Diu la llegenda que quan l’Ajuntament va voler iniciar l’oferta de minibusos que unissin el Carmel i Horta, a finals dels 80, les presses van indignar l’empresa que havia de fer-se’n càrrec. Que els autobusos havien de començar a circular al maig i que l’empresa s’hi va oposar. El problema era ben conegut pel veïnat, el carrer de la Conca de Tremp i la seva pujada asfixiant no estaven preparats per a la proposta. Els vehicles hi relliscaven en alguns trams. El govern municipal, però, es mantenia ferm. Esgotat, l’empresari Francisco Casas, que s’havia implicat en el projecte de disseny de la línia, va fer passar una furgoneta pel lloc crític de la via i va mostrar el resultat als responsables municipals: efectivament, les rodes van xerricar i el vehicle va relliscar.
Aquesta història, que podria semblar ancorada en una Barcelona preolímpica, encara ressona en ple 2021. Els autobusos segueixen relliscant i els veïns segueixen rondinant davant l’orografia singular d’aquest camí. “És criminal. Jo mateixa he patinat i he acabat sota un camió mentre caminava, però és ‘essència del Carmel’ “, resumeix l’Elena, una dona gran, des del seu balcó de la part alta del carrer.
Així com la pujada de la Conca de Tremp pot semblar que mai no s’acabi per a qui hi passi una mala estona, les històries al seu voltant tampoc no s’exhaureixen del tot. Recentment, el carrer s’ha convertit en un autèntic fenomen a la xarxa social TikTok. Els vídeos d’un veí acumulen milions de reproduccions tot mostrant les peripècies i calamitats que afronten els més despistats i inexperts. S’hi barregen escenes d’innocents que es pensaven que amb una moto de lloguer del tipus eCooltra podrien pujar, sent dos a la moto, amb el patiment d’un conductor de pràctiques amb l’autoescola. Les publicacions van plenes d’usuaris que comenten la jugada i socialitzen la incredulitat que en plena Barcelona existeixi un carrer d’aquestes característiques.
Ara bé, allò que a les xarxes s’ha convertit en un divertimento més, a la realitat segueix sent un maldecap a tenir en compte, especialment per als conductors de grans vehicles que transiten per aquest eix vertebrador de la mobilitat del Carmel. Recentment, un autobús de la línia 86 va evidenciar la perillositat de circular per la Conca de Tremp quan el paviment ha quedat xop per la pluja. En un vídeo de principis de setembre que va circular ràpidament per les xarxes del barri, es pot apreciar com el conductor ha de frenar quan, de sobte, el vehicle rellisca pel pendent just en el mateix moment que un grup de persones passava per darrere, a pocs metres.
La clau, segons els veïns que s’han fet un fart de veure episodis similars, és la pintura del pas de vianants. “Això ho haurien de fer antilliscant, que sino passa el que passa”, comenta el Rafael, també des del seu balcó, a tocar d’on es va produir l’últim incident preocupant. Dit i fet. L’Ajuntament assegura que no tenia cap queixa formal al respecte. Ara bé, arran de la comunicació d’aquest diari, els serveis municipals hi engegaran una intervenció. “S’ha fet una revisió i s’ha vist que es pot fer un reforç de pintura antilliscant amb sorra de sílice”, expliquen fonts del govern d’Ada Colau. Així, aviat “s’hi programarà una actuació”, remarquen.

Un altre dels assenyalaments dels usuaris del transport públic i els veïns és el dubte constant sobre si l’empresa que gestiona la línia 86, Monbus, garanteix de manera escrupulosa les condicions tècniques dels vehicles, especialment dels neumàtics. Un dels conductors de la línia, però, descarta que hi hagi cap mena de problema en aquest sentit. Després de tres anys conduint per aquest mateix carrer i havent-les vist de tots els colors, ell ja té les seves tècniques. “Potser és la pujada amb més dificultat de Barcelona perquè requereix molta precisió, però hi ha alguns trucs. Un d’ells és no quedar-se mai clavat al pas de vianants, si pot ser. L’altre és que, si t’hi trobes, intentis fer coincidir les rodes amb les franges del pas de vianants sense pintura“, comenta. Ara, amb la intervenció municipal, espera que els trucs siguin menys necessaris i la tranquil·litat dels conductors augmenti.
El cert és que aquesta pujada oberta a la circulació no és la que té el grau de desnivell més elevat de tota la ciutat. Altres vies, com Sales i Ferrer i Jericó, estan per davant en aquesta classificació, segons detalla el bloc especialitzat El tío del mazo. El tercer pendent més salvatge, en canvi, sí que correspondria a Conca de Tremp i arribaria fins al 20% de desnivell. Segurament, però, el que la converteix en la pujada més punyetera de tota la ciutat és el ritme incessant de vehicles que passen per aquesta via de manera habitual. Ja no és només el transport públic. Repartidors, proveïdors, veïns i turistes se’n fan un fart. És una via clau per a la mobilitat del barri.

De fet, l’Associació de Veïnes i Veïns del Carmel reclama que ja ha plantejat convertir el carrer en “semipeatonal” en el tram pròxim al mercat del barri. Habitualment, però, topa amb les explicacions municipals que insisteixen en les dificultats que suposaria desviar el trànsit per altres vies. “Això s’ha de continuar reclamant i nosaltres continuarem mirant maneres de fer-ho. Ara bé, a Conca de Tremp cal un canvi total. Sempre hi falten intervencions. Se n’han fet, però segueixen faltant-ne. Amb el pendent no es pot fer res, és clar, però sí amb les condicions de seguretat. Caldria fins i tot posar un paviment antilliscant a les voreres perquè qui arrosega un carro no pateixi”, valora la presidenta de l’associació, Montserrat Montero.
Una nova vida popular a TikTok
Mentrestant, a la Conca de Tremp, especialment en les proximitats a la cruïlla amb Gran Vista, segueixen produint-se tota mena d’escenaris que un qualsevol altre punt de la ciutat serien del tot insòlits. Els vídeos del perfil @powerfit3 a TikTok ho mostren de manera habitual. Tot i que alguns clips ja han estat eliminats, s’hi ha arribat a veure una vintena de persones empenyent un cotxe que no aconseguia arrencar o un motorista entrant amb casc al vehicle del davant perquè el conductor no es veia amb cor d’acabar d’engegar el cotxe en plena pujada. Això últim, de fet, és un clàssic. “Jo potser he hagut de sortir de la botiga i anar a treure un cotxe d’allà unes 25 vegades”, comenta el José rere el mostrador de Tocinerías Moyano.

En aquest compte de TikTok hi ha vídeos que superen els dos milions i mig de reproduccions. Una de les escenes més fàcils de detectar a la via, i que també es mostren en aquest canal, és la dels principiants que intenten coronar la pujada amb un patinet o amb una moto elèctrica de lloguer.
Si van dues persones en el vehicle, el més habitual és que el tram fort obligui un dels passatgers a baixar-ne i fer el camí a peu. Si només hi ha el pilot sobre la moto, però, tampoc és una via fàcil. Si t’atures a la part final de la pujada i després intentes arrencar, és molt probable que la moto supliqui clemència, com es pot apreciar en un vídeo entregistrat pel TOT Barcelona.
En els comentaris que reben els vídeos d’aquest veí del Carmel sovint apareixen referències a una suposada fórmula que ho resoldria tot plegat. “A veure quan s’il·lumina l’Ajuntament i canvia el sentit del carrer”, venen a dir, amb diferents tons i expressions. La veritat, però, és que aquest remei reclamat des de la llunyania xoca amb la veterania del barri. “Això ja es va fer. Aquest carrer va ser de baixada un temps, i es van produir accidents molt sonats“, menciona el Rafael des del seu balcó. Diferents veïns s’hi sumen. Alguns parlen d’un camió de butà i d’altres d’un camió de l’Estrella Damm. D’altres, dels dos. El cas és que l’experiència de la Conca de Tremp no té un abordatge senzill. “El carrer és el que és, benvinguts al Carmel”, diu l’Antonio. Ara bé, la via sí que accepta millores. Els veïns fa temps que les comenten i l’Ajuntament ja les prepara.