Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Unes peces mal desamiantades alarmen els treballadors del metro
  • CA

Semblava que la feina estava feta, però no. Una de les empreses contractades per TMB per al procés de desamiantatge de la xarxa de metro, Asbesthos Gestión Desamiantados (AGD), va retornar algunes peces amb l’etiqueta de “desamiantat” que encara contenien la fibra tòxica. Es tracta de dues peces que haurien d’haver estat lliures d’amiant però que no ho estaven malgrat lluir una etiqueta que així ho indicava. 

La negligència va ser descoberta en dos capítols. El primer va ser el 29 d’octubre, quan es van fer proves a unes peces del sistema Tren Stop per comprovar que, efectivament, havien estat correctament descontaminades. Aquest sistema serveix per frenar el comboi si se salta un semàfor en vermell o circula a una velocitat massa elevada. El 4 de novembre van rebre el resultat de les proves, segons les quals el sistema Tren Stop encara tenia amiant malgrat haver passat per les mans d’AGD, una de les empreses contractades per descontaminar. 

Dos dies després, el 6 de novembre, TMB va descobrir que una volandera d’un convertidor també tenia amiant malgrat estar etiquetat com a “desamiantat”. Els dos errors han comportat l’obertura de dos expedients de “no-conformitat” per part de l’empresa de transports cap a AGD. A més, els ha obligat a millorar el “pla de qualitat” per obtenir “les màximes garanties” en el procés de desamiantatge, segons detallen fonts de TMB al TOT Barcelona. 

Més control per part de TMB

Com a part de la millora del pla de qualitat s’inclouen més controls de qualitat per part de l’empresa i de TMB, que vigilarà en el moment de rebre les peces descontaminades que el procés ha estat exitós. A més, TMB augmentarà la supervisió durant el muntatge de les peces per evitar escenes com les viscudes el 4 i el 6 de novembre, en què diversos treballadors es van trobar amb amiant en peces que haurien d’haver estat descontaminades. 

Aquesta és, essencialment, la queixa dels delegats de prevenció de TMB. Cada sindicat compta amb un delegat –per tant n’hi ha set– i van posar el crit al cel en assabentar-se que unes peces suposadament netes de la fibra tòxica encara en contenien i que, a més, diversos treballadors hi havien estat en contacte. 

Un dels delegats, Jordi Díez, narra a aquest diari que la plantilla està amoïnada perquè desconfien de la tasca de l’empresa AGD pel que fa a desamiantat. “Si hi ha dues peces que no van ser descontaminades correctament, podria passar en més casos”, avisa en una conversa telefònica. Sobre el moment que es van localitzar, relata com diversos treballadors estaven muntant de nou les peces després de passar per l’empresa de desamiantatge. En un moment donat, continua, es van adonar que encara hi havia amiant i que, a més, estava trencat. Quan la fibra tòxica es trenca és quan deixa anar partícules contaminants a l’aire. 

Els treballadors no van estar exposats a l’amiant, segons TMB

Des de TMB, però, neguen que els treballadors estiguessin en risc perquè el perill es dona quan les partícules d’amiant estan a l’aire. Els delegats de prevenció denuncien que la fibra tòxica estava trencada, així que n’hi havia partícules a l’aire. 

Per aquesta negligència de l’empresa de desamiantat els delegats de prevenció van traslladar a TMB que havia de rescindir el contracte. L’empresa de transports, però, manté vigent la relació després d’ajustar els processos de control.

Sobre els treballadors que van estar exposats a l’amiant, Díez destaca que un d’ells pateix una afectació pulmonar potencialment vinculada a la fibra tòxica. En aquest sentit, els delegats van exigir a TMB que desplaci una trentena de treballadors a llocs de feina allunyats de peces que podrien contenir amiant perquè ja pateixen problemes de salut relacionats amb la fibra. 

Quant a la situació d’aquests treballadors i les demandes del comitè de seguretat i salut, on estan els delegats de prevenció, TMB s’ha compromès a fer controls als seus llocs de feina per comprovar que no estan exposats a l’amiant. En 19 dels casos el resultat ha donat negatiu, segons destaquen fonts de l’empresa. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa