Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un propietari ruixa ‘okupes’ amb un extintor i un activista pro-habitatge acaba detingut
  • CA

Un propietari s’ha presentat a un local ocupat i ha ruixat amb un extintor els activistes del Sindicat de l’Habitatge de l’Eixample Dret que hi havia a dins. Ha arribat a dirigir el raig de l’extintor a la cara dels joves, denuncien els agreujats. Després, ha seguit la ruixada al carrer. Era al voltant de les 11h. Minuts després, a dos quarts de dotze, fonts policials informen que el 112 ha registrat la trucada del propietari avisant que un grup de joves li impedien l’accés al seu immoble, que estaven assegudes a terra, i l’increpaven. Des de llavors, s’hi han destinat antiavalots de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra i s’ha actuat per alliberar l’entrada al local. Després d’enretirar una a una les persones concentrades, una d’elles ha acabat detinguda acusada d’atemptat contra l’autoritat i una altra, denunciada per falta de respecte, han confirmat fonts dels Mossos. Aquesta denúncia s’ampara en la llei mordassa i està tipificada com una infracció lleu.

Mentrestant, als cossos policials no els consta que s’hagi efectuat cap acció contra el propietari. Per la seva banda, alguns dels afectats per la substància de l’extintor es plantegen presentar una denúncia a la comissaria.

El propietari, segons fonts del Mossos, ha declarat que el local estava buit, que no hi havia ningú a dins, però que els activistes no el deixaven entrar. Ha obviat explicar, en canvi, que minuts abans havia fet fora els okupes ell mateix, com s’aprecia en aquest vídeo al qual ha tingut accés el TOT Barcelona. S’hi veu gent sortint de dins i l’home al darrere, perseguint-los amb la fumarada de l’extintor.

Després, l’home ha seguit insistint. En un segon vídeo es veu com enfoca directament el rostre dels ocupants.

Un desallotjament sense judici

El local situat a la cantonada de Roger de Flor amb Ausiàs March havia estat ocupat dies enrere, segons els okupes, i ahir ja va salvar-se d’un desallotjament. Antiavalots dels Mossos s’hi van presentar, però finalment van descartar executar cap acció. Així, amb aquell match ball salvat, la sorpresa ha estat majúscula quan aquest matí un home, que s’ha identificat com a propietari de l’immoble, ha entrat a l’interior de l’espai i ha ruixat amb un extintor els joves que hi havia a dins. Ha aconseguit que en sortissin i ha col·locat un candau a la porta. A més, el Joan, portaveu del SHED, denuncia que “abans d’entrar-hi, l’home ja havia agredit físicament un company que era fora”. 

Després dels fets d’aquest diumenge, els activistes esperaven que la decisió sobre com es desfaria l’ocupació avancés ara per la via judicial. Especialment quan, segons asseguren, feia més de 72 hores que ja s’havia comès l’usurpació de l’immoble. “Fins i tot el pany que hi havia i les claus eren nostres”, concreta el representant del sindicat veïnal. També han intentat demostrar que ocupaven aquell espai amb tiquets de compres que havien fet als establiments del voltant els dies anteriors. Segons el Joan, això no ha estat suficient per a la policia, que ha permès el desallotjament final.

Possibles detenció i denúncia

El Joan concreta que el jove detingut no formava part de l’ocupació, sinó que és membre del Sindicat d’Habitatge del Raval i havia vingut a participar de la seguda com a mostra de suport. La versió policial apunta que el noi hauria comès un delicte d’atemptat, que inclou des de la resistència fins a l’agressió als agents. Els activistes concentrats neguen que, més enllà de participar a la seguda, el jove hagués provocat cap altre incident a destacar. 

Els Mossos detenint el jove, acusat d'un delicte d'atemptat contra l'autoritat / Cedida

Els Mossos detenint el jove, acusat d’un delicte d’atemptat contra l’autoritat / @RavalSindicat

Membres de moviments per la defensa del dret a una llar digna a Barcelona han cridat a concentrar-se davant de la comissaria de les Corts per protestar per aquesta presumpta detenció. 

El Joan també es queixa per la manca d’actuació policial contra l’acció del propietari. “Tant en presència de la Guàrdia Urbana com dels Mossos, hem denunciat que això era un desallotjament il·legal i que l’home tenia l’extintor durant tota l’estona, i no l’hi treien. A més, ha donat un cop de puny al cap a un company en presència de la policia, però han dit que no ho han vist, ha apuntat. Fonts dels Mossos asseguren que no tenen constància de l’acció amb l’extintor contra els okupes. Hi ha imatges, però, d’una patrulla de la Guàrdia Urbana al costat de l’home, encara amb l’extintor vermell entre les mans. El representant del Sindicat d’Habitatge de l’Eixample Dret assegura que agents de tots dos cossos han vist diversos joves “tot tacats de blanc per la ruixada”. 

La Guàrdia Urbana, al costat del propietari amb l'extintor a la mà / Cedida

La Guàrdia Urbana, al costat del propietari amb l’extintor a la mà / Cedida

Així i tot, res no ha evitat que la policia seguís l’actuació per desfer la protesta que cada cop aplegava més gent en aquesta cruïlla del Fort Pienc. La seguda al davant del local –antic El Rec– ha acabat amb els Mossos retirant-los un a un amb la tècnica d’arrencar cebes. Després, operaris han col·locat xapes metàliques a la porta per evitar-ne noves ocupacions.

La propietat, segons el SHED, és la cadena de forns Vivari. Els ocupants volien utilitzar l’espai com a seu del sindicat, com a lloc on fer reunions i assistir veïns i veïnes amb situacions d’habitatge complexes. De fet, és el mateix indret que havia estat l’antic Ateneu Popular del Fort Pienc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa