El Govern, “satisfet” amb l’aval de mínims dels jutges al decret antidesnonaments

Calvet apunta que "no pateixen" per una eventual inconstitucionalitat del decret llei català

El Govern català es mostra “satisfet” del posicionament favorable dels jutges d’instrucció de Barcelona al decret antidesnonaments aprovat el passat 3 de novembre. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat que aquesta posició comuna “beneficia directament” a totes aquelles famílies “vulnerables”, ja que posa el poder judicial “al costat i al servei” de les persones en el context actual de crisi sanitària i econòmica.

En aquest sentit, el conseller apunta que “no pateixen” per una eventual inconstitucionalitat perquè els jutges hi són “per aplicar les lleis”. “L’únic que pot pronunciar-se sobre aquest fet és el Tribunal Constitucional (TC) si es presentessin recursos, i no ens consta se n’hagi presentat cap” ha afirmat.

Segons el conseller, a partir d’aquesta posició conjunta els magistrats reconeixen que el decret de reforç de la protecció del dret a l’habitatge davant la Covid-19, vincula les seves decisions i que, per tant, han d’aplicar la normativa. “La judicatura accepta que els jutjats de primera instància davant d’un desnonament de persones o famílies vulnerables en el cas dels grans tenidors hauran de verificar si s’ha fet l’oferta de lloguer social obligatori, i en el cas que no s’hagi seguit la normativa, suspendre el desnonament” ha explicat, afegint que es tracta de l’objectiu que la Generalitat buscava.

Un “èxit” que ha definit com a “social i ètic”, ja que beneficia el conjunt de la societat. Calvet ha remarcat que tot i que aquesta “posició comuna” a la pràctica no esdevingui “vinculant” perquè cada jutge és “sobirà” al seu jutjat, es tracta d’un gran avenç. “S’ha pres un posicionament favorable al decret de la Generalitat” ha insistit, afegint que aquesta decisió encara el reforça més.

De fet, el conseller creu que aquesta via podria “obrir la porta” a què el Govern desenvolupi decrets o normes “similars” en altres àmbits. “El què es busca és fer normes que posin l’ètica per davant de qualsevol competència” ha defensat. Calvet considera que hi havia un desplegament normatiu “important” en matèria de dret a l’habitatge i protecció a les persones, però sempre hi havia “alguna escletxa” que convenia tapar. “En la situació de pandèmia que estem vivint, hem vist que calia fer un decret just i necessari, malgrat que algú qüestionava les competències del Govern” ha reblat.

Més informació

Nou comentari