Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una enquesta de l’AMB revela qui surt pitjor parat de la ZBE
  • CA

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) és una de les mesures estrelles de l’actual govern municipal, que ha hagut de batallar —i segueix fent-ho— amb els tribunals per tal que la mesura prosperi en el temps. De fet, fa poc el govern de Colau ha modificat la norma per tal de limitar les afectacions al gruix de la població i, d’aquesta manera, assegurar la vigència de la normativa.

Segons una enquesta de Transports Metropolitans de Barcelona (AMB), la ZBE no ha afectat a la immensa majoria de barcelonins. Només un 14% manifesta que el nou pla restrictiu de mobilitat ha afectat el seu dia a dia. En contraposició, el 85% diu no haver patit cap tipus d’afectació. Si analitzem les dades amb detall, un 7% dels que viuen a Barcelona o ciutats veïnes declaren veure’s afectats diàriament. Són unes quantes més que les que viuen a la resta de corones de l’AMB, on només un 1,7% de les persones estan afectades per la norma.

Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona
Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

En l’àmbit metropolità les xifres són bastant semblants a les de la capital. Al voltant d’un 16% dels que viuen fora de la ciutat s’han vist afectats per la política restrictiva a les rondes. Tot i això, la majoria (més d’un 80%) manifesten no haver notat cap canvi. L’enquesta també diu que un terç dels afectats han optat per comprar-se un cotxe nou.

Puja lleument la confiança en el transport públic

L’enquesta també constata que els ciutadans de Barcelona no confien gaire en el seu transport públic. Només un 24% dels enquestats diu que confia molt o bastant en el servei de Metro, RENFE o Ferrocarrils de la Generalitat, si bé hi ha un petit augment d’un 13% comparat amb l’any 2020. Pel que fa al tramvia i el servei de bus, la confiança també augmenta. En aquest cas, un 26% i un 24% respectivament hi confien molt o bastant.

Tot i això, 3 de cada 10 persones asseguren tenir una confiança justa amb les diferents modalitats de transport públic. Una xifra que contrasta amb la confiança que genera l’ús del cotxe privat. El 75% dels enquestats valoren positivament desplaçar-se amb vehicle privat. En aquest cas, els que hi tenen confiança justa no arriben a 2 de cada 10 persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa