Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un centenar de grups de defensa de l’habitatge s’apleguen per deixar d’anar per separat
  • CA

Els grups de defensa de l’habitatge de tot Catalunya ja tenen lloc i dia per al seu baptisme unitari. I també objectiu. Buscaran “ser un sol puny contra els especuladors”. Ho ha dit Clàudia Ruscalleda, portaveu del 1r Congrés d’Habitatge de Catalunya. Seran un centenars de sindicats, grups de barri i plataformes veïnals que han plantat cara als desnonaments els darrers anys. La idea és “deixar de ser una xarxa que actua per separat” per poder mobilitzar-se de manera conjunta. La trobada serà a la Nau Bostik, a la Sagrera, el 16 i 17 de novembre.

La cita vol aprofitar “el moment històric” en què “blocs sencers planten cara als fons voltors més poderosos del món perquè han perdut la por”, ha reivindicat el portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera. Per això, els organitzadors han avisat que barrejaran línies de pressió a l’administració amb la millora de la coordinació en la defensa directa davant dels intents de desallotjaments. A més, Ruscalleda ha volgut mencionar la cita d’aquest primer congrés com un paral·lelisme amb una altra trobada històrica: la del conegut com a Congrés Obrer de Sants. Aquella fita va tenir lloc fa un segle, el 1918, i ara es vol recuperar el mateix esperit per avançar en conquestes socials.

També tindran espai al Congrés altres moviments allunyats del compromís de l’habitatge, com els sindicats laborals, col·lectius feministes, plataformes de jovent o cooperatives. Així i tot, en el moment de les votacions per prendre decisions concretes, qui tindrà vot seran únicament els membres dels col·lectius antidesnonaments. Cada persona, un vot. En principi, les previsions de grups i persones estan superant les expectatives. “Se’ns està quedant petita la Nau Bostik”, ha apuntat Clàudia Ruscalleda. La raó és que cada vegada se’ls estàn unint més plataformes d’arreu de Catalunya, ja siguin representacions de la PAH, del Sindicat de Llogateres o d’altres.

Sols tot i la llei

Als impulsors de la macrotrobada els sobren els motius per celebrar el congrés que, finalment, tindrà lloc al districte de Sant Andreu. Alguns d’ells els ha esmentat el portaveu de la PAH, Juanjo Ramón. “Ja no estem al 2008, quan va esclatar la crisi i es va posar el focus en els afectats per les execucions hipotecàries. Ni al 2015, quan es va aconseguir la ILP”, ha dit en referència a la Iniciativa Legislativa Popular que va donar peu a la llei d’emergència de l’habitatge. “Ja tenim lleis, però no s’apliquen”, ha lamentat Ramón. A més, ha recordat que la Catalunya “lidera el rànquing de la vergonya” sobre desnonaments. De fet, les dades que va aportar el Consell General del Poder Judicial aquest octubre detallaven que un 23,3% de les execucions per buidar habitatges de tot l’Estat passaven a Catalunya.

També reivindiquen, però, que cal seguir “posant el cos” en el dia a dia. Ho ha expressat la portaveu del Sindicat d’Habitatge del Raval, Elena Martín, en referència a les accions de grups que intenten desallotjaments extrajudicials com Desokupa. 

“Un sol múscul social”

Les plataformes veïnals que lluiten contra els desnonaments es trobaran aquells dies i intentaran coordinar millor l’estratègia en la lluita per l’habitatge. La consigna és intentar posar bastons a les rodes del procés d’augment del preu dels lloguers, entre d’altres. També plantegen crear alguna mena d’eina organitzativa que els permeti “actuar com un sol múscul social quan sigui necessari”

Els organitzadors consideraven crucial aconseguir una cita d’aquesta magnitud en un moment en què alguns jutjats estan endurint la intensitat dels desnonaments, amb més policia i més dates obertes. També empreses com Idealista s’han intentat refer de les complicacions pels propietaris que els ha suposat l’acció dels grups d’habitatge. La setmana passada el portal immobiliari anunciava que obria una bústia perquè tothom qui hagués estat afectat per la pressió del Sindicat de Llogateres els contactés. Com a resposta, el col·lectiu en defensa de l’habitatge va cridar a col·lapsar aquesta bústia. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa