Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’absència independentista al ple fa prosperar el rebuig de Barcelona a la ‘via eslovena’
  • CA

L’absència dels regidors del PDeCAT, ERC i CUP al ple de Barcelona per la coincidècia amb les mobilitzacions del 21-D ha procurat una victòria imprevista al PP, que impulsava una proposta per censurar la ‘via eslovena’ que va defensar fa uns dies el president de la Generalitat, Quim Torra, per avançar cap a la independènia. La moció no hagués prosperat amb l’aritmètica normal del ple, que té 41 escons: les forces sobiranistes sumen 20 regidors i haguessin pogut impedir l’aprovació només amb l’abstenció de BComú.

No obstant, en haver abandonat el plenari a l’inici de la sessió, els 12 vots a favor de PP, Cs i PSC han estat suficients perquè sortís endavant el rebuig que promovien els populars d’Alberto Fernández Díaz. Barcelona en Comú s’ha abstingut. La proposició demanava concretament “instar al President de la Generalitat a descartar la via eslovena per assolir la independència de Catalunya i a rectificar les seves manifestacions”. 

[r:2]

L’anomalia aritmètica ha fet que tampoc es puguin votar al ple de desembre cap de les quatre declaracions institucionals. Dues d’elles feien referència justament al conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Una expressava el suport oficial de la ciutat de Barcelona als membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya “davant les acusacions de desobediència i d’usurpació de funcions” de la Fiscalia. L’altra exigia al govern espanyol “el compliment de tots els compromisos assumits i no executats amb la ciutat de Barcelona”. L’alcaldessa Ada Colau s’ha adreçat als membres de la Sindicatura presents a la tribuna de convidats del plenari i els ha comunicat que la declaració que els havia de donar suport comptava amb els vots necessaris per prosperar però no el secretari municipal l’ha informat que no hi havia el quòrum mínim de 27 regidors i que per tant la votació s’hauria d’endarrerir al ple de gener. Les altres dues declaracions versaven sobre l’auge de la violència neofeixista a Europa i el reconeixement a l’arquitectura urbana.

Lluïment constitucionalista contra la “violència” de les protestes pel 21-D

Un altre punt de l’ordre del dia s’ha ressentit també del clima insòlit i la menor pluralitat d’aquest plenari. Es tractava d’una proposició de Ciutadans (Cs) que inicialment demanava més efectius per als cossos policials durant la campanya de Nadal, però que s’ha convertit en una roda d’intervencions de lluïment dels grups municipals constitucionalistes. Amb diferents tons i intensitats, PP, PSC i Cs han coincidit a rebutjar la “violència” de les manifestacions d’aquest divendres i a exigir –sense èxit– al govern d’Ada Colau que també les censurés. 

[r:3]

Paco Sierra, regidor de Cs, ha recriminat a Colau que les “pacífiques manifestacions” a les que s’ha referit a l’inici del Ple “porten ja 5 detinguts” i han llançat objectes contra la “nostra policia”. També ha volgut deixar constància del suport de Cs al reporter d’Intereconomia agredit a Via Laietana. “En aquesta barbàrie terrorista que estem vivint s’haurien d’extremat més les precaucions”, ha dit. Per la seva banda, Montse Ballarín (PSC) ha remarcat l’afectació comercial donat que aquest divendres havia de ser la jornada de més vendes de la campanya de Nadal: “No cal ser alarmistes però en aquestes dates hi ha molts espais a la nostra ciutat en què la gent passeja, compra i vol gaudir de l’espai públic”. “Té el deure d’exigir als govern d’Espanya i Catalunya que reforcin la seguretat de la ciutat; no exercir les seves competències que té l’alcaldessa en aquesta matèria abona els populismes de dretes”, ha dit. Alberto Villagrasa (PP) ha demanat al conseller d’Interior, Miquel Buch, que “reaccioni davant dels problemes a Barcelona” i a l’alcaldessa que li exigeixi un reforç real dels efectius. Ha titllat Buch de “conseller que els Mossos només coneixen per la tele o foto” i l’ha acusat d’actuar com a “comissari polític de l’independentisme”.

El plenari ha finalitzat a les dues, amb una duració notablement escurçada –tres hores i escaig, la meitat de l’habitual– i sense que l’alcaldessa s’hagi arribat a pronunciar a favor o en contra de les protestes pel Consell de Ministres, les càrregues policials o les detencions i ferits. Ha lamentat, això sí, l’absència de tres grups municipals i ha desitjat al ple bones festes i “fer-ho millor” l’any vinent.

Més notícies
Collboni tira endavant la quarta reprovació a Colau en un ple mig buit pel 21-D
Notícia: Collboni tira endavant la quarta reprovació a Colau en un ple mig buit pel 21-D
Comparteix
La mesura, de gran força política tot i que sense conseqüències reals en la governança, s'ha aprovat amb els vots de PSC, PP i Cs
Els regidors del PDeCAT, ERC i CUP planten a Colau al ple del 21-D
Notícia: Els regidors del PDeCAT, ERC i CUP planten a Colau al ple del 21-D
Comparteix
Els regidors de les tres formacions i els dos no adscrits Puigcorbé i Ardanuy han abandonat la sessió, que ha començat amb una hora de retard
10 detinguts a Barcelona per les protestes contra el consell de ministres
Notícia: 10 detinguts a Barcelona per les protestes contra el consell de ministres
Comparteix
Els Mossos han informat que també hi ha tres persones detingudes a l'Ampolla
La Generalitat nega cap acord amb Madrid per canviar el nom del Prat
Notícia: La Generalitat nega cap acord amb Madrid per canviar el nom del Prat
Comparteix
Passa a dir-se Aeroport Josep Tarradellas i els alcaldes de Barcelona i d'El Prat n'han estat informats aquest matí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa