L’empresa dels vigilants de seguretat de l’aeroport porta la vaga al jutjat

Trablisa insta els treballadors a desconvocar l’aturada indefinida i a reprendre les negociacions

Trablisa, empresa adjudicatària dels controls de seguretat de l’aeroport del Prat, ha denunciat als jutjats la convocatòria de vaga indefinida que els treballadors tenen previst començar el 9 d’agost.

[r:1]

La companyia ha presentat un conflicte col•lectiu a la Generalitat i una demanda als jutjats socials de Barcelona perquè considera que l’aturada és il•legal i “trenca la bona fe negocial”. Apunta que la vaga és “desproporcionada” perquè la direcció té voluntat de complir els compromisos laborals, i insta els treballadors a fer marxa enrere. Trablisa reclama que es desconvoqui la vaga al més aviat possible per “evitar la incertesa i els perjudicis” dels passatgers del Prat, dels treballadors i “de la imatge de Barcelona com a destí turístic”.

En un comunicat emès aquest dijous, Trablisa recorda que va assumir el servei de vigilància dels controls de seguretat de l’aeroport l’1 de juny del 2018, i afirma que “des del primer dia ha mantingut una actitud negociadora i propera amb el comitè d’empresa”, amb la intenció de “millorar el servei als ciutadans i alhora aconseguir les millors condicions possibles per als treballadors”.

En aquest sentit, assegura que ha complert de forma “estricta” el laude dictat pel consell de ministres l’agost del 2017 per tancar el conflicte entre Eulen –l’anterior concessionària– i els treballadors. Alhora, apunta que el mateix dictamen establia que “no es podran adoptar mesures de conflicte o vaga relacionades amb les matèries objecte del laude”.

En paral•lel, Trablisa també garanteix que ha complert el conveni col•lectiu del sector, el qual es va modificar el juny del 2018 incloent la nova regulació dels plusos aeroportuaris, i recorda que al febrer van pactar amb els treballadors desconvocar la vaga que volien fer coincidint amb el Mobile World Congress.

Considera que hi ha “demandes inacceptables”

La companyia considera “inacceptables” les demandes que ara planteja el comitè d’empresa, les quals interpreta que “trenquen el marc negociador” i suposen una “pressió” per acceptar unes condicions laborals “que no tenen res a veure amb les que Trablisa va resultar adjudicatària del servei”.

Pel que fa a l’augment de sou d’un euro per hora treballada, l’empresa diu que la vaga prevista per al juliol incloïa aquesta reclamació i l’aturada es va declarar il•legal. Respecte els períodes de descans, creu que són exigències que “sobrepassen” allò que regula el conveni del sector. Sobre aquesta qüestió, recorda que l’últim any ha incrementat la plantilla del Prat un 44% respecte un augment de passatgers del 5,64%. La companyia afegeix que, així i tot, s’ha posat a disposició dels treballadors per analitzar les càrregues de treball.

En relació a la rotació dels caps de setmana, Trablisa ressalta que el conveni col•lectiu fixa un descans mensual. Amb tot, afegeix que va crear una comissió mixta entre l’empresa i els treballadors per avaluar els horaris i analitzar el “repartiment equitatiu” de caps de setmana i festius, al marge dels col•lectius amb jornades especials que poden gaudir de més dies lliures.

D’aquesta manera, la direcció insisteix en reclamar als treballadors que desconvoquin la vaga que ha de començar el dia 9 i destaca la seva voluntat de “treballar fins l’últim moment” per evitar-la. “Reiterem la nostra petició al comitè a fi que la desconvoqui, per reprendre com més aviat millor la via del treball conjunt, des del compromís i la lleialtat als acords assolits i amb l’objectiu de continuar millorant les condicions laborals i de productivitat dels treballadors de l’aeroport de Barcelona”, conclou la companyia al seu comunicat.

Reunió aquest divendres amb el Departament de Treball

La petició i denúncia de Trablisa arriba el mateix dia que el Departament de Treball ha citat a l’empresa i als treballadors a una reunió per a aquest divendres. La intenció de la Generalitat és col•laborar en la mediació del conflicte laboral i evitar que se celebri la vaga. Així i tot, el comitè d’empresa ja ha dit que es mostra escèptic a tancar cap entesa “ja que s’estan incrementant les males relacions amb la companyia”. “Estem convençuts que l’empresa optarà per una via dura”, auguren els treballadors.

Més informació

Nou comentari