Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les entitats veïnals demanen a Colau una oficina dedicada a l’assetjament immobiliari

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) no vol que la proximitat de les eleccions municipals distregui els partits polítics de la lluita contra la “situació d’emergència habitacional que viu Barcelona” i han demanat a l’Ajuntament que posi en marxa diverses mesures abans que s’acabi el mandat. La més important és la creació d’una Oficina Anti-Mobbing que centralitzi totes les queixes dels veïns que pateixen assetjament immobiliari a la ciutat.

Ara mateix a Barcelona només existeixen tres Taules d’Habitatge –a Nou Barris, Ciutat Vella i l’Eixample–, que coordinen tota la problemàtica relacionada amb l’habitatge als districtes, però la situació actual del mercat les ha sobrecarregat de feina amb desnonaments, expulsió de veïns per l’increment dels preus de lloguer i casos d’emergència social que han diluït l’assetjament immobiliari. El Consell de l’Habitatge de Barcelona va identificar fins a 100 finques afectades el 2018, una dada que, segons la FAVB, ja justifica la creació d’una oficina especialitzada.

[r:1]

Un organisme autònom

El president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, Jaume Artigues, ha demanat a l’Ajuntament que “mogui fitxa” i posi en marxa una oficina amb “prou autonomia i recursos per fer tasques de mediació, personar-se en causes administratives” i, arribat el cas, “traslladar sancions” als propietaris. La presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, aposta perquè aquesta oficina ofereixi “assessorament jurídic gratuït”, ja que els costos judicials són el principal motiu que fa que molts veïns renunciïn a denunciar-ho.

Per poder articular un sistema eficaç que nodreixi de documentació i casos a aquesta oficina, “cal estendre les taules d’habitatge a tots els districtes de la ciutat i obrir-la a la participació dels veïns”, explica Menéndez. Aquestes taules, que compten amb la participació de consellers de districte, serveis tècnics, serveis socials i Guàrdia Urbana, “funcionen bé, però tenen algunes limitacions” perquè són espais interns de treball del districte i necessiten l’aportació de les associacions de veïns per conèixer millor la realitat de cada zona.

[r:2]

Més dades actualitzades

I per obtenir una radiografia més acurada de cada districte, la FAVB ha demanat a l’Ajuntament que faci un esforç per “processar totes les dades que fan referència a l’habitatge i les facin públiques almenys una vegada a l’any”. Segons ha dit Artigues, l’única manera de posar en marxa mesures efectives és saber amb precisió què passa a cada districte: quants desnonaments s’han dut a terme, quanta gent està inscrita al Registre d’Habitatge Protegit o a la Borsa de Lloguer o quantes ajudes al lloguer s’han concedit són dades necessàries per condicionar les polítiques municipals a curt termini.

Respecte al balanç del mandat actual, la presidenta de la FAVB ha reconegut que mesures com l’obligació de reservar un 30% de les noves promocions a habitatge protegit “són un bon inici”, però ha criticat al govern d’Ada Colau per la lentitud en aplicar-les. “El govern municipal s’ha adonat tard de la lentitud estructural de l’administració i això ha significat que el primer any i mig de mandat s’hagi perdut”, ha lamentat Menéndez.

Més notícies

El TSJC justifica els desnonaments sorpresa per la creixent pressió veïnal

Notícia: El TSJC justifica els desnonaments sorpresa per la creixent pressió veïnal
Comparteix
El tribunal demana més implicació de l’Ajuntament i ofereix implantar una unitat de Serveis Socials a la Ciutat de la Justícia per agilitzar la resposta en casos de vulnerabilitat
Notícia: El TSJC justifica els desnonaments sorpresa per la creixent pressió veïnal - Mobile

A Barcelona hi ha 47 desnonaments cada setmana

Notícia: A Barcelona hi ha 47 desnonaments cada setmana
Comparteix
El nombre de llançaments s’ha reduït un 26,4% des del 2013, però el ritme de descens s’ha frenat els últims anys
Notícia: A Barcelona hi ha 47 desnonaments cada setmana - Mobile

Nou comentari

Comparteix