Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Polèmica per un missatge “estigmatitzador” de TMB sobre presumptes carteristes
  • CA

“Ojo, 3 carteristas sudamericanos”. Aquest és el missatge que va aparéixer ahir a la pantalla d’alguns conductors d’autobús de TMB mentre circulaven per Barcelona. Se’ls advertia d’una possible presència delinqüencial amb l’esment d’un únic tret físic poc extraordinari entre els veïns de la ciutat: tenien aparença llatinoamericana. El missatge ha estat denunciat públicament pel sindicat COS i diversos col·lectius s’han sumat a les crítiques a l’empresa pública de transports metropolitans per compartir un text “d’estigmatització envers el col·lectiu de persones immigrades”. Entre les veus que han exigit responsabilitat hi ha l’entitat SOS Racisme o el diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonés. Fonts del sindicat que ha informat del cas asseguren a aquest diari que els fets van passar ahir i que els missatges els envien els comandaments.

De fet, es concreta que aquesta pantalla és part del Sistema d’Ajuda a l’Explotació i que ajuda els conductors a controlar el seu ritme de circulació. Els serveix de referència per detectar si van amb retard o avançats als horaris que marquen les parades de bus. De tant en tant, però, també s’hi reflecteixen missatges o ordres dels comandaments, que s’envien des del Centre Regulador de Trànsit. El cas del missatge que assenyala “3 carteristes sudamericans” en seria un exemple.

El col·lectiu SOS Racisme, la principal plataforma de denúncia de pràctiques estigmatitzadores contra els immigrants a Catalunya, ha denunciat “el racisme i l’estigmatització” del text aparegut a una pantalla dels vehicles de TMB i ha reclamat que s’aclareixi si és una pràctica habitual en la comunicació interna de l’empresa. En la mateixa línia, el representant cupaire Vidal Aragonés ha demanat un “procediment de màxima sanció” al responsable del missatge. I si no es pren cap acció al respecte, el diputat insisteix que les responsabilitats sobre el cas hauran d’arribar fins als càrrecs polítics.

TMB ha estat consultada per aquest diari sobre els fets, però de moment no se n’ha obtingut cap resposta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa