Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’ocupació d’una immobiliària vinculada al BBVA acaba en victòria veïnal
  • CA

El Sindicat de Barri del Poble-sec ha aconseguit, a través de l’ocupació de l’oficina d’una immobiliària, que s’aturi un desnonament en obert. “Hem trucat al BBVA, a Cerberus, a Divarian i a Haya Real Estate i res. Uns es passen la pilota als altres i aquí ningú és el responsable”, protestava la Sílvia, portaveu de la plataforma de defensa de l’habitatge. Els noms que ha esmentat són els d’una gran entitat bancària i els de diverses empreses que gestionen el que va ser la seva cartera immobiliària després de vendes, fusions i creació de firmes.

A l’hora de la veritat, però, saber qui és el propietari i gestor de l’actual del pis on viu, per exemple, l’Ermida Méndez s’ha convertit en un malson. Més encara quan pesava una ordre de desnonament en obert sobre aquesta veïna, que es troba a l’atur i té familiars a càrrec.

Davant d’aquesta incertesa, una quarantena d’activistes s’han presentat a les oficines de l’empresa Haya Real Estate per aconseguir aturar el procés de desallotjament i negociar un lloguer social. De moment, després de més dues hores de presència col·lectiva, han aconseguit el primer objectiu: l’empresa s’ha compromès a aturar el desnonament oficialment.

L’ocupació de la seu de la immobiliària, situada al quart pis de l’edifici de l’avinguda Josep Tarradellas 38, ha estat rebuda amb una certa mà esquerra per part dels empresaris inicialment. “Després de la sorpresa, ens han buscat un responsable amb qui poder parlar i està havent-hi una negociació”, explica la Sílvia. Tanmateix, també han tornat a trobar-se amb pilotes fora. Representants d’Haya Real Estate els han dit que encara no gestionen la propietat de l’Ermida, que començaran a fer-ho “en una setmana”, ha arribat a concretar la portaveu del col·lectiu veïnal a aquest diari. 

Això xoca amb les negatives que els han donat la resta d’empreses vinculades als antics béns immobiliaris del BBVA. A més, els defensors del dret a l’habitatge denuncien que ja fa set mesos que el fons d’inversió Cerberus i el BBVA van anunciar que fusionaven amb Haya Real Estate la firma de propietats del banc. Des de llavors, els veïns i els col·lectius que els han assistit han anat de bòlit per saber qui ha de retre comptes del seu pis

Amb l’acció d’avui, doncs, també volien que es negociï el lloguer de l’Elida Romero. Aquesta altra veïna també té una situació vulnerable. Segons explica el Sindicat de Barri del Poble-sec, cobra 850 euros com a empleada de la llar i cuida de la seva parella, amb una discapacitat del 65%. Ella viu al mateix pis des de fa 12 anys i sempre ha complert religiosament amb el pagament de les quotes mensuals. Durant l’estiu, però, li va arribar el burofax que li anunciava que ja no la renovarien més i que el pis havia passat a les mans de Divarian –l’empresa que cedeix els béns immobiliaris a Haya–. 

Sobre el futur de l’Elida i l’Ermida, el col·lectiu veïnal ha aconseguit que Haya Real Estat hagi convocat demà una reunió per valorar els casos, juntament amb les veïnes afectades i els activistes que les assisteixen.  

Aquestes trampes dels fons immobiliaris que gestionen pisos de les entitats bancàries posen barreres al contacte entre llogaters i l’autèntic propietari del pis. I, a la pràctica, afavoreixen l’especulació. Per això, en el Congrés de l’Habitatge de Catalunya que se celebrarà aquest cap de setmana, es tractarà aquesta problemàtica com un tema clau en la lluita contra els desnonaments. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa