Alma, una mirada a:

Miguel Poveda: créixer en la diversitat

Alma és una nova manera de parlar del fet social. Amb actitud i optimisme. Des de la diversitat. I a partir de les històries de l’Obra Social ”la Caixa”

Créixer al barri és créixer en la convivència i el respecte a la diversitat, per això el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI) de l’Obra Social ”la Caixa” aposta per una infància i una joventut que agafi la diversitat com a bandera. I no hi ha res millor que la música com a punt de partida per dialogar i avançar en societat. És una entrevista de la sèrie Miradas con Alma i sobre diversitat cultural.


Jo he crescut en la diversitat absoluta. De nen recordo les veus de les dones sortint de les finestres i els balcons de les cases, aquelles dones que cantaven. Era meravellós, perquè aquella Badalona era també una petita Andalusia dins d’un barri de gent humil i treballadora, on hi havia escassetat, però on també es respirava musicalitat i alegria.

Imatge per a l'entrevista a Miguel Poveda per a la sèrie 'Miradas con Alma' de l'Obra Social "la Caixa" (2)

Per començar, el meu pare, un home murcià, em posava discos de Pink Floyd, The Beatles o d’Alan Parsons, i la meva mare, que és manxega, de Bambino, María Jiménez o Manolo Caracol. Els meus veïns eren extremenys, gallecs, andalusos… I quan vaig començar a viure a Barcelona els meus amics eren d’arreu del món. Al cap del temps, amb els viatges i els músics amb què he treballat i conviscut, he pres consciència que la diversitat m’enriqueix, que em fa créixer, aprendre i formar-me com a ésser humà. Estic impregnat de tantes coses diferents, de tanta barreja, que sento que això ha estat la base fonamental per formar-me com la persona que sóc avui dia.

Imatge per a l'entrevista a Miguel Poveda per a la sèrie 'Miradas con Alma' de l'Obra Social "la Caixa" (3)

Vaig començar a cantar amb 15 anys. El flamenc em permetia despertar i escoltar-me en veu alta; em permetia expressar les coses que, per timidesa o per l’edat, no era capaç de dir en una conversa. A aquesta edat experimentava sentiments molt forts que gràcies a la música podia treure i escoltar-me per dins, a través dels cantaores i del cante. És clar que és important la música en la formació dels nens! Si és que al meu nen, que ara té dos anys i mig, que comença a balbotejar i a cantar, la música li genera un estat de felicitat i una emoció com d’eufòria que és meravellosa!

Si em poso a pensar, tant als nens com als grans la música també els fa entendre el sentit de la paraula compartir. Aquest sentiment, juntament amb altres valors bàsics per a la convivència, és precisament el que es pretén infondre als joves del barri sevillà Polígono Sur als tallers de flamenc de la Fundació Atenea, impulsats per l’Obra Social ”la Caixa” juntament amb l’Ajuntament de Sevilla i el Comissionat del Polígono Sur. Dins del Projecte ICI, l’objectiu dels tallers és fomentar la cohesió social i el diàleg entre cultures. I la tasca de les entitats és vital perquè els joves es puguin enriquir de la diversitat de l’entorn. Quan jo estic amb els meus músics, per exemple, m’és igual d’on siguin, m’és igual quina ideologia tinguin. El que importa és quan ens mirem a l’escenari, quan somriem alhora en aquell moment en què ha sorgit una cosa màgica, una cosa bonica. La música ens ajuda a dialogar. La diferència fa el món atractiu. Però és fonamental el respecte mutu per fer possible la convivència i el desenvolupament d’aquest planeta.

Imatge per a l'entrevista a Miguel Poveda per a la sèrie 'Miradas con Alma' de l'Obra Social "la Caixa" (4)

En el cas dels nens que tenen situacions complicades a casa, la música els fa somiar, i potser alleuja també els pares, que poden veure com la filla o el fill és feliç fora dels problemes familiars. La música sempre és curativa, en tots els aspectes, és terapèutica. Així ho he sentit jo tota la vida. La música ha estat el meu millor psicòleg. Poder cantar, poder treure fora els sentiments a través del cante i respirar bellesa al voltant és una cosa que cura i que enriqueix la part espiritual.

En el fons, la música-fusió és un diàleg de moltes cultures, i jo he intentat dialogar amb les cultures que he tingut a prop: ja sigui l’argentina (el tango) o la catalana, i també a través dels poetes de la meva terra, amb la música clàssica, amb el jazz, etc. Els artistes de vegades ens oblidem de la nostra capacitat de traspassar fronteres. La música pot canviar el món. I cada vegada hi ha més artistes compromesos socialment. Un artista amb milions de seguidors no tan sols té el poder a la veu, sinó també a la paraula. I si lluita per la justícia i els drets humans, en pot tenir molt.

Més informació
Vicente del Bosque, en l'entrevista per al projecte Alma de l'Obra Social de "la Caixa"
Pare d’un noi amb síndrome de Down
Alma, una mirada a:
Clara Lago, en el vídeo per al projecte Alma, de l'Obra Social de "la Caixa" / Javi O. Sanmartín + tendencias.tv
Clara Lago, actriu
Alma, una mirada a:
Foto per a l'entrevista a Fernando Ónega del projecte Alma de l'Obra Social de "la Caixa" (2bis)
Fernando Ónega
Alma, una mirada a:
Jesús Vidal, l'actor amb discapacitat que va guanyar un Goya
Jesús Vidal, actor
Alma, una mirada a:
Aprenent a ser mares: imatge 1 per al projecte Alma de l'Obra Social de "la Caixa" / Miguel Morenatti
Alma, una mirada a:
Una classe de primària / Obra Social "la Caixa"
Alma, una mirada a:
Carme Ruscalleda per al projecte Alma, de l'Obra Social de "la Caixa" / Rita Puig-Serra
Alma, una mirada a:
Il·lustració d'Oscar Llorens per a l'article sobre l'assetjament escolar del projecte Alma, de l'Obra Social de "la Caixa"
ASSETJAMENT ESCOLAR
Alma, una mirada a:
La investigadora i CEO de GlyCardial Diagnostics, Judit Cubedo / Rita Puig-Serra / Obra Social "la Caixa"
RECERCA
Alma, una mirada a:
Estrelles que il·lustren el reportatge 'Raons per mirar una estrella' del projecte ALMA de la Fundació "la Caixa" / Fotos: NASA / Donald R. Pettit / NASA Goddard
Reflexions al CaixaForum
Alma, una mirada a:
Imatge del capítol del projecte Alma, de l'obra social "la Caixa", sobre el llibre de records sobre Pasqual Maragall
Alma, una mirada a:
Begoña Cánovas, investigadora del càncer becada per "la Caixa". Participa en el projecte Alma / Clara de Ramón
BEGOÑA CÁNOVAS, INVESTIGADORA DEL CÀNCER
Alma, una mirada a:
Helena Resano, periodista, en el projecte Alma  de "la Caixa" / Anna Pla-Narbona
HELENA RESANO, PERIODISTA
Alma, una mirada a:
Cristina Villanueva, per al projecte Alma de l'Obra Social de "la Caixa" / Guillermo A. Chaia
CRISTINA VILLANUEVA, PERIODISTA
Alma, una mirada a:
Pau Donés / Obra Social la Caixa
Pau Donés, cantant
Alma, una mirada a:
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?