Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Suspès el desnonament d’una dona amb cinc fills al Poble-Sec
  • CA

Suspès el desnonament que s’havia d’executar aquest dijous al migdia a la ‘Clàudia i els set’, com se la coneix popularment entre els membres del Sindicat de Barri del Poble-Sec. Així s’ha sabut poc després de l’arribada de la comitiva judicial al carrer Radas, on viu la Clàudia amb els seus cinc fills i un nét. Des de feia estona, almenys un centenar de persones s’havia concentrat per donar suport a la dona i impedir el desallotjament. “S’ha cregut necessari suspendre el desnonament perquè han vist que no es podia dur a terme”, ha explicat la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, destacant la important concentració veïnal al carrer i la mediació per part de la Unitat Antidesnonaments de l’Ajuntament. Tant la família com les persones concentrades han rebut la notícia de la suspensió amb alegria i han celebrat la pressió feta.

La Clàudia, vídua, viu amb els seus fills i un nét. És la quarta vegada que s’havia fixat data de desnonament però és el segon cop que es feia el llançament a porta. En el primer cas es va ajornar i ara també, tot i que no hi ha cap nova data prevista. En el seu cas, va ser víctima d’un contracte de lloguer fals amb un antic inquilí i la propietat no ha volgut regular la seva situació amb un nou contracte.

Vol pagar un lloguer just

“Trobàvem que no era just, perquè mai hem volgut viure gratis”, assegura la Clàudia. Segons ella, al principi li pagaven al fals propietari i després ha intentat negociar amb la propietat un lloguer assequible, ja que no es pot permetre pagar els 1.000 euros que demanen per l’immoble. “La meva proposta sempre ha estat pagar”, ha afirmat, destacant que seria “la millor solució”. La propietat és un gran tenidor, però no és un banc ni un fons, sinó una persona física.

A diferència del cas de la Clàudia, en què s’ha aturat el desnonament i hi havia presència de veïns i mitjans de comunicació, un altre desallotjament s’ha executat més d’una hora abans a dos carrers, al mateix barri. En aquest cas, es tractava d’un petit tenidor i els ocupants eren una parella en situació precària sense menors a càrrec.

La Claudia agraeix des del balcó del pis on viu el suport de les persones concentrades per aturar el desnonament / ACN

Situació de “doble injustícia”

La Clàudia és, segons descriuen des del sindicat, un exemple d”extrema vulnerabilitat” ja que és dona, família monoparental i no té papers. Va arribar a l’estat espanyol fa 15 anys i els seus fills estan escolaritzats al Poble-Sec. Treballa cuidant persones però la seva situació li genera dificultats per accedir tant al mercat laboral com a habitatges de lloguer amb contractes legals.

A més, com que és immigrant no entra en llista d’emergència i no compleix els requisits per accedir a un habitatge públic. “Les persones en situació irregular no tenen dret a accedir a ajudes ni al parc públic d’habitatge”, ha recordat Martín culpant la llei d’estrangeria. “El cas d’avui reflecteix una doble injustícia”, ha denunciat. “Per sort”, però, Martín ha explicat que hi ha una persona de la unitat familiar que és major d’edat i sí que podria acreditar regularitat en la situació de la família per accedir a un pis de la mesa d’emergència per esperar un dels habitatges.

Crítiques al decret del Govern

Martín també ha carregat aquest dijous contra el decret del Govern per evitar desnonaments de famílies vulnerables i ha tornat a apel·lar l’Estat perquè aprovi una moratòria. “No entenem quina és la voluntat de confondre i generar malentesos quan la Generalitat era perfectament conscient que no podria forçar l’aturada”, ha assegurat, criticant una confusió “inútil” i “contraproduent” que genera “expectatives” que després no es compleixen. D’altra banda, Martín ha afegit que recentment s’ha traslladat al PSOE “directament” una proposta de redactat de nova moratòria dels desnonaments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa