Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La renúncia de l’Ajuntament a comprar uns pisos permet que un fons voltor expulsi veïns
  • CA

La renúncia de l’Ajuntament a comprar uns pisos sobre els quals tenia dret a tanteig i retracte ha permès a un fons voltor expulsar veïns. Tal com han confirmat fonts municipals al TOT Barcelona, el consistori va tenir l’oportunitat d’exercir aquest dret sobre uns pisos adquirits per Talisman Capital S. L. al banc dolent el 5 de novembre de l’any passat. Tot i així, reconeixen les mateixes fonts, l’administració municipal va renunciar a quedar-se els immobles perquè el preu estava “per sobre del màxim admès per la normativa municipal”. 

El dret a tanteig i retracte permet a les administracions igualar el preu de compra d’alguns pisos per tal d’apropiar-se dels immobles. Després que es formalitzi la compra, l’administració pot pagar la mateixa quantitat de diners pactada per les parts i quedar-se la propietat.  Aquesta possibilitat està contemplada al decret llei 1/2015, i faculta a la Generalitat, municipis i “altres entitats” a “beneficiar-se dels baixos preus per incrementar el seu parc d’habitatge social”. Aquest dret s’aplica en casos de venda de pisos amb processos d’execució hipotecària o que es donen per compensar o pagar deutes, i sempre que estiguin situats en “àrees de demanda residencial forta”.

L’Ajuntament va rebutjar l’oferta de tanteig almenys en tres pisos de Sants-Montjuïc: un al carrer Salou número 6 (Sants), el 2n 2a de Riera de Tena número 9 (la Bordeta) i el número 57 de Burgos (Sants). Aquests pisos eren propietat de la Societat de Gestió d’Actius Tòxics Procedents de la Reestructuració Bancària, també coneguda com Sareb o banc dolent, i van ser venuts el 5 de novembre de 2018 al fons d’inversió Talisman Capital. 

La compra dels immobles per part de l’empresa ha suposat que diversos veïns que els ocupaven visquin sota l’amenaça d’un desnonament, segons han denunciat aquest matí els impulsors de la campanya Trenquem el Talisman. Un dels casos afecta Rubén Molina i la seva dona, que viuen en un pis al carrer Salou número 6 i ahir una comitiva judicial els va intentar desnonar per segona vegada. 

Les possibilitats per exercir el dret a tanteig van ser enviades a l’Ajuntament entre el 9 de novembre i el 12 de novembre, una setmana després de la venda dels pisos al fons voltor. 

L’immoble del carrer Salou va ser venut a Talisman Capital per 149.955,59 euros, així que l’Ajuntament tenia l’opció de pagar el mateix i evitar que caigués en mans del fons. El de Riera de Tena va ser comprat per 166.609,35 euros, i la Sareb també el va oferir al consistori. Finalment, l’administració municipal va tenir ocasió d’adquirir el pis del carrer Burgos per un preu de 648.198,72 euros. 

“El que vol el fons és expulsar els veïns per revendre els pisos”

Rubén Molina viu amb la seva dona al carrer Salou número 6 des de fa anys. El seu és un dels 433 pisos que el fons d’inversió Talisman Capital S. L. va comprar al març d’aquest any a la Sareb, conegut com a banc dolent. D’aquests, 179 estan a Catalunya i 28 a Barcelona. “Tot el que vol Talisman Capital és expulsar els veïns per revendre els pisos”, ha declarat Molina. 

[r:1]

La compra dels pisos per part del fons provocarà desnonaments de famílies i joves que hi viuen de forma irregular, segons denuncien des de Trenquem el Talisman. La iniciativa, formada per la PAH, sindicats d’habitatge i afectats pel fons voltor, alerta que hi ha persones que no tenen alternativa a l’ocupació perquè no tenen altra forma d’accedir a un pis. Aquesta dificultat d’accés, consideren, es podria solucionar amb la compra de pisos per part de l’administració, per exemple l’Ajuntament de Barcelona, d’immobles fent ús del dret de tanteig i retracte. El consistori va renunciar a aquest dret en, almenys, tres casos.

Sobre els 433 pisos comprats pel fons, Molina ha denunciat que “cap administració va exercir el dret a tanteig i retracte” i va permetre que la Sareb els vengués a Talisman Capital per una mitjana de 40.000 euros cada pis. “És un preu d’estafa”, ha lamentat Joan Egea, de la campanya “La Sareb és nostra”. 

Demandes de la campanya 

Trenquem el Talisman neix amb tres objectius. En primer lloc, que “es mobilitzi” per garantir l’habitatge pública a través de, per exemple, el dret a tanteig i retracte, que permet la compra de pisos per part de l’administració a preus favorables. En segon lloc, que el banc dolent deixi de negociar la venda de pisos a fons voltors. En tercer i últim lloc, una crida a les persones que viuen a pisos comprats pel fons inversor perquè es posin en contacte amb els impulsors de la campanya.

A la roda de premsa de presentació de la campanya, celebrada al Centre Social de Sants, el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, ha afirmat que “vuit de cada deu persones de menys de 30 anys no poden independitzar-se”. Palomera també ha alertat que els fons voltor encarnen “l’estafa en l’habitatge” que afecta la ciutadania des de fa anys.

La plataforma “La Sareb és nostra” també ha estat present a la presentació. Un representant de la iniciativa ha lamentat que només 2.000 dels 106.000 pisos que la Sareb ha venut han acabat destinats a habitatge públic. “L’Estat no està garantint l’accés a l’habitatge”, ha manifestat. 

Més notícies
Guerra veïnal contra el banc ‘dolent’ per vendre centenars de pisos a un fons d’inversió
Notícia: Guerra veïnal contra el banc ‘dolent’ per vendre centenars de pisos a un fons d’inversió
Comparteix
La Sareb els ven a una mitjana de 40.500 euros | 28 d'ells estan a Barcelona i el nou propietari vol expulsar les persones que hi viuen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa