L’habitatge a Barcelona genera múltiples tensions i debats. El preu dels pisos, tant de lloguer com de venda, genera fenòmens diversos com el degoteig incessant de desnonaments, l’auge de les llars compartides o la pèrdua de patrimoni antic. Una derivada menys present a les notícies és la mida dels pisos: el cost per m2 i les rendes disponibles per barri han generat una gran bretxa entre territoris. Mentre al barri de Pedralbes (Sarrià – Sant Gervasi) la mitjana dels pisos és de 116m2, Can Peguera (Nou Barris) és a l’altre extrem amb 47m2.

Com ha explicat el TOT Barcelona en aquest reportatge, les famílies residents a la zona alta de Barcelona gaudeixen de molt més espai per càpita i això reverteix en una qualitat de vida superior. Per contra, en barris obrers com Can Peguera, Trinitat Nova i Verdun, les llars han de ser atapeïdes perquè la majoria dels habitatges són molt petits. La construcció en aquests territoris respon i responia a l’expectativa de què podrien pagar el perfil de persones que hi aniria a viure: més renda, més capacitat de despesa en habitatge, pisos més grans.

La raresa d’aquest mapa és la Barceloneta. Nascuda com a barri molt humil, el seu habitatge tipus són els famosos quarts de casa: micropisos de 35 metres quadrats on durant dècades han viscut famílies nombroses, sense dutxa, compartint habitacions i fins i tot dormint al menjador. Al segle XXI, però, l’arribada d’expats i residents intermitents a la ciutat ha fet molt atractius aquests pisos al mercat immobiliari internacional. La seva situació davant del mar els feia molt demandats pel públic estranger i alhora l’ínfima mida suposava preus de venda assumibles per a més compradors, encara que fos a un cost per metre quadrat disparat i superior al de Pedralbes.

La sensació general entre barcelonins de viure excessivament estrets, en habitatges que no encaixaven amb el nou model de vida de la classe mitja, va generar als anys 80 i 90 un gran boom de les urbanitzacions. La pandèmia ha tornat a generar aquest malestar ciutadà i després del confinament molts veïns han avorrit el seu pis perquè no ofereix prou espai per a jugar amb els fills, per permetre la intimitat de cada integrant de la llar, per no haver de competir per l’ús d’un únic lavabo o per l’absència d’un espai obert com un pati o un balcó.

Per tot plegat avui al TOT Barcelona plantegem l’enquesta següent: La mida del pis on vius s’ajusta a la teva vida?

created here

Nou comentari

Comparteix