Una nova eina permet avaluar el risc de propagació de la Covid-19 associat a la mobilitat

El Barcelona Supercomputing Center confia que la plataforma "ajudi les autoritats sanitàries a prendre decisions"

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha desenvolupat una eina d’informació geogràfica que permet visualitzar el risc de propagació de la Covid-19 associat a la mobilitat de la població. La plataforma Covid-19 Flow-Map integra dades de casos coneguts de Covid-19 procedents de les administracions sanitàries –Ministeri de Sanitat i conselleries de Salut dels governs de Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc– i dades de mobilitat de ciutadans aportades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Així, l’eina permet veure el risc de contagi d’una zona determinada associada a l’afluència de ciutadans procedents d’altres àrees. Segons els investigadors, el risc es calcula a base de relacionar els casos de Covid-19 coneguts amb les dades que indiquen a quines zones i amb quina intensitat s’estan desplaçant els ciutadans de les àrees afectades. Els patrons de mobilitat s’infereixen a partir de dades de telefonia mòbil anonimitzades i agregades per dia i àrea de mobilitat.

Actualització automàtica

Les dades s’actualitzen automàticament a mesura que les administracions les incorporen als seus sistemes d’informació pública i el detall de la informació s’ofereix a escala provincial, a nivell de tot l’Estat, i a escala menor (àrees o zones bàsiques de salut) quan aquesta informació està disponible. Segons el BSC, que ha posat l’eina a disposició de les administracions públiques i els investigadors, aquesta plataforma pretén “ajudar les autoritats sanitàries a l’hora de prendre decisions”.

L’eina s’ha desenvolupat amb fons del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat; de la Secretaria de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA) del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, i de l’Institut Nacional de Bioinformàtica – Institut de Salut Carlos III.

Nou comentari