El gran bloc de pisos públics de Glòries busca constructor

L'Ajuntament licita l'edificació dels 238 habitatges i preveu començar obres a finals d'any

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el procés de licitació per construir 238 habitatges públics a l’Illa de Glòries. La promoció estarà formada per quatre edificis en un sol conjunt i l’import de licitació és de 41,6 milions d’euros. L’adjudicació de les obres s’ha de fer en un termini de mig any i les obres haurien de començar el quart trimestre del 2021. Del total d’habitatges, 125 seran de lloguer protegit i 113 de dret de superfície. En total, acolliran més de 800 persones.

El Consistori ha destacat que és la promoció pública de lloguer i dret de superfície més gran de l’Estat actualment i de les més emblemàtiques de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB). La promoció s’alçarà a l’illa delimitada per la Gran Via de les Corts Catalanes, la plaça de les Glòries i el carrer dels Encants Vells. S’obrirà d’una banda sobre del gran parc de la Canòpia Urbana, i de l’altra, sobre el mercat dels Encants.

El projecte està format per quatre blocs que alhora formen dos cossos diferenciats, de diferents alçades. El cos més baix el formaran dos edificis de 6 i 7 plantes, i els dos altres del cos més alt tindran 9 i 11 plantes. Tots dos cossos s’uneixen a les tres primeres plantes d’habitatge, deixant un espai lliure a la planta baixa que prolonga un recorregut de vianants des de la Diagonal fins als Encants. Quant a nombre d’habitatges, els quatre blocs en tindran 51 (en sis i set plantes), 60 (en set i quatre plantes), 67 (en nou i onze plantes) i 60 (en onze plantes).

A més, tots dos cossos tindran dos patis interiors per a l’ús veïnal, des d’on també es podrà accedir als habitatges i ubicar elements d’ús comú. Aquests patis també garantiran la il·luminació i la ventilació de les llars. Dels 238 habitatges, 128 seran de tres habitacions, 97 de dues i 13 d’una. En tots els casos hi haurà “una concepció dels espais amb perspectiva de gènere”, sense jerarquia entre estances i una disposició per adaptar-se a nous models familiars i de convivència.

L’Ajuntament ha destacat també l’estratègia ambiental del projecte, que es basa en la reducció de l’impacte ambiental per mitjà de l’ús de fusta en l’estructura d’un dels blocs i en la reducció de la demanda d’energia de calefacció i refrigeració per mitjà de mesures passives, com l’increment d’aïllament a la façana, les proteccions solars o la ventilació natural creuada. A més tindran un sistema de climatització centralitzat d’alta eficiència. Els edificis també comptaran amb cobertes verdes, mecanismes de reaprofitament d’aigües grises i plaques fotovoltaiques al terrat per la generació d’energia renovable.

Nou comentari