347 barcelonins en la llista oficial de morts als camps nazis de Mauthausen i Gusen

El BOE publica els noms dels ciutadans espanyols que s'ha acreditat que van morir al complex de concentració i extermini on van ser la majoria de deportats catalans

Montserrat Roig ja havia fet aquesta feina, en gran part, i la va recollir al seu llibre Els catalans als camps nazis. Però des d’avui, 75 anys després dels fets i 42 anys després de la publicació de l’obra de l’escriptora, els noms de les víctimes catalanes –i de la resta de l’estat espanyol– del complex d’extermini de Mauthausen-Gusen consten oficialnent al BOE, el Butlletí Oficial de l’Estat. Mauthausen-Gusen, situat a l’Àustria envaïda pels nazis, va ser on es van deportar la majoria de republicans procedents de l’estat espanyol, que havien fugit de Franco. 

La llista, elaborada per un equip d’investigadors, es basa en uns llibres del govern franquista que havien quedat oblidats a la seu del Registre Civil Central, al carrer de la Montera de Madrid, un cop comparats i completats amb dades d’altres fonts. Com que hi pot haver errors, el mateix BOE ja anuncia que es poden presentar al·legacions.

Un buidat de les dades que conté el document  permet concretar les dades dels barcelonins que van morir a Mauthausen, a Gusen i en d’altres camps satèl·lits. També n’ hi ha d’altres de morts en camps independents d’aquests, com ara Auschwitz i Dachau i altres de més petits i menys coneguts.

En total, 347 persones nascudes a la ciutat de Barcelona formen part d’aquesta llista

I, per camps, estaven distribuïts d’aquesta manera:

Gusen, 270

Mauthausen (inclosos Steyr i Floridsdorf, satèl·lits més petits), 33

Dachau, 12

Auschwitz, 9

Hartheim, 4

Buchenwald, 2

Coswig, 1

Flossenbürg, 1

Weimar, 1 

Bergen-Belsen, 1

Leitmeritz, 1

Neckargerach, 1

Neuengamme, 1

*Apareixen 10 noms que no s’associen a cap camp en concret.
 

Més informació

Nou comentari