Les obres de la Sagrera no han deixat a cap usuari de Rodalies indiferent. Les alteracions de les línies R2 i R11 s’allargaran tres mesos, on els passatgers hauran de fer diferents transbords per poder arribar al centre de Barcelona. Tot i què, Renfe ha assegurat que tot el transport alternatiu funcioni, gran part dels usuaris es troben molestos, ja que en molts casos, poden arribar a afegir fins a 30 minuts de més en el seu trajecte d’anada i tornada de la feina: “He de matinar més i continuo fent tard”, assegurava un passatger indignat a la sortida de l’estació de Sant Andreu.

Els serveis de Rodalies no sempre funcionen de manera adequada i això no és cap secret per aquells que viuen fora de Barcelona, però han d’anar a la ciutat per feina. L’R2, per exemple, és la línia que uneix el Vallès Oriental amb la capital catalana. Centenars de persones agafen aquest tren i la seva alternativa ràpida -l’R11- per anar a treballar cada matí. Amb les afectacions de les obres de la Sagrera, que s’allargaran tres mesos, els usuaris han de sortir amb encara més temps de casa, ja que el trajecte s’allarga per la quantitat de transbords. En la teoria, el trajecte finalitza a l’estació de Sant Andreu Comtal i d’allà, els usuaris han de caminar fins a la línia L1 del metro per poder arribar al centre. En la pràctica, però, es converteix en un trajecte més llarg, amb algunes aglomeracions a l’entrada de l’estació i gran confusió dins del metro per trobar el destí adequat.

Un tren de Rodalies creua la zona d'obres de la Sagrera,...
Un tren de Rodalies creua la zona d’obres de la Sagrera, el setembre de 2019 / MMP

Per si fos poc, els trens tampoc han sortit a l’hora que tocava, una pràctica que no sorprén a cap dels usuaris habituals de Rodalies, sobretot de l’R2 i l’R11, que ja estan acostumats als retards en aquesta línia. Tot i això, la situació es complica quan has d’agafar un tren més d’hora pels transbords i aquest arriba amb retard: “És una bogeria, no m’esperava que el tren no passés a l’hora”, explicava una usuària a la taquilla de l’estació de Sant Celoni. De fet, a la localitat del vallès a partir de les 9 del matí, hi ha hagut alguns retards, sobretot en els trens de Mitja Distància (R11). A més, a més, el tren de les 8:50 hores, que en teoria és el trajecte curt -mitja hora per arribar a Barcelona- ha fet més parades de l’habitual, el que ja ha provocat que se sumessin uns 20 minuts més de trajecte aproximadament.

El transbord a Sant Andreu Comtal

Les cares dels passatgers que baixaven a Sant Andreu Comtal no eren precisament amigables. Les aglomeracions a la sortida del tren es barrejaven amb les cares de desconcert i indignació dels mateixos usuaris que sabien que encara els quedava la meitat del trajecte per arribar a la feina. Per si fos poc, la senyalització per arribar a la línia L1 del metro enviava als passatgers a dins de l’estació, el que provocava més aglomeracions. Per aquest motiu hi havia un treballador que únicament es dedicava a indicar el camí correcte, que no era el que indicaven les senyals. Tal com ha explicat Antonio Carmona, responsable de comunicació de Renfe, “és el primer dia i hi ha hagut algunes modificacions per millorar el servei”. En aquest sentit, Carmona s’ha referit a alguns canvis de portes de sortida que s’han fet a l’estació per tal de facilitar l’evacuació de passatgers.

Pel que fa a l’entrada del metro de Sant Andreu -el més proper a l’estació de tren-, moltíssima gent optava per utilitzar els seus abonaments de TMB, tot i que el bitllet de tren es podia utilitzar per entrar al metro, però només hi havia una persona dedicada a ajudar a les persones i una única màquina que et deixava passar amb l’abonament de Renfe. És per això, que hi havia cues per comprar un bitllet senzill de metro o algun abonament per continuar el trajecte. En el cas de l’alternativa en bus, Carmona ha remarcat que “com el seu nom indica ha estat un servei alternatiu” i que, per tant, els usuaris han preferit anar en metro que en bus.

Una de les sortides de l'estació de Sant Andreu Comtal en el primer dia laboral amb el tall a l'R2 i R11 per les obres a la Sagrera / ACN
Una de les sortides de l’estació de Sant Andreu Comtal en el primer dia laboral amb el tall a l’R2 i R11 per les obres a la Sagrera / ACN

Renfe assegura que la situació està controlada

Per contra a l’opinió ciutadana, la directora de Rodalies de Catalunya de Renfe, Mayte Castillo, s’ha mostrat “molt satisfeta” del funcionament del pla alternatiu de transports que ha modificat 300 circulacions i ha canviat horaris de 700 maquinistes “per tal que tot funcionés com la seda, que és el que veiem avui”. A més, ha reiterat que per tal que el funcionament sigui l’òptim s’ha instal·lat una escala addicional per millorar l’evacuació de l’estació de Sant Andreu Comtal. “Està clar que hi ha gent, però la canalitzem de manera que no es produeixi cap situació difícil o compromesa”, ha afirmat. “Tot està funcionant de manera molt correcta”, ha reiterat.

Pel que fa als combois, el responsable de Renfe ha explicat que han afegit parades als trens de mitja distància, per “assegurar que entre Granollers i Sant Andreu Comtal hi havia un tren cada 15 minuts”. Tot i això, el preu del bitllet no ha baixat -tenint en compte que el transport és gratuït pels viatgers regulars-. A més, Carmona també ha explicat que “és un canvi que s’havia de fer i era necessari” i ha replicat que “no hi ha hagut retards, sinó que s’ha incrementat el temps de trajecte pels transbords”.

L’Associació de Veïns de Sant Andreu ha criticat que “el que està passant pel que fa aglomeracions de gent a l’estació L1 del metro és un perill” perquè es produeix un tap a les màquines de venda de tiquets. En canvi, Castillo ha assegurat que el servei de metro “està funcionant molt bé i ha pogut absorbir el passatge”.

El maresme incomunicat tot el matí per “incidències”

No només les línies afectades per les obres de la Sagrera han tingut complicacions aquest matí. És el cas de l’R1, que ha estat en obres i s’ha hagut de tallar la circulació a Badalona. Així doncs, la única manera que la gent del Maresme tenia d’arribar a Barcelona era via la línia L2 del metro, que també ha deixat de funcionar aquest matí per “una incidència” que ha provocat que no hi hagués servei entre Badalona Pompeu Fabra i Artigues Sant Adrià. Tot i que el servei s’ha acabat restablint al voltant de les 11 del matí, no hi havia manera de d’arribar en tren a Barcelona des del Maresme. Amb tot doncs, aquest matí, sembla que la meitat de treballadors de la capital catalana han arribat tard a la feina per culpa de la Renfe.

Més notícies
Un tren de Rodalies estacionat a Sants Estació / Jordi Play

En marxa els tres mesos de talls a Rodalies per les obres a la Sagrera

Notícia: En marxa els tres mesos de talls a Rodalies per les obres a la Sagrera
Comparteix
L'actuació afecta tres línies del servei i preveu allargar-se fins al pròxim 10 de desembre
Notícia: En marxa els tres mesos de talls a Rodalies per les obres a la Sagrera - Mobile
Un tren de Rodalies, en una imatge d'arxiu / Jordi Play

Comencen les afectacions a Rodalies per les obres a l’estació de la Sagrera

Notícia: Comencen les afectacions a Rodalies per les obres a l’estació de la Sagrera
Comparteix
Els talls i les alteracions s'allargaran fins al 10 de desembre i afectaran tres línies del servei
Notícia: Comencen les afectacions a Rodalies per les obres a l’estació de la Sagrera - Mobile
Imatge d'arxiu d'usuaris de Renfe Rodalies a Sants / Jordi Play

Una avaria a Barcelona provoca retards en tres línies de Rodalies

Notícia: Una avaria a Barcelona provoca retards en tres línies de Rodalies
Comparteix
Els tècnics d'Adif ja han aconseguit reparar la incidència, que afecta a les línies R1, R3 i R4
Notícia: Una avaria a Barcelona provoca retards en tres línies de Rodalies - Mobile
Passatgers de Rodalies / Jordi Play

Tall en trens de Rodalies els pròxims dies a Barcelona

Notícia: Tall en trens de Rodalies els pròxims dies a Barcelona
Comparteix
La circulació de trens de la R2 Nord i la R11 es veurà interrompuda durant més d'un dia entre Clot i Montcada
Notícia: Tall en trens de Rodalies els pròxims dies a Barcelona - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: De Roquetes vinc a setembre 19, 2022 | 13:25
  De Roquetes vinc setembre 19, 2022 | 13:25
  Preneu bona nota, unionistes !!! Espanya també us roba a vosaltres. Desperteu, rucs !
 2. Icona del comentari de: Mal o poc pensat = RENFE a setembre 19, 2022 | 18:34
  Mal o poc pensat = RENFE setembre 19, 2022 | 18:34
  Experiència del primer dia. Anada correcte, en el meu cas només deu minuts més de l'habitual, però aglomeració i corredisses per agafar el metro per la quantitat de viatgers que baixen de cop. No pots picar a la sortida de renfe. Al tornar tampoc he pogut picar a l'entrada perquè havien obert les barreres per acumulació de gent. Donat que per tornar els diners et demanen picar un mínim de 17 viatges, que no puguis picar et pot repercutir a l'hora del reemborsament. Més problemàtic és que a Sant Andreu no et deixen baixar a l'andana i fan que la gent s'esperi apretada a l'espai entre les taquilles i les escales. Fins que arriba el tren i surt tothom no pots baixar. Això fa que t'hagis d'estar força temps esperant de peu entre una aglomeració de gent.
 3. Icona del comentari de: Miren a setembre 19, 2022 | 19:01
  Miren setembre 19, 2022 | 19:01
  Hem d'estar orgullosos de 'l'aguante' que tenim per suportar tot això? Fins quan aguantarem?
 4. Icona del comentari de: Català a setembre 19, 2022 | 20:43
  Català setembre 19, 2022 | 20:43
  Amb la RENFE no hi ha re a fe, ja és sabut
 5. Icona del comentari de: idioma a setembre 20, 2022 | 12:19
  idioma setembre 20, 2022 | 12:19
  No ho entenc. Un transbord és el mateix que un bordtrans?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa