L’Ajuntament entrega 35 nous pisos de lloguer social en ple Eixample

L’Ajuntament de Barcelona ha ampliat el parc públic d’habitatge amb 35 pisos de lloguer social a la Nova Esquerra de l’Eixample. Es tracta de la primera promoció de l’Espai Germanetes i cinc d’aquests habitatges es destinaran contingents especials i emergències provinents de Serveis Socials. L’immoble, situat al carrer Comte Borrell número 159, es lliurarà a les persones adjudicatàries en les pròximes setmanes i ha suposat una inversió de prop de 5 milions d’euros. Els llogaters pagaran uns 500 euros al mes tot i que aquest preu pot variar perquè, com que són de lloguer social, el consistori garantirà que no paguin més del 30% dels seus ingressos.

Un dels 30 habitatges de Germanetes és adaptat, tres es destinaran a famílies monoparentals, set han estat adjudicats amb criteris territorials, nou a menors de 35 anys i els altres deu s’han adjudicat a unitats familiars de criteris generals.

Aquest divendres el consistori ha fet “jornada de portes obertes” a l’Espai Germanetes perquè els adjudicataris poguessin visitar el seu futur habitatge. Entre ells hi ha Rosa Chamorro i Joaquín Sereño, que antigament vivien al districte de Sant Martí. “D’allà vam haver d’anar a Cubelles perquè no podíem pagar el lloguer”, explica Sereño tot afegint que en aquest municipi del Garraf els habitatges “són més barats”. Ell i la seva parella feia “vuit o deu anys” que estaven esperant poder accedir a un pis de lloguer social.

Qui encara feia més anys que esperava un pis és la Sheila Rubio, que viu a l’Eixample des de fa 18 anys i des de fa 16 anys presenta papers per poder accedir a un habitatge social. Ara fa dos anys li van apujar el lloguer 250 euros, cosa que fa que pagui un preu “massa elevat” pels seus ingressos. Per aquesta raó “cada any renovava papers”. “Al principi no m’ho creia”, detalla tot animant a “la gent jove i no tan jove a què s’animi” a apuntar-se a llistes perquè “pot tocar”.

La regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, ha volgut “posar en valor el fet de posar habitatge públic a l’Eixample”. “Tradicionalment és un barri on no hi ha hagut mai habitatge públic”, ha destacat tot afegint que a finals d’aquest mandat “amb les noves promocions que estem construint i els edificis públics que estem rehabilitant passarem de 40 habitatges públics a gairebé 400” que albergaran gairebé “mil persones”. “Aquesta és una inversió milionària que respon a la nostra voluntat política d’ampliar el parc públic de lloguer per fer de l’habitatge un dret garantit”, ha destacat.

Per la seva banda, el regidor de l’Eixample, Jordi Martí, ha considerat que “hi hauria d’haver blocs com aquests a cada illa del districte” perquè “permetria la combinació d’usos: gent vivint, nens anant a l’escola, gent treballant…”. “L’Eixample no és només un districte per travessar i per venir a treballar, ha de ser un barri per viure”, ha reflexionat en veu alta.

El bloc del carrer Comte Borrell és una de les sis promocions d’obra nova que l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació té en marxa al districte de l’Eixample. A aquesta cal afegir-hi cinc promocions en diferents fases. A més de la promoció d’Ali Bei, 100-102, on també està previst que s’entregui a les persones adjudicatàries pròximament; hi ha una altra promoció d’habitatge de Germanetes, al carrer Viladomat, 142, amb 47 pisos també amb serveis adaptats per a persones grans que es lliuraran el segon semestre del 2022; i una promoció d’Illa Glòries, de 238 habitatges, prevista per al 2023.

A aquestes promocions en marxa cal afegir-hi dues grans rehabilitacions de finques adquirides per l’Ajuntament de Barcelona, una al passatge Gaiolà, de nou habitatges, i l’altra al carrer Aragó, 317, d’onze, i altres compres d’habitatges que sumen 45 pisos.

Nou comentari