El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern prepara “un pla de desescalada lenta i segura” per quan les dades ho permetin
  • CA

El 26 d’abril, si les dades ho permeten, ja es podrien aplicar mesures d’obertura que estan treballant els departaments de Salut i Interior, ha anunciat aquest divendres el Govern en una roda de premsa on s’ha confirmat que el confinament comarcal durarà set dies —sempre que les dades ho deixin fer—. El confinament comarcal, en conseqüència, s’aixecaria el 26 d’abril. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha comparegut per constatar que es pot afirmar que “no hi ha hagut una explosió de casos” lligada a la mobilitat de la Setmana Santa. En la mateixa roda de premsa, el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, ha dit que Interior i Salut ja treballa “en les mesures de desescalada lenta però segura” per quan s’estabilitzin les dades, que s’espera que això pugui ser el 26 d’abril. Ramentol ha explicat que els casos fins a dia d’avui s’han mantingut constants en el seu creixement i “ara entrem en una etapa d’estabilització” d’aquest augment, que va començara princpis de març. Des de Salut s’ha expressat un agraïemnt per la “corresponsabilitat” assumida per la ciutadania —tal i com havien demanat les autoritats—. “La ciutadania ha respost amb civisme”, ha remarcat Ramentol. També ha estès l’agraïment als sectors que han extremat les precaucions perquè no es produeixin contagis.

El retorn al confinament comarcal després de Setmana Santa s’ha justificat perquè quan el creixement de casos va començar les UCIs estaven molt plenes, el que en paraules de Ramentol entraria dins del que es considera “trets d’extrema preocupació”. Ara però “estem desaccelerant el ritme d’impacte en el sistema santiari, però continua sent elevat”, ha afegit Ramentol. El 52% dels ingressats a cures intensives són pacients de Covid-19. Avui hi ha 500 persones en llits de crítics, xifra que pot implicar desprogramació d’altres intervencions no urgents. Ramentol ha dit que es prorroga el confinament comarcal per “consolidar” les dades actuals i per “doblegar la corba assistencial a les UCIs”. L’objectiu és “entrar de nou en una etapa de regressió de contagis i ocupació d’UCIs”, ha subratllat Ramentol.

Sàmper també ha volgut felicitar-se per les dades i ha dit que encara que setmanalment des d’Interior s’informi de botellons i festes privades, “és una propoció petita” de la població” i que “el gruix de la ciutadania està complint les disposicions del Procicat”. Malgrat aquestes constatacions que han fet tant Sàmper com Ramentol, el Govern semblaria que encara vol fer servir l’instrument del toc de queda, si bé no ha acabat de justificar com aquesta restricció de la mobilitat s’ha comprovat que aturi contagis. Ramentol ha dit que no és la mobilitat sinó la interacció social el que genera contagis i ha afegit que l’anunci que ha fet el govern espanyol d’eliminar l’estat d’alarma el 9 de maig fa que el Govern tingui la “necessitat de veure com afecta això a les disposicions que prenem, en les quals tindrà pes l’evolució de la pandèmia”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pedro a abril 16, 2021 | 14:51
    Pedro abril 16, 2021 | 14:51
    ¿ En que año, lo han dicho ? Porqué " estudiarlo " todo si que saben. Vaya lumbreras.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a abril 16, 2021 | 18:28
    ciutadà abril 16, 2021 | 18:28
    Aixó, per a quin any?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa