Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La burocràcia empeny un taxista cap a la ruïna

És taxista des del 2014 i ara mateix s’acosta a la ruïna per l’article 20.4 de la llei del taxi de Catalunya. Aquest és el cas desesperat de Jacint Grau, tal com ell mateix l’explica al Tot Barcelona després d’haver estat quatre dies acampat davant de la seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), on hi ha l’Institut Metropolità del Taxi (IMET). 

La història del Jacint comença amb un accident que va patir el dia de la Mercè, 24 de setembre. Mentre Barcelona celebrava la festa major, ell circulava pel carrer Gran de la Sagrerava xocar amb una furgoneta que circulava en sentit contrari pel carrer del Pacífic i que se li va creuar de manera imprevisible. A més a més, el conductor de la furgoneta anava sota els efectes d’alguna droga.

“No ho dic jo, ho diu l’atestat de la Guàrdia Urbana”, argumenta. En efecte, l’atestat, al qual ha tingut accés el Tot Barcelona, constata que el xofer de la furgoneta va donar positiu en el drogotest i que circulava en sentit contrari. També indica que els testimonis van corroborar que el taxista tenia el semàfor en verd. La policia conclou que la furgoneta va causar l’accident.

Imatge de com va quedar el taxi de Jacint Grau en l'accident, inclosa en l'atestat de la Guàrdia Urbana

Imatge de com va quedar el taxi de Jacint Grau en l’accident, inclosa en l’atestat de la Guàrdia Urbana

El vehicle de Jacint Grau va quedar per desballestar. Sinistre total. El taxista amb credencial 49.015, conegut com a “22” a l’emissora amb la qual treballa, es quedava sense poder treballar. Tot i que és assalariat, la propietària de la llicència només té aquest vehicle, de manera que sense el cotxe es troba en un carreró sense sortida.

La companyia d’assegurances del vehicle causant de l’accident li oferia només 3.500 euros, quan un vehicle nou li’n costaria uns 15.000. Per això es va negar a acceptar aquest peritatge i aleshores els tràmits van entrar en una fase plena d’incertesa. Sense acord, no se sap quan s’acabaran. I mentrestant no cobra ni la indemnització ni el lucre cessant i no pot treballar. A més a més, ha de continuar pagant la lletra del cotxe accidentat.

Per això, assegura, es va llançar a internet a la recerca de la ganga. I va trobar-la. Un vehicle igual que el seu, un Dacia Lodgy, d’un taxista que se’l venia per 4.500 euros, un preu que, amb esforços i arreplegant diners d’aquí i d’allà, podia afrontar. A més, tenia l’avantatge que ja estava pintat com a taxi, una feina que pot costar uns 2.000 euros addicionals.

El nou taxi de Jacint Grau, que l'IMET no li accepta / Cedida

El nou taxi de Jacint Grau, que l’IMET no li accepta / Cedida

Semblava que la solució al seu principal problema s’acostava quan va anar a l’IMET a donar d’alta el nou vehicle. Es tractava d’un tràmit definit per la llei del taxi com a “substitució”: un taxista dona de baixa un cotxe i d’alta un altre. És perfectament possible, però el que el Jacint no sabia és que el vehicle de substitució ha de ser més nou que l’anterior. I el que ell acabava de comprar era “quatre mesos més antic”: la matrícula del que tenia era JPT i la del nou és JHZ. Quatre mesos de diferència i, a més, “està en més bones condicions” i funciona amb gas liquat (GLP), un combustible menys contaminant que el que ell feia servir amb el seu taxi, que era dièsel. A més, el nou vehicle té una classificació que encaixa amb els requisits de la zona de baixes emissions (ZBE) –etiqueta ambiental amb qualificació ecològica (verd/blau)– que entrarà en vigor al gener. “No m’ho podia creure. Ara em sé de memòria l’article 20.4 de la llei del taxi de Catalunya i el 27.6 del Reglament Metropolità del Taxi. És cert que la norma diu això, però la norma pot ser absurda i injusta, i a mi em portarà a la ruïna“, s’exclama.

Els cartells del taxista Jacint Grau, per a la seva protesta perquè l'IMET no li accepta el nou taxi que s'ha comprat / Cedida

Els cartells del taxista Jacint Grau, per a la seva protesta perquè l’IMET no li accepta el nou taxi que s’ha comprat / Cedida

Desesperat, va decidir demanar una entrevista personal amb la gerent de l’IMT, Maria Teresa Carrillo. “No me la volien donar perquè em deien que soc assalariat”, es queixa. I va muntar una tenda de campanya davant de la seu de l’AMB. “Vaig passar dues nits allà mort de fred, la tempesta es va endur la tenda. I vaig haver de marxar a dormir a casa”, admet. Finalment, li van donar hora per parlar amb la gerent, dimarts d’aquesta setmana, però li van anul·lar a última hora. Va tornar a muntar la tenda durant el dia. I no va ser fins ahir, dijous, que “quan faltaven cinc minuts per a les dues, que és l’hora de plegar, la secretària va baixar i em va dir que dimecres que ve em rebrà la senyora Carrillo“.

El Jacint reconeix que el que demana és “una excepció” per “raons humanes”. “Hi ha una família que depèn d’això, i el taxi que he comprat és millor i més ecològic que l’anterior, és absurd que no me’l deixin fer servir”, es queixa amargament.

“Espero que dimecres em donin una solució, perquè si no soc capaç d’amorrar el taxi a la porta perquè no puguin entrar ni sortir. Que vingui a treure’m la policia”, adverteix.

Més notícies

Els taxis de Barcelona deixaran de cobrar el suplement per maletes

Notícia: Els taxis de Barcelona deixaran de cobrar el suplement per maletes
Comparteix
El ple de l'AMB aprova les noves tarifes, que s'apugen un 1,1%
Notícia: Els taxis de Barcelona deixaran de cobrar el suplement per maletes - Mobile

Els taxis de Barcelona oferiran una tarifa tancada si el servei es contracta amb una APP

Notícia: Els taxis de Barcelona oferiran una tarifa tancada si el servei es contracta amb una APP
Comparteix
L'Àrea Metropolitana de Barcelona aprova el nou sistema de pagament, que entrarà en vigor en les pròximes setmanes
Notícia: Els taxis de Barcelona oferiran una tarifa tancada si el servei es contracta amb una APP - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: FRAN BCN a desembre 08, 2019 | 16:21
  FRAN BCN desembre 08, 2019 | 16:21
  El.sector del taxi és una màfia, espero que es pugui arreglar..
 2. Icona del comentari de: Julià Ramis a desembre 08, 2019 | 18:18
  Julià Ramis desembre 08, 2019 | 18:18
  La pròxima vegada que vagi a votar que pensi millor què és el que ha votat. Tot i així em sap greu el que liha passat a aquest senyor. Ara descobreix que els seus representants i els polítics que manen són insensible a tot. Només ho són de boquilla quan s'arriba el temps d'anar a votar perque la gran majoria de la gent no té memòria....
 3. Icona del comentari de: Ganxet a desembre 09, 2019 | 07:53
  Ganxet desembre 09, 2019 | 07:53
  I on són tots tots aquells taxistes tant solidaris que varen tallar la Gran Via en bé de tots els seus professionals? No pensen fer res per aquest company?
 4. Icona del comentari de: Observador a desembre 09, 2019 | 08:58
  Observador desembre 09, 2019 | 08:58
  Els goigs de santa burocràcia
 5. Icona del comentari de: Josep a desembre 09, 2019 | 11:54
  Josep desembre 09, 2019 | 11:54
  Vaig assabentar-me aquest cap de setmana, en Jacint es colega de fa molts anys . Em sembla indecent el que li han fet mentre que seguim veien circular recollidors de deixalles amb furgonetes tronades sense itv. Aqui es feu qeu no passa res i ja veureu com al gener seguiran circulan sense etiqueta medi ambiental
 6. Icona del comentari de: Pau a desembre 09, 2019 | 22:41
  Pau desembre 09, 2019 | 22:41
  No té gaire bona pinta. Al cap i a la fi el que fan com a funcionaris es aplicar les lleis. A veure qui és el [email protected] que es fa responsable legal de saltar-se la llei. Potser es pot fer i tantdebo li surti bé,però no serà fàcil crec

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa