Hi ha una finca al cor del Putxet que està literalment presa per un grup d’okupes que hi van entrar dimarts a la nit. Van començar per un pis dels baixos i han anat ampliant els seus dominis fins a instal·lanr-se en 9 dels 11 pisos de l’escala, els 9 que sempre estan buits. Els altres dos són d’un propietari que té una llicència turística i hi té hostes que canvien cada setmana.

Així les coses, la presidenta de la comunitat, propietària de cinc de les places del pàrquing de l’edifici –que demana mantenir l’anonimat per raons professionals–, ha emprès una croada contra la invasió d’aquests okupes. Segons assegura, s’han fet instal·lar fibra òptica, han punxat la llum, engeguen l’aire condicionat “a tot drap” i han defecat a la piscina i al pàrquing.

L’escenari d’aquests fets és el número 46 del carrer Ballester, una petita via suposadament secundària que transcorre de l’avinguda Vallcarca cap a la ronda del Mig, en paral·lel al carrer Pàdua. Si els veïns d’aquest carrer ja viuen permament mortificats pel trànsit que els comporta una ubicació que el converteix en una drecera cap a General Mitre, ara se’ls afegeix la presència d’aquest grup d’intrusos.

La denúncia pels fets està posada als Mossos des de dimecres al matí, unes dotze hores després de l’arribada dels primers okupes, però quan es tracta de pisos buits d’un fons d’invesrió, com és el cas, el procés per al desallotjament sempre és més lent.

Façana del número 46 del carrer Ballester el 2008, la imatge que es troba Google Street View, que mostra l'anunci de Caixa Terrassa, impulsora de la promoció

Façana del número 46 del carrer Ballester el 2008, la imatge que es troba Google Street View, que mostra l’anunci de Caixa Terrassa, impulsora de la promoció

L’edifici va ser una promoció de Caixa Terrassa, com es veu a la imatge de la façana que es troba a Google Street View, feta el 2008. I la finca va seguir el mateix via crucis que l’entitat financera que la va impulsar, que el 2010 va quedar fusionada amb Caixa Sabadell i Caixa Manlleu a Unnim, que al seu torn va quedar absorbida el 2013 pel BBVA. Aquest banc va ser el penúltim propietari dels 9 pisos ara okupats del carrer Ballester. Actualment, pertanyen al fons d’inversió Cerberus, que l’octubre del 2018 es va quedar la cartera d’immobles del banc.

I així és com s’ha arribat fins a aquesta setmana amb 9 pisos buits a Sarrià-Sant Gervasi, amb jardí als baixos i piscina comunitària. Una temptació massa òbvia. “Els que hi han vingut, sabien perfectament que eren d’un banc, o que ho van ser fins fa poc, i que això els permetrà estar aquí molt temps”, assegura la presidenta de la comunitat.

Aquesta dona, indignada, admet que molta gent li ha dit que està assumint massa riscos. “Són violents. Criden i m’han clavat dues empentes. I una de les dones que està en un dels pisos, que porta unes ungles llargues amb una manicura com la de la Rosalía, em va esgarrapar. Però jo puc veure el que estan fent i quedar-me callada”, al·lega.

Un del okupes del carrer Ballester, 46, intentant evitar que el retratin / Cedida

Un del okupes del carrer Ballester, 46, intentant evitar que el retratin / Cedida

Cada dia hi va i fa fotos i vídeos dels intrusos i dels desperfectes. “Han trencat panys, han tret els bombins per poder entrar, han punxat la llum, i s’han fet instal·lar fibra òptica!”, s’exclama. Se li va acudir parlar amb un dels intrusos, el que sembla el líder del grup, per dir-li que si el pis no és casa seva no podia posar la fibra. “Em va dir que ell havia donat l’adreça i el DNI i que l’havia pagat i que la companyia no hi veia cap pega. Jo li va dir a l’instal·lador que eren okupes i em va dir que ell rebia ordres de la companyia“, es desespera la presidenta de la comunitat. “Sé que a Barcelona l’habitatge és un problema i que molta gent no se’l pot pagar, però aquesta gent no semblen necessitats, si es poden pagar la fibra òptica”, es lamenta.

En canvi, la llum l’estan obtenint de franc perquè l’han punxat. “Un dels dies que he anat a parlar amb ells em van orbrir la porta i de sobte vaig notar com una bufetada d’aire fred. Tenien l’aire conducionat a tot drap, i això ho paga la comunitat de propietaris, esclar”, explica la presidenta.

Ella mateixa ha avisat Endesa perquè vagin a comprovar el frau elèctric –la companyia té una divisió per controlar-ho–, ha contactat amb una portaveu de Cerberus per reclamar que accelerin la denúncia que han de posar als Mossos i ha contractat brigades de neteja per intentar mantenir la finca. “És que els llogaters de les meves places de pàrquing s’hi han robat defecacions i estan espantats i volen marxar“, puntualitza.

Amb tot, el que més ha impactat la presidenta de la comunitat de propietaris és el que li va dir el que li sembla el líder dels okupes el dia que hi va anar a parlar: “Todos sabemos que acà en Barcelona dejan hacer todo“.

Comentaris

  Kadra Juliol 07, 2019 | 18:46
  La notícia deixa entendre que la fibra òptica és un luxe però avui dia totes les ofertes genèriques d'internet a un preu estàndar, a una ciutat com Barcelona, porten la fibra òptica incorporada.
  Catala emprenyat Juliol 07, 2019 | 20:34
  Ssi fos la casa d'algun politic a d'algun jutge o de la poli això no duraria ni 24h però es clar es tracta de gent que no són d'aquests colectius. S'hauran d'esperar un grapat de mesos i abonar els desperfectes i els comsums d'aquests " pobres que només buscaven una vivenda digna".....
  La Selva Juliol 08, 2019 | 09:14
  A algunes comarques de Girona els okupes s'han decantat per xalets amb piscina. Total, ni paguen aigua ni llum..no es comprèn que hi hagi aquesta laxitud vers l'ocupació. Per una família que jo hagi fet per autèntica necessitat, hi ha tres barruts. Deixen les cases fetes destrossades i després en busquen una altra. Molts han triat cases amb jardins per conrear marihuana. Solucions per la manca d'habitatge, ja! I cap concessió a qui és un poca vergonya i prou.
  Quin fàstic de gentussa...i ¿todas hablan español?...quina casualitat.... Juliol 08, 2019 | 09:27
  Si, a Barcelona des de que mana la Colau i las seves nenes, "lo dejan hacer todo", el partit de la Colau es el partit dels okupes, dels manters, i aquesta gent ara amb l'ajuda del PSC-155 i el Valls, ens han robat Barcelona.....cal no estar passius davant d'això o la plaga de rates i escarbats, cada dia serà més gran, amb la màniga ampla colauita.
  Frau Colau Juliol 08, 2019 | 10:14
  Acà a Barcelona todos sabemos te dejan hacer todo.
  Jprats Juliol 08, 2019 | 18:26
  KADRA, no has entès rés oi??? Part del problema és que massa gent es com vostè. Bonuses ignorants
  Manel Juliol 09, 2019 | 12:45
  No patiu que com es un barri pijo i uns pisos de luxe deseguida ho arreglaràn

Nou comentari

Més notícies

Revolta al carreró del Putxet per on passen 5.500 cotxes cada dia

Els veïns de Ballester volen que deixi de ser una drecera per al trànsit que connecta la ronda de Dalt amb General Mitre

Veïns de Sant Antoni denuncien l’ocupació d’un pis per consumir-hi droga

Fem Sant Antoni avisa l'Ajuntament i la policia que dissabte a la nit van entrar uns presumptes traficants que bloquegen el portal perquè no es pugui tancar