Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El nou decret dona aire a les entitats prohabitatge i posa en guàrdia els promotors
  • CA

L’aprovació del nou decret llei d’habitatge ha revifat els ànims d’entitats com el Sindicat de Llogateres o la PAH Barcelona, que feia temps que negociaven amb discreció amb el Govern i els ajuntaments una normativa més combativa per combatre la crisi d’habitatge que es viu a Barcelona i a moltes altres ciutats catalanes. El nou text suposa un “important avanç” respecte a l’anterior intent –que es va haver de retirar per falta de consens– i és la millor manera d’acabar l’any per al moviment prohabitatge, que en els últims mesos ha vist com els seus esforços per evitar desnonaments eren contrarestats pels jutges amb noves tàctiques com els desnonaments sorpresa o decisions insòlites com l’amenaça d’acusar de desobediència els Mossos si no feien complir el mandat judicial.

En canvi, l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) no ha rebut a notícia amb tant d’optimisme i ha criticat que el decret suposa un nou pas enrere per fer front a l’escassetat d’habitatge assequible. Tot i que prefereixen veure el text final abans de fer una valoració exhaustiva, consideren que mesures com l’increment de la reserva de sol per habitatge protegit del 30% al 40% provocarà un descens de la rendibilitat i tindrà uns “resultats absolutament negatius per a l’activitat promotora”, segons ha dit el president de l’associació, Lluís Marsà, en unes declaracions recollides per l’ACN. “Pot ser que el que es pretén amb bona intenció, al final tingui uns resultats contraris als que es persegueixen, perquè pot ser que les empreses decideixin fer les inversions en un altre lloc que no sigui Catalunya”.

Una victòria des de baix

El Sindicat de Llogateres ha sigut una de les primeres entitats a reaccionar a l’anunci i s’ha mostrat satisfet tant pel nou text com per la manera com s’ha pactat. “Tot i haver-hi aspectes millorables, en línies generals, aquest decret comporta un important avanç en la lluita per l’habitatge”, han assegurat en un comunicat. Després de la reserva del 30% de les noves promocions per a habitatge protegit a Barcelona i de la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans per augmentar el contracte mínim de lloguer fins als cinc anys, el nou decret llei de la Generalitat és el resultat d’una intensa negociació a moltes bandes que seria “impensable si no fos pel vigor del moviment per l’habitatge a Catalunya”.

Tot i això, el sindicat ha demanat més valentia per afrontar un dels grans temes pendents: la regulació dels lloguers. És un tema “prioritari” i han demanat a la Generalitat que explori la manera de legislar la matèria a través del Codi Civil, ja que l’Estat espanyol no sembla disposat a entrar en la matèria. “Cal elaborar una llei del lloguer que prioritzi la casa com a llar i no com a inversió especulativa”, han insistit. Una altra de les reivindicacions del sindicat és “assegurar que els contractes es renovin automàticament“, excepte si els arrendataris han incomplert les seves obligacions o el propietari necessita el pis com a habitatge familiar.

Per la seva banda, la PAH també ha celebrat els avanços aconseguits, però ja ha avisat que hi ha moltes demandes que no s’han inclòs al nou decret i que les seguiran exigint mentre hi hagi temps abans de la seva tramitació. “Estem molt orgulloses i satisfetes d’haver aconseguit una nova victòria importantíssima en la protecció del dret a l’habitatge”, han celebrat en un comunicat. L’entitat considera que és un “avís” per al futur govern espanyol i han assegura que no s’aturaran fins que es resolgui la crisi de l’habitatge. I s’han posat com a objectiu immediat acabar a la llista d’espera de la mesa d’emergència, que només a Barcelona té 600 famílies i a tot Catalunya són més de 2.000. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa