Barcelona continua essent una ciutat hostil al jovent. Continua, perquè els no tan joves no recorden haver viscut en una ciutat massa diferent. Compartir pis a la capital de Catalunya és més car que a cap altre lloc de l’Estat. 442 euros de mitjana per, amb sort, fer pipi al mateix lavabo que un company de feina o d’estudis, si no un desconegut, posar quatre coses a l’espai de la nevera que et toca i no tenir cap mena d’intimitat. 

Tot plegat, amb sous per sota dels 900 euros i amb un terç dels joves barcelonins que per marxar de casa necessiten l’ajuda econòmica dels pares. Evidentment, no tota la culpa és dels governants locals, els d’ara i els d’abans, però sí d’un cúmul de deixadeses de l’Ajuntament, la Generalitat i també l’Estat, amb capacitat per modelar fent política i legislant –fins a cert punt, això sí- un sistema econòmic i empresarial que precaritza la feina, el dret a l’habitatge i també l’oci. Tres pilars bàsics per a la vida dels joves que fa massa anys que s’ensorren.  

No només s’ensorren a Barcelona, és clar. Però cada ciutat, cada país, construeix el seu futur amb unes prioritats o altres. I a hores d’ara, la capital del país no sembla tenir entre les seves prioritats dignificar la vida dels joves barcelonins que en un futur han de mantenir viva la ciutat. Emancipar-se i continuar vivint a la ciutat que t’ha vist néixer equival, massa sovint, a acceptar una vida cada vegada més precària i tutelada econòmicament pels pares, on el transport públic és caríssim i la quota mensual del gimnàs municipal és de més de 50 euros.

En paral·lel, Barcelona s’ho continua rifant tot a l’activitat turística. Un sector que, com s’ha demostrat, pot destruir ràpidament un virus. Grans debats sobre l’aeroport, els creuers i els allotjaments turístics, i pocs, com a mínim públics, sobre com es pot viure dignament a la ciutat amb els sous i les condicions de vida que imposa el sistema econòmic imperant.  Que els turistes es trobin com a casa és magnífic, però i els que sí que són a casa 365 dies a l’any?

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Colau Es terrorismo okupa a agost 28, 2021 | 08:34
    Colau Es terrorismo okupa agost 28, 2021 | 08:34
    Si no ets okupa, drogata o quinqui, amb la ricatxa Colau ho passaràs malament. COMU, droga, pasta i hijitas de mama
  2. Icona del comentari de: ciutadà a agost 28, 2021 | 10:08
    ciutadà agost 28, 2021 | 10:08
    De fora vinguèren i de casa ens traguèren
  3. Icona del comentari de: Josep a agost 28, 2021 | 10:39
    Josep agost 28, 2021 | 10:39
    I els que vivim a la costa, hem se suportar el jovent i no jovent provinent de fora, però especialment de Barcelona, amb un comportament incívic (no tots, és clar) més propi de troglodites que no de persones, com si a casa ja no en tinguèssim prous d'aquesta mena. I els de la capital us queixeu?
  4. Icona del comentari de: Ricard a agost 28, 2021 | 11:25
    Ricard agost 28, 2021 | 11:25
    El "Can Pixa" és per a tothom. Però si és evident que als forasters els donen peixet descaradament. En fi, una mostra més de l'escandalós laiseez faire-negligencia criminal dels ajuntaments.
  5. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a agost 28, 2021 | 11:41
    Doctor Strangelove agost 28, 2021 | 11:41
    Quan cobres amb un sou d'uns 900 euros vol dir que no has fet gran cosa, a nivell formatiu, en aquesta vida. I una altra cosa, si realment cobres aquesta misèria potser hauries de fer un pensament i anar a llocs on l'habitatge estès en consonància amb aquest sou! Doc.
  6. Icona del comentari de: Narcís a agost 28, 2021 | 16:15
    Narcís agost 28, 2021 | 16:15
    Per quins cinc sous barregem turisme amb població pròpia . . què compon una cosa amb l' altra . . per ventura, és incompatible .. ? Parli's-en d' explotadors fora mida ( sense cap necessitat ) i d' explotats ( amb força necessitats ) ! PD : la majoria que es folra d'allò més .. n' és justament mitjançant obrers/ peons/ mà d'obra en general de treballs físics, penosos, tot plegat, forçats fins l' extenuació o hèrnies, amputacions, paraplexies, tetraplexies i , què dir- ne, accidents mortals ! Nota : és graciós . . qui procura pagar poca cosa és qui més es queixa després del turisme d' espardenya o baixa qualitat/ poca despesa .. visca la coherència ! Anotació al marge : munt de llocs són turístics i sa població viu com cal, com mereix, com ho val . . . reguli's allò necessàriament regulable així com s' inspeccioni treballs que tothom sap ningú fa tot penalitzant fortament ' pistolers ' de torn !
  7. Icona del comentari de: LoPep a agost 29, 2021 | 07:59
    LoPep agost 29, 2021 | 07:59
    Zürich no promociona el turisme. Un jove que conec, després de setmanes d'angoixa, ha pogut trobar habitació compartida per 900€. I no, allà no fermen els gossos amb llangonissa. Vaja, que a tot arreu en passen.
  8. Icona del comentari de: La Guineu sense Carasseta a agost 29, 2021 | 14:25
    La Guineu sense Carasseta agost 29, 2021 | 14:25
    Congratulacions darling, és el que té viure en un estat on l, especulació és el motor de l,economia
  9. Icona del comentari de: luis a agost 29, 2021 | 16:28
    luis agost 29, 2021 | 16:28
    Per una vegada, estic d'acord amb strangelove. No es un precedent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa