Espanya va donar per tancat el trànsit de la dictadura a la democràcia fa quaranta-tres anys. Una Constitució, un rei que havia estat fidel a Franco i la legalització dels patits de la resistència antifranquista, amb un pacte de sang per no aixecar catifes. I quaranta-tres anys després, el franquisme sociològic, polític, judicial i policial continua empeltant la societat espanyola. La polèmica per la prefectura de policia espanyola de Via Laietana, on es van produir tota mena de tortures i actes repressius durant la dictadura i la Transició, n’és un exemple claríssim.

Dins del govern més progressista de la història d’Espanya hi ha qui defensa que el més democràtic és mantenir aquesta comissaria activa com a símbol de l’entrega a Espanya del cos de policia nacional, encara que la seva pervivència signifiqui furgar en la ferida que la brutal repressió de la dictadura va deixar a Catalunya, i que signifiqui també enviar un missatge als catalans recordant-los, com l’1-O, que la unitat d’Espanya no es toca. És cert que dins del govern espanyol també hi ha veus que reconeixen que a Via Laietana s’hi va torturar i reprimir, però al capdavall, el que demostra la polèmica és que Espanya no ha fet net quatre dècades després. No ha demanat perdó ni ha netejat el seu territori de simbologia franquista. Però Catalunya tampoc no ha fet tota la feina. Tortosa, per exemple, és la gran vergonya del país. Però Barcelona tampoc està neta.

Sigui com sigui, aquests dies la Via Laietana ha estat el mirall d’una societat que, en això també, és lluny d’Europa i de les democràcies avançades. Que aquella comissaria segueixi allà, amb presència permanent i intimidatòria de policies espanyols, és una provocació, però sobretot és una indignitat impròpia d’un país que tingui un mínim respecte per la seva memòria històrica.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Julio Loras Zaera a octubre 01, 2021 | 16:07
  Julio Loras Zaera octubre 01, 2021 | 16:07
  És molt còmoda l'economia de pènsament: tota Espanya és nacionalista espanyola i tota Catalunya és independentista. El problema és que això són caricatures i no serveix per a captar la realitat i incidir-hi productivament.
  • Icona del comentari de: Mitan camí a novembre 09, 2021 | 10:38
   Mitan camí novembre 09, 2021 | 10:38
   Segons tu no tota Espanya és nacionalista espanyola, però, Espanya és un estat independent que inclou i ocupa una bona part de Catalunya, tret de les comarques septentrionals, mentre a Catalunya no tots son independentistes, però, encara no és un estat independent. Molt llest. La realitat és que Espanya ocupa militarment i política Catalunya des de fa anys i no ho va fer pas de forma pacífica i ara molts de catalans volen aconseguir un estat independent en forma de república per la via pacífica i no violenta. Tornem a votar sense forces d'ocupació repartint llenya, se'n diu democràcia.
 2. Icona del comentari de: Delfí Artós a octubre 01, 2021 | 19:17
  Delfí Artós octubre 01, 2021 | 19:17
  És clar que no ha fet net. La transició, passar més o més o menys ràpidament, en aquest cas de la dictadura a la democràcia, encara no l'han conclòs. Un dels principals indicadors de les mancances que arrossega la transició espanyola inacabada, és que els espanyols tothora han de justificar que els seu estat és una "democràcia" "consolidada", "homologable", "plena", "madura"... als estats democràtics no els hi cal afegir cap qualificatiu al sistema de govern basat en el principi de la participació igualitària de tots els membres de la comunitat en la presa de decisions d’interès col·lectiu, ço és la democràcia.
 3. Icona del comentari de: Ricard a octubre 01, 2021 | 19:49
  Ricard octubre 01, 2021 | 19:49
  Jo crec que el cas de Via Laietana és més greu que el que diu l'articulista. Jo crec que el que ha revaloritzat a ulls castellans la seu policial en qüestió és el l seu paper de "reserva espiritual del castellanisme" a Barcelona durant aquests anys d'alliberament nacional català. Es a dir, a ulls de massa castellans és molt més positiu el paper de Via Laietana com a símbol de castellanitat irredempt que negatiu la història de radicalisme criminal franquista de l'indret. Per a massa castellans Via Laietana és en nou Alcázar, i el fet que es torturessin i vexessin catalans durant decennis els és obviable tenint en compte que per ells ve abans la seva pàtria que la democràcia.
 4. Icona del comentari de: fat boy a octubre 01, 2021 | 21:26
  fat boy octubre 01, 2021 | 21:26
  Em recorda la proposta que va fer un imam de posar una mesquita al solar de les torres bessones de Nova York com a simbol de reconciliacio. Com si els americans es mamessin el dit.
 5. Icona del comentari de: Nou comentari a octubre 01, 2021 | 21:39
  Nou comentari octubre 01, 2021 | 21:39
  Gemma,¿ te has enterado que Barcelona es la ciudad más insegura de España ? Metete en eso, no en cosas superficiales. Pero claro, para eso te pagan.
 6. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a octubre 02, 2021 | 00:00
  Luisnomeacuerdo octubre 02, 2021 | 00:00
  Chati nos la bufa tus indicaciones, esa comisaria está ahí muy bien, nunca se sabe que uso habrá que darle cuando los afanáticos fascistillas independentistass os da por haceros los machotes.
 7. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a octubre 02, 2021 | 10:24
  Veterà antifranquista. octubre 02, 2021 | 10:24
  S, si. Però els nostres partits van donant suport a els franquistes espanols.
 8. Icona del comentari de: Gal a octubre 02, 2021 | 10:34
  Gal octubre 02, 2021 | 10:34
  Existeix la goma dos? A Vic ho van saber mooolt be.
 9. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a octubre 02, 2021 | 12:03
  Doctor Strangelove octubre 02, 2021 | 12:03
  Una analfabeta com tu parlant de memòria història! Mira si n'arribes a ser de curta, que no entens el concepte d'història. La memòria història consisteix en recordar el va passar, no esborrar el que no t'agrada, tros de soca! Doc.
 10. Icona del comentari de: Aigualit a octubre 02, 2021 | 17:40
  Aigualit octubre 02, 2021 | 17:40
  Busacarem unes quantes xetcas on es torturaba i assesinaba persones durant el mandat de Companys, a veure si podem tancar alguna també.
 11. Icona del comentari de: Narcís a octubre 02, 2021 | 18:21
  Narcís octubre 02, 2021 | 18:21
  Només cal veure com enganxaren càrrecs un rere l' altre no pocs de règim colpista militar/ alçament/ sedició - rebel·lió . . . àdhuc munt de torturadors o/ i assassins . . . ascendent a graus varis com manaies . . . i amb ' extres ' salarials de més rasos ! PD : de debò cal referència arquitectònica .. i menys quan n' és arquitectura catalana no feta per a aquestes salvatjades que sí residencial !
 12. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a octubre 02, 2021 | 18:31
  Jordi (Català i Suís) octubre 02, 2021 | 18:31
  L'article reflecteix un dels defectes de les elits catalanes: l'hispano-centrisme. "Espanya" és el conjunt dels Espanyols i no s'hi compten ni Catalans ni Bascos (els Gallecs ja s'ho faran que ho tenen molt fàcil amb Portugal al sud). Aleshores el que varen fer els Espanyols l'endemà de la mort d'en Franco és el mateix que varen fer els darrers 300 anys. No varen pas fer net perquè ningú no els va obligar a fer-ho a partir de la visita d'Eisenhower als 50. I cal afegir que els USA i UK fornien benzina a Franco i no pas al bàndol republicà Espanyol (que no tenia res a veure amb Catalans i Bascos i només cal llegir la història del darrer any de la guerra). L'Enemic no és pas el Feixisme, la Dreta, l'Ibex-35, etc. L'Enemic dels Catalans és Espanya que vol dir a qualsevulla part del Planeta: els Espanyols. I això no hom vol pas utilitzar per la collonada dels "Catalans nouvinguts" o els "Catalans castellanoparlants" i la resta de porqueria de pa sucat amb oli que només manté esclaus els Catalans i llur llengua ja en fase de degeneració que és l'etapa d'abans de la marginalitat i extinció.
 13. Icona del comentari de: Si a octubre 02, 2021 | 19:35
  Si octubre 02, 2021 | 19:35
  És un símbol del colonitzador, orgullós de torturar i assasinar.

Nou comentari

Comparteix