Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un nou edifici d’habitatge assequible gestionat en comunitat arriba a la Barceloneta
  • CA

La cooperativa la Xarxaire ha posat aquest dilluns la primera pedra d’un edifici de cohabitatge que construirà en un solar municipal de la Barceloneta. En concret l’immoble s’aixecarà al número 11 del passeig Joan de Borbó i encabirà vuit habitatges. Anys enrere hi havia hagut un edifici propietat de l’Estat que es va convertir en un dels emblemes de la lluita pel dret a un habitatge digne, seu del moviment Miles de viviendas, segons informa l’Ajuntament de Barcelona. L’edifici va estar ocupat entre els anys 2004 i 2007, fins que el consistori el va adquirir i el va enderrocar. Es tracta d’una de les promocions delegades de cohabitatges impulsades pel govern municipal durant el mandat anterior.

La Xarxaire, formada per famílies veïnes de la Barceloneta, construirà un bloc de vuit habitatges i cinc plantes en què viuran, en un primer moment, 19 persones. Hi haurà pisos ocupats per una o dues sola persones, habitatges amb famílies amb un infant, famílies amb dos infants, etc. La distribució de l’espai és flexible i està dissenyada en funció de qui l’ocuparà.

D’altra banda, la planta baixa tindrà un local que esdevindrà aparador d’un projecte artístic i cultural obert al barri, segons informen els impulsors de la iniciativa. Es pretén convertir l’espai en punt de trobada d’experiències culturals, artesanes i artístiques i en lloc d’impuls, de visibilització i de dinamització sociocultural i de l’economia local.

Bugaderia compartida i hort veïnal

El projecte arquitectònic inclou un espai comunitari al terrat de l’edifici, a banda del de la planta baixa. El disseny incorpora també altres elements comuns dels projectes cooperatius, com ara la bugaderia compartida, la coberta amb vegetació o horts.

En el terreny arquitectònic s’ha optat per una estructura “moderna i lligada a la connexió amb el paisatge urbà preexistent”. S’ha apostat per la prefabricació o el sistema mixt metàl·lic-fusta, que “minimitza” l’impacte ambiental de l’edifici. S’afirma, a més, que el bloc disposarà d’una certificació energètica A.

Una opció que triomfa a Europa

Des de l’Ajuntament es reivindica la idea fonamental del cohabitatge, que ofereix immobles a preu inferior al del mercat i que ja s’aplica a ciutats del nord d’Europa com Viena, Copenhaguen o Berlín. Aquesta pràctica planteja que la propietat dels immobles és col·lectiva, correspon a una cooperativa, i el sòl sobre el qual s’edifica, de propietat municipal, no deixa mai de ser públic, sinó que se cedeix en règim de dret de superfície a la cooperativa. D’aquesta manera s’intenta evitar especulacions amb els habitatges construïts.

La Xarxaire és la segona cooperativa que comença a construir un edifici de cohabitatge en aquest mandat. La primera va ser la de la cooperativa la Balma, que va iniciar les obres al solar del carrer Espronceda, 131, al barri del Poblenou, a finals de l’estiu passat.

En aquests moments hi ha vuit promocions de cohabitatges en marxa a Barcelona, que sumen 211 pisos. Són un 5% del total de la promoció d’habitatge assequible que l’Ajuntament impulsa a la ciutat, informa el consistori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa