Aquests dies l’aparell de propaganda municipal de l’Ajuntament de Barcelona s’ha abocat a fer-nos partícips que el futur ja és present, i que hi ha dues actuacions municipals que impliquen una transformació extraordinària de la ciutat i comencen a veure la llum. Per una banda, ens trobem amb la transformació urbana de la Superilla Barcelona a l’Eixample i per una altra amb la connexió del tramvia per la Diagonal. Segons aquesta propaganda municipal, aquest dissabte hi ha una festa, que convoquen al crit de “Passeja pels eixos verds de l’Eixample i mira com està quedant la transformació, que ja entra en la recta final. S’ompliran de música, tallers, jocs infantils i moltes més activitats.”

Pel que fa al tramvia per la Diagonal, ja s’estan construint les primeres marquesines i està previst que el primer semestre de l’any 2024 el tramvia uneixi Glòries i Verdaguer, i l’alcaldessa Colau s’ha fet fotos amb els responsables del Govern de la Generalitat d’ERC per assegurar que la cosa seguirà fins a Francesc Macià.

Pel que sembla aquestes dues actuacions seran eix vertebral de la campanya electoral dels Comuns, que les vol vendre com dues grans transformacions de la ciutat sota el seu mandat.

Curiosament, aquests dies ha desaparegut del web de Barcelona en Comú, el partit de l’alcaldessa Colau, el que fins fa poc tenien situat com als seus grans principis, uns principis que estaven pel damunt de tot, fins i tot del seu programa electoral.

Abans d’aquesta “desaparició”, quan entraves al web de Barcelona en Comú, et trobaves amb un apartat preferent en el qual explicaven que: “Tenim molt clar, en tot cas, quins són alguns dels principis i compromisos bàsics que han de guiar el nostre projecte.”

I aquests PRINCIPIS que segons deien ells mateixos havien de guiar tot el seu projecte, el projecte de la senyora Colau i de Barcelona en Comú, eren només 4 principis. No estàvem davant una interminable llista de coses venudes com a principis, però que tothom sap són bla bla bla. En ser només 4 PRINCIPIS els Comuns semblaven evidenciar que eren el més fonamental, més nuclear, l’autèntic motor, de la seva proposta i actuació política.

Un d’aquests quatre únics principis que segons Barcelona en Comú havien de guiar tot el seu projecte, totes les seves polítiques, el PRINCIPI número 3, deia que volien “Guanyar per democratitzar les institucions i decidir la ciutat que volem”.

I quan explicaven què volia dir això, com es concretava, a què es vinculava aquest principi, els Comuns s’expressaven amb absoluta claredat i contundència: “Totes les decisions que tinguin un impacte substancial en el pressupost, com les reformes urbanístiques, han de ser sotmesos a consultes ciutadanes vinculants.”

Ara, aquests dies, com deia, l’aparell de propaganda en comú de l’Ajuntament de Barcelona ens ven com la gran transformació urbanística la Superilla de l’Eixample, però, curiosament, l’alcaldessa Colau i els Comuns han estat sempre els qui més s’han oposat a fer qualsevol mena de consulta ciutadana sobre les superilles, els que ho han impedit. No han fet a l’Eixample i no ho van fer al Poblenou.

El tramvia, la connexió del tramvia per la Diagonal també està clar que és una actuació que té un impacte substancial en el pressupost municipal, i implica una important reforma urbanística. Per tant, també segons els principis dels Comuns, hauria de ser sotmesa a una consulta ciutadana vinculant.

Però tampoc ho ha estat. Tanmateix, en aquest cas, en la connexió del tramvia per la Diagonal, la cosa encara és més greu, atès que allò que en un dels seus 4 principis els Comuns reclamen, com són les consultes ciutadanes vinculants en actuacions urbanístiques d’alt impacte, en el cas d’aquesta connexió aquesta consulta ja s’havia fet.

El mes de maig del 2010 es va realitzar l’única consulta ciutadana fins ara realitzada, convocada, coordinada i gestionada per l’Ajuntament de Barcelona, l’única consulta ciutadana oficial. Fou una consulta sobre el futur de la Diagonal, en la que es presentaven 3 opcions diferents, de les quals 2 contemplaven la connexió del tramvia per la Diagonal i una no. I el 79,8% dels veïns van votar a favor d’aquesta tercera opció, la que descartava la connexió del tramvia per la Diagonal.

Tenien 4 principis, un dels quals era fer consultes ciutadanes vinculants davant les actuacions urbanístiques rellevants, i no només no les han fetes i s’han negat explícitament a fer-les, sinó que, en el cas del tramvia, han actuat en contra del que els veïns vam decidir en l’única consulta ciutadana fins ara organitzada per l’Ajuntament.

Així les coses, ara mateix la majoria de ciutadans de Barcelona només ens preguntem una cosa: la fi dels principis dels Comuns, com ells mateixos han reconegut, eliminant-los del seu web, implicarà també el final del govern dels Comuns a Barcelona?

Un 84% dels veïns de Barcelona així ho esperen, això és el que desitgen, segons totes les enquestes. Les eleccions del 28M esdevenen així, a Barcelona, la consulta ciutadana vinculant contra la qual els Comuns no podran fer res, no podran impedir-la ni negar els seus resultats, com han fet amb les que proclamaven en els seus principis.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: fat boy a març 24, 2023 | 23:48
  fat boy març 24, 2023 | 23:48
  Pero com vol que el proletariat li digui a l'avantguarda del proletariat el que ha de fer?. No veu que aixi l'avantguarda passa a ser la reraguarda?.
 2. Icona del comentari de: Abstencionista convençut. a març 25, 2023 | 10:20
  Abstencionista convençut. març 25, 2023 | 10:20
  A cada periode elctoral passa el mateix: promeses i mes promeses que, el vespre mateix del dia electoral, son ràpidament oblidades. Per aixó jo no vaig a votar. No paga pas la pena.
 3. Icona del comentari de: Angelblau a març 28, 2023 | 12:07
  Angelblau març 28, 2023 | 12:07
  FORA la Colau I els seus palmeros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa