Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, ciutat protesta (i la policia no és la solució)

Fa gairebé dos mesos que es va fer pública la sentència del Procés i Barcelona continua protestant cada dia. Meridiana Resisteix s’ha convertit en el gran símbol, però hi ha mobilitzacions en altres punts de la ciutat cada dia o cada setmana. Des del tall de la Monumental –on un veí s’està jugant els estalvis amb multes de la llei mordassa perquè va donar el seu nom per comunicar la mobilització a Interior i els manifestants no han volgut complir les condicions de la conselleria–, fins al de Gran Via-Entença, passant per la cassolada del col·lectiu Enriqueta Gallinat que surt cada vespre des que van empresonar els Jordis, encara que no tallin el carrer.

I la reacció de l’administració, inclòs l’Ajuntament de les “polítiques valentes” i el departament d’Interior del govern d’un president jutjat desobediència a la Junta Electoral, és enviar la policia a intentar posar fi a les protestes. L’últim cas –que frega el ridícul– ha sigut l’audaç actuació de la Guàrdia Urbana d’aquest dimarts al matí, salvant la ciutat del desordre amb l’acte heroic d’arrencar el plàstic que –cívicament, per no fer malbé l’obra– Pícnic per la República havia posat al voltant del monument a Macià per habilitar-hi un inofensiu mur Lennon.

Almenys, avui ni la Guàrdia Urbana ni els Mossos d’Esquadra han repartit bufetades ni han detingut ningú, tot i que han arribat a identificar alguns  participants en la protesta… que deixaven paperets amb missatges penjats al plàstic. És la cirereta grotesca a tot un període que va començar amb protestes dures, que van ser contestades amb més duresa, la policial.

La reacció a la sentència s’ha allargat més del previst, sobretot a la Meridiana. El tall d’aquesta avinguda no és només és un símbol, sinó una metàfora del que passa a la ciutat i al país.

És lògic que la policia consideri el tall diari d’una artèria clau per a la mobilitat de la ciutat un problema d’ordre públic. Però no està tan clar que es pugui exigir aquesta lògica reglamentista a un poble que va ser apallissat per participar en una jornada cívica que intentava donar una resposta democràtica a un problema polític. Un poble que després ha vist que líders polítics i socials que van posar-hi la cara són a la presó, suposadament per a molts anys. És difícil de fer empassar a aquest poble que el dret a la mobilitat dels seus veïns –innegable– és un bé superior a la llibertat manllevada als presos polítics.

I encara és més difícil de fer empassar que el conseller –que substitueix un home que és a la presó– permeti que en les actuacions policials s’arribi a l’encapsulament i la persecució dels manifestants d’una protesta no comunicada per poder tenir noms a qui enviar les multes. Pot ser que Miquel Buch no tingui més remei. Ser el responsable d’Interior en aquests moments és el pitjor que li pot passar a un polític que pensa com ell pensa. Però no se li pot demanar a la gent que ho entengui i/o ho accepti. I menys si els meridians veuen de tant en tant a les seves assemblees i enmig de les corredisses dos diputats per JxCat, una dels quals va ser consellera fins la primavera passada.

Des de fa uns dies, Meridiana Resisteix es debat entre ser “integrada” –i diluïda–, amb la comunicació dels talls perquè la policia desviï a circulació i aïlli els manifestants dels conductors i testimonis de la protesta o mantenir el pols de la “desobediència civil”, amb la qual cosa es trobarien cada dia els antiavalots, amb una actuació cada vegada més dura.

Si el cas es deixa en mans d’Interior i la tinença de Seguretat de l’Ajuntament, la policia ha d’acabar amb el tall. Com sigui, diluint-lo o combatent-lo. Però aleshores s’haurà fet el que tant es critica al govern espanyol: abordar amb el sistema penal un problema polític després d’elaborar el relat per convertir-lo en una qüestió d’ordre públic. I això ja se sap els resultats que té. 

Més notícies

Meridiana Resisteix aprofita l’absència d’antiavalots per tornar a tallar el carrer

Notícia: Meridiana Resisteix aprofita l’absència d’antiavalots per tornar a tallar el carrer
Comparteix
El tall ha començat a les 20 en punt i ha agafat per sorpresa la Guàrdia Urbana
Notícia: Meridiana Resisteix aprofita l’absència d’antiavalots per tornar a tallar el carrer - Mobile

La Guàrdia Urbana desmantella el ‘mur Lennon’ de Pícnic per la República a la plaça Catalunya

Notícia: La Guàrdia Urbana desmantella el ‘mur Lennon’ de Pícnic per la República a la plaça Catalunya
Comparteix
Els Mossos havien identificat als impulsors de l'acció, que havien cobert el monument a Macià amb plàstic per no malmetre'l
Notícia: La Guàrdia Urbana desmantella el ‘mur Lennon’ de Pícnic per la República a la plaça Catalunya - Mobile

Meridiana Resisteix revoca la decisió de comunicar els talls a la conselleria d’Interior

Notícia: Meridiana Resisteix revoca la decisió de comunicar els talls a la conselleria d’Interior
Comparteix
Després de dues nits amb la nova modalitat, l'assemblea torna a votar-ho i opta per demanar a l'ANC que deixi de tramitar les notificacions
Notícia: Meridiana Resisteix revoca la decisió de comunicar els talls a la conselleria d’Interior - Mobile

Manifestants de la Meridiana, denunciats pels Mossos amb la ‘llei mordassa’

Notícia: Manifestants de la Meridiana, denunciats pels Mossos amb la ‘llei mordassa’
Comparteix
El cos policial indica que ahir a la nit es van identificar diverses persones i que alguns dels identificats van ser denunciats, però no en concreta la xifra
Notícia: Manifestants de la Meridiana, denunciats pels Mossos amb la ‘llei mordassa’ - Mobile

Corredisses, encapsulaments i identificacions a la Meridiana en el pols entre manifestants i policia

Notícia: Corredisses, encapsulaments i identificacions a la Meridiana en el pols entre manifestants i policia
Comparteix
Els 'meridians' van començar la nit 54 amb una marxa pels carrers de Nou Barris i després els antiavalots van impedir que accedissin a l'avinguda per tallar-la
Notícia: Corredisses, encapsulaments i identificacions a la Meridiana en el pols entre manifestants i policia - Mobile

Els Mossos detenen un jove a la protesta de la Meridiana

Notícia: Els Mossos detenen un jove a la protesta de la Meridiana
Comparteix
Segons els testimonis no participava en el tall, però la policia l'acusa d'atemptat a agent de l'autoritat
Notícia: Els Mossos detenen un jove a la protesta de la Meridiana - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa