Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern espanyol limita la pujada dels lloguers a l’IPC i amplia a 5 anys els contractes

El govern espanyol ha aprovat limitar la pujada anual dels lloguers a l’increment de l’Índex de Preus de Consum (IPC) i ha ampliat de 3 a 5 anys la pròrroga obligatòria dels contractes. Ho ha anunciat aquest divendres la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que ha aprovat un reial decret llei amb mesures urgents en matèria d’habitatge i lloguer.

Així doncs, els propietaris no podran apujar el preu del lloguer d’un contracte per sobre de la inflació anual. Calvo ha afirmat que el reial decret busca la “protecció dels llogaters” però també “l’equilibri” entre els dos. Ara la mesura haurà de passar pel Congrés dels Diputats i tot apunta que formacions determinants com Podem, ERC i PDeCAT hi donaran suport.

Preguntada per la posició del PNB, Calvo ha esperat tenir un “ampli consens” per tirar endavant la mesura. La vicepresidenta del govern ha argumentat que seria “molt important” tenir el suport dels major nombre de grups parlamentaris, ja que el problema de l’habitatge és “greu”, en especial entre el col·lectiu jove. Serà la diputació permanent del Congrés l’encarregada de validar la mesura, ja que la cambra es dissoldrà dimarts. 

Podem ha criticat que el decret és limitat però no ha manifestat que s’hi oposi. ERC i el PDeCAT també tindrien predisposició per aprovar-lo. Van ser precisament aquestes formacions les que van tombar el primer decret. El decret es publicarà aquest dissabte al BOE per entrar en vigor diumenge. Calvo ha defensat que no han pogut fer més en matèria d’habitatge per la no aprovació dels pressupostos.

Pròrroga del contracte

Pel que fa a la pròrroga obligatòria del contracte passa de 3 a 5 anys si el propietari és una persona física, tal com ja va aprovar el govern al desembre però va tombar el Congrés dels Diputats un mes després. En cas que l’arrendador sigui una persona jurídica, la pròrroga serà de 7 anys. A banda, la pròrroga tàcita del contracte un cop hagin passat els períodes de 5 i 7 anys passa d’un a tres anys. D’aquesta manera, es torna a la situació anterior a la reforma de 2013.

El decret també amplia el període de preavís de no renovació del contracte, el propietari haurà de notificar amb un mínim de quatre mesos i el llogater amb dos mesos d’antelació. 

Protecció contra els desnonaments

El govern espanyol ha introduït novetats en el procediment de desnonament i amplia de dos a tres els mesos de suspensió del desnonament quan la situació del llogater és de vulnerabilitat social. Aquest període té com a objectiu buscar una solució quan el propietari sigui una persona jurídica, és a dir una companyia. A més, també fixa l’obligatorietat per als jutjats de notificar el dia i l’hora en què es farà el desnonament i la notificació sistemàtica del desnonament als serveis socials. 

Índex de referència de preus

A banda, el decret preveu el desenvolupament en un termini de vuit mesos d’un sistema estatal de referència del preu del lloguer per tal que hi hagi un “major coneixement” del mercat i perquè serveixi de suport a possibles mesures fiscals. Les autonomies podran elaborar els seus propis índexs però en cap cas podran regular els preus del lloguer a partir d’aquest indicador. 

Més notícies

Antiavalots desallotgen un bufet d’advocats ocupat per activistes per demanar lloguers justos

Notícia: Antiavalots desallotgen un bufet d’advocats ocupat per activistes per demanar lloguers justos
Comparteix
El despatx gestiona la cartera de pisos de grans immobiliàries, asseguren des del Sindicat de Barri del Poble-sec
Notícia: Antiavalots desallotgen un bufet d’advocats ocupat per activistes per demanar lloguers justos - Mobile
La disponibilitat de locals a rambla Catalunya ha crescut de manera desmesurada l'últim any / XFDC

L’alça dels lloguers amenaça de buidar la rambla Catalunya de botigues

Notícia: L’alça dels lloguers amenaça de buidar la rambla Catalunya de botigues
Comparteix
Moltes empreses s’instal·len a les zones ‘prime’ de Barcelona per una qüestió de màrqueting, però no poden compensar la despesa amb vendes
Notícia: L’alça dels lloguers amenaça de buidar la rambla Catalunya de botigues - Mobile

La crisi dels lloguers impulsa els trasters urbans al centre de Barcelona

Notícia: La crisi dels lloguers impulsa els trasters urbans al centre de Barcelona
Comparteix
Cada vegada hi ha més barcelonins que lloguen metres quadrats fora de casa per compensar la falta d’espai a la pròpia llar
Notícia: La crisi dels lloguers impulsa els trasters urbans al centre de Barcelona - Mobile

L’escalada dels lloguers a Barcelona es frena i els experts desaconsellen regular els preus

Notícia: L’escalada dels lloguers a Barcelona es frena i els experts desaconsellen regular els preus
Comparteix
Els portals immobiliaris pronostiquen que els lloguers estan a punt de tocar sostre, però falta veure com s’acaba la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU)
Notícia: L’escalada dels lloguers a Barcelona es frena i els experts desaconsellen regular els preus - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa