Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tret de sortida a la construcció de 152 pisos per a gent gran a Casernes
  • CA

Les antigues Casernes de Sant Andreu de Barcelona reprenen la seva lenta transformació amb el tret de sortida a la construcció de 152 pisos per a gent gran. Es tracta de l’anomenat edifici ‘C’, que promou l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB), que als baixos tindrà un espai annex de 1.200 m2 destinat a equipament i en el qual s’ubicarà l’Espai Jove Jaume Oller.

Tretze anys després dels primers acords i compromisos municipals sobre el futur de les antigues casernes de Sant Andreu, arriben les obres dels primers edificis d’habitatge i equipaments públics. L’IMHAB impulsa a la mateixa zona dos edificis més d’habitatge públic (‘A’ i ‘J’) –amb 84 i 60 pisos de lloguer social i per a joves- ara en procés de licitació.

El desenvolupament urbanístic de les casernes de Sant Andreu ha estat estancat més d’una dècada i el mandat passat es va començar a desencallar amb la urbanització del Parc d’Antoni Santiburcio, de la Rambla Marta Mata i dels espais infantils. L’edifici ‘C’ que ara inicia obres és un projecte de l’arquitecte Josep Llinàs. S’aixeca en una superfície edificable de 10.200 m2 i conté un bloc de 152 habitatges dotacionals, un aparcament subterrani de 1.400 m2, i un equipament públic de 1.200 m2, on s’ubicarà l’Espai Jove Jaume Oller.

Conjunt de 4 torres

Aquest edifici ocuparà el solar situat al llarg del carrer d’Antoni Santiburcio, confrontant a la caserna dels Mossos d’Esquadra, entre el passeig de Torras i Bages i el parc d’Antoni Santiburcio. Es tracta d’un bloc amb planta rectangular de més de 100 metres de llarg però interromput per dos passatges transversals en planta baixa i per al pas dels vianants. El bloc tindrà diferents alçades – tipus torres– i un cos annex de formes ‘orgàniques’ en planta baixa per al casal.

El conjunt de torres estarà travessat pel camí del parc que connecta el carrer Palomar amb la Carretera de Santa Coloma. A cada ‘torre’ li correspondrà una escala de veïns. Les escales A, B i C compartiran accés pel número 8 del carrer d’Antoni Santiburcio i contindran 39, 51 i 12 habitatges amb unes altures de 6, 12 i 4 pisos respectivament.

Per altra banda, a l’escala D s’hi accedirà apart pel número 10 del mateix carrer d’Antoni Santiburcio, i contindrà 50 habitatges en 8 altures. A la planta baixa s’hi situaran els espais comunitaris i les sales polivalents pròpies dels habitatges dotacionals per a les persones grans, així com les instal·lacions necessàries per a la recollida selectiva neumàtica de residus. Les cobertes de les escales A i C també seran espais comunitaris per als usuaris. L’aparcament soterrat tindrà 38 places. L’accés, que ja està construït perquè el comparteix amb l’edifici veí, serà directament pel passeig de Torras i Bages.

L’Espai Jove Jaume Oller

En aquest conjunt, l’equipament per a joves s’identificarà clarament per una coberta escultural, que es mimetitzarà amb el parc. Tindrà l’accés pel camí del parc, però el seu programa succeirà majoritàriament en una planta subterrània molt il·luminada per finestrals en altura i un gran pati anglès en contacte amb el parc.

El Districte de Sant Andreu va desenvolupar durant el mandat passat un procés participatiu per definir els usos d’aquest equipament, que porta el nom de la primera víctima de la Guerra Civil a Sant Andreu de Palomar, un jove que es deia Jaume Oller, proposta que va aprovar el Consell plenari del Districte de Sant Andreu. Les obres de construcció tenen una durada prevista i aproximada de 26 mesos, així doncs, cap a finals de 2022 és quan es preveu que s’acabarà l’obra. El pressupost de l’obra amb l’IVA inclòs és de 15,3 milions d’euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa