Després que la setmana passada el TSJC declarés nul·la la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona en considerar que la normativa no està ben fonamentada i ultrapassa competències municipals, aquesta mesura per lluitar contra la contaminació a les ciutats està en el punt de mira. Tant, que no queda clar ni tan sols si l’Ajuntament té la capacitat de seguir sancionant els vehicles que tenien prohibida la circulació o si la ZBE queda anul·lada a tots els efectes malgrat que el consistori té el dret de recórrer -via recurs de cassació- a l’última instància judicial, el Tribunal Suprem, amb el suport d’altres institucions implicades.

De fet, aquest diumenge s’han conegut suports internacionals contra les sentències i els jutges que collen la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Ada Colau ha trobat aliats en les alcaldies de París, Londres, Roma i Milà per seguir pressionant de cara al recurs al Tribunal Suprem. Anne Hidalgo (París), Sadiq Khan (Londres), Giuseppe Sala (Milà) i Roberto Gualtieri (Roma) són batlles i, alhora, quatre dirigents rellevants del centre-esquerra en els seus països, confereixen envergadura a un manifest que qüestiona sense embuts la capacitat de la Justícia per contradir polítiques contra la contaminació atmosfèrica.

“Enmig d’una emergència climàtica i sanitària, els jutges no poden obligar els governs a retrocedir”, sosté el manifest en defensa de la ZBE de Barcelona. El text reprova la sentència del TSJC afirmant que “va en contra de les directives de la Unió Europea i de l’OMS, del consens científic i, sobretot, del sentit comú internacional que entén la importància de protegir la salut pública”.

Per tot plegat us preguntem si penseu que la ZBE ja es pot donar per fallida o si per contra tirarà endavant malgrat els entrebancs judicials. De fet, la reducció d’emissions de CO2 és un mandat de la UE per als estats membre, que haurien de reduir-les al 50% l’any 2030 i ser emissors neutres el 2050.

Poll Maker

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Angel a març 28, 2022 | 09:39
    Angel març 28, 2022 | 09:39
    Bofetada monumental a l'article de l'Enric Sierra, avui a La Vanguardia, "El fi justifica els mitjans? Extrec algunes: "...políticament es vol presentar la decisió judicial com un cas de negacionisme climàtic". "La sentencia acusa a l'ajuntament de perjudicar els que no tenen diners per canviar-se el cotxe. Per això la decisió judicial ha caigut tan malament a un govern abanderat de la defensa de les classes més necessitades. Dit d'una altra manera, ha dolgut que la justicia els acusi d'afavorir els rics que si que es poden conprar un cotxe elèctric." Menys demagògia i tergiversació, srs. polítics. Aquesta bofetada va destinada a tots els partits polítics de l'ajuntament, que amb la seva aprovació amb vots a favor de Comuns, JxC, ERC, i PSC, i amb l'abstenció de Pp, Cs i BpC, va afavorir els rics i putejar i castigar als ciutadans més pobres.

Nou comentari

Comparteix