir d’aquí, es planteja la seva permanència durant 18 mesos. És a dir, que s’implementaran les mesures decidides fins al desembre de 2021.

Ho ha dit després que ella mateixa i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, presidissin aquest dimarts la primera reunió del Pacte per Barcelona. Una trobada en què han participat una cinquantena de representants del mig miler d’entitats i organitzacions de la ciutat estan convidades a aquesta taula de diàleg. 

També s’ha deixat clar que hi haurà una doble via de treball. En paral·lel a la confecció de les mesures, en tots els àmbits, que es definitan amb les entitats, s’aniran disctuint les partides pressupostàries que hi caldrà destinar amb la resta de grups municipals. 

Ada Colau ha incidit en el fet que “no tornarem a l’antiga normalitat”, sinó que “anem cap a una nova normalitat”. En aquest sentit, ha apuntat que això s’ha d’enfocar com a una “oportunitat” per extreure’n una ciutat “més unida”. A més, l’alcaldessa ha aprofitat per reivindicar que cal aprofitar les lliçons que ha deixat la pandèmia del coronavirus, com que “el model residencial ha fracassat” i “ha de canviar”, però també que “el debat del turisme té una oportunitat per anar cap a un model més sostenible, més equilibrat i més coincident amb els interessos dels veïns i veïnes de la ciutat”.

En la mateixa línia, de fet, ha seguit les intencions que va apuntar la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, en conversa amb aquest diari el passat diumenge, i ha plantejat que “l’Ajuntament pot fer de facilitador” perquè apartaments turístics buits passin a ser “lloguer residencial”. També ha reivindicat el pes que ha tingut durant la reunió les referències a l’emergència climàtica i la necessitat de millorar les condicions laborals del sector de les cures. 

Patronals

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat al consistori que exoneri a restauració, comerç, hotels, sector cultural i esportiu de taxes i ordenances. El president de Pimec, Josep González, ha valorat el Pacte per Barcelona com una bona iniciativa, i ha destacat l’actitud “exemplar” de l’Ajuntament amb el pagament a proveïdors, perquè “en aquest moment la liquideu dels autònoms i el petit comerç és vital”.

I el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, ha demanat al Govern municipal pensar a curt, mitjà i llarg termini: “L’emergència és brutal, però ens juguem el futur de la ciutat”.

Sindicats

El secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, ha assegurat que s’hauran d’equilibrar les polítiques d’ingrés i les econòmiques de futur, i el secretari general de CC.OO. de Catalunya, Javier Pacheco, ha demanat posar en valor el “treball essencial del sector sanitari i els serveis bàsics” i dignificar el treball per a erradicar la precarietat.

El president del Consell de la Gent Gran, Joan Martínez, ha recordat que els ancians tenen els mateixos drets: “No podem permetre discriminació ni vulneració del nostre dret a la vida, a la mort i a rebre una atenció adequada”. La portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha advertit de les conseqüències que pot tenir la crisi del coronavirus en l’accés a l’habitatge.

Cultura i universitats

La presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), Isabel Vidal, ha demanat revisar el model de col·laboració públic-privada en el sector, i el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, ha subratllat el paper de la lectura durant aquest confinament, encara que ha advertit de la feblesa de les llibreries, a les quals ha demanat que s’ajudi en la seva liquiditat.

Per part de les universitats, el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elías; el de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Francesc Torres, i la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix, han mostrat la seva disposició a reactivar la ciutat, i han destacat la seva tasca formant a alumnes que han pogut ajudar en aquesta crisi presentant-se com a voluntaris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa