La Fiscalia manté la petició de 2 anys de presó a vuit persones per l’ocupació d’un local del BBVA

La Fiscalia ha mantingut aquest dilluns la petició de dos anys de presó i 900 euros de multa a vuit persones pels presumptes delictes de danys i violació d’un establiment obert al públic, en un judici arran d’una protesta de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) en una sucursal de BBVA a Barcelona. El jutjat penal 25 de Barcelona decidirà sobre la qüestió a partir de les acusacions de Fiscalia i dels arguments de les defenses, que en el judici d’aquest dilluns s’han centrat en apuntar que l’ocupació del local va ser una protesta pacífica i que estava acordada amb la direcció de l’oficina perquè durés mentre membres de la PAH mantenien negociacions amb responsables del banc a Madrid.

El BBVA es va retirar de la causa com a acusació particular, de manera que només segueix l’acusació de la Fiscalia, que després d’escoltar les versions dels acusats i els testimonis aquest divendres, ha mantingut l’acusació afirmant que la direcció del banc “els va requerir en diverses ocasions perquè abandonessin” la seu abans que ho fessin. Tres acusats han negat estar vinculats amb el moviment social. Una d’elles ha explicat que la van identificar quan va acudir com a clienta al banc per a utilitzar el caixer. Una altra ha relatat que va entrar en l’oficina perquè els manifestants oferien menjar i va veure “l’oportunitat de menjar un plat de macarrons”. Un tercer acusat ha afirmat que va arribar poc abans que els Mossos i després d’assabentar-se de la protesta per xarxes socials.

Els altres cinc han expressat que van assistir a la protesta per la seva vinculació amb la PAH, i tots han afirmat que l’acció va ser “molt pacífica”, han negat causar cap mal material i han sostingut que cap empleat, personal de seguretat, ni els Mossos els van demanar que s’anessin, sinó que ells mateixos van decidir anar-se després d’un dia i mig d’ocupació.

La protesta va ser el dijous 2 de març de 2017, i diversos manifestants van passar la nit en l’oficina custodiats per un vigilant de seguretat privada, i segons ells van acordar en una assemblea anar-se l’endemà després de l’esmorzar, quan cinc agents de Mossos van arribar al local i van identificar als jutjats.

“Hi havia negociacions i s’entenia que érem allí fins a arribar a un tracte”, ha afirmat una de les acusades d’acord amb la resta, encara que el director de l’oficina bancària, que ha declarat com a testimoni, ha afirmat que sí que els van demanar repetidament que marxessin.

“Ni seguretat ni ningú que va demanar que m’anés”, ha dit un acusat que ha afirmat no estar vinculat a la PAH, i que també ha afirmat que la seu bancària va continuar funcionant durant la protesta, i en preguntar-se-li per possibles danys en el local ha dit que només va veure adhesius pegats en les parets i les finestres, d’acord amb els altres acusats i testimonis.

El director de l’oficina

El responsable de la seu bancària ha afirmat que els manifestants van entrar sense violència i que ell va enviar als empleats a treballar en altres oficines, de manera que només ell i un altre treballador es van quedar en el local. Ha expressat, en aquest sentit, que no podien “oferir l’activitat habitual” pel soroll dels crits dels manifestants.

En preguntar-li si sabia si els manifestants estaven negociant amb responsables del BBVA a Madrid, ha dit que no sap si ho van fer, després que les defenses han al·legat que l’ocupació de la seu estava consensuada amb l’entitat bancària mentre duressin les negociacions.

Agents de Mossos

En el judici també han atestat dos dels mossos que van intervenir a la fi de la protesta, i un d’ells ha assegurat que “tots els identificats van dir que eren de la PAH”, a diferència del que han declarat tres d’ells.

L’altre agent ha explicat que van identificar “a tots els que estaven dins” del banc, amb set persones en total: l’octava acusada va ser identificada el primer dia de protesta, segons ella perquè sostenia un megàfon a les portes del local quan va passar una patrulla.

Mentrestant, a l’exterior del jutjat, a la Ciutat de la Justícia, desenes de persones se solidiratizaven amb la PAH i protestaven contra la posició de la fiscalia.

Nou comentari