Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La desconcertant batalla judicial de ‘Kichi’ contra l’ocupació de la Casa de Cadis
  • CA

L’antiga Casa de Cadis, reconvertida en alberg per a persones sense sostre, ha celebrat un any d’ocupació. I ho ha fet enmig d’un nou embolic. L’enèsim capítol d’un procés judicial difícil d’entendre. Com a resum, però, l’advocat del col·lectiu Welcome Sense Sostre, Bernat Barceló, anuncia que la jutgessa responsable del cas “ha arxivat definitivament la causa”. Així i tot, Barceló no s’aventura a opinar sobre què pot significar això a partir d’ara pels interessos dels sensellar.

En principi, seria un motiu de celebració. Però la manera de procedir de l’acusació, l’Ajuntament de Cadis, ha deixat una ombra d’intranquil·litat en els activistes. Segons el document al qual ha tingut accés el TOT Barcelona, el procés judicial contra els ocupants s’ha arxivat després que el govern liderat per l’alcalde d’Adelante Cádiz –integrat per Podem– José María González Kichi hagi ignorat els contactes intentats pel jutjat d’instrucció número 25 barceloní

Per seguir amb la denúncia per usurpació del local del carrer Sardenya, número 277, cal demostrar “la voluntat expressa” de seguir les actuacions judicials. Segons la jutgessa responsable, això ha estat “impossible” per “l’actitud reiterada” del govern gadità. “Almenys en tres ocasions, ha omès la resposta exigida” i això ha suposat “l’arxivament definitiu de les actuacions”. Per últim, expressa que “en cas de pretendre denunciar novament els fets aquí arxivats, haurà d’interposar una nova denúncia”. 

Fragment de la notificació d'arxivament de la causa contra els ocupants de la Casa de Cadis / Cedida

Les anades i vingudes de ‘Kichi’

Aquesta actitud, que es podria interpretar com una símbol de treva amb els sensesostre i una picada d’ullet en la negociació sobre la gestió de l’espai, és difícil d’entendre. En primer lloc, perquè no és la primera vegada que el govern liderat per Kichi desapareix del procés judicial i, més tard, torna a la càrrega sense donar explicacions. De fet, la causa ja es va arxivar inicialment quan les converses entre els okupes i l’administració gaditana anaven amb el vent a favor. La jutgessa denunciava passivitat i manca de respostes.

Mesos més tard, al setembre, el projecte Welcome Sense Sostre es va trobar una nova notificació. Un document signat per l’alcalde de Cadis demanava la reobertura de les diligències contra el projecte dels sensesostre. Ho justificava dient “en cap moment aquest Ajuntament ha mantingut una actitud passiva davant l’ocupació, que mai ha estat consentida”. Finalment, però, aquella petició de reprendre les actuacions judicials ha tornat a quedar en no-res. Han tornat a ignorar els requeriments del jutjat d’instrucció. 

En segon lloc, les respostes estan sent molt vagues per part de l’equip de govern d’Adelante Cádiz. Tant pel que fa a les peticions d’informació d’aquest diari com als intents de contacte dels ocupants. Bernat Barceló, com a representant legal del col·lectiu Welcome Sense Sostre, està engegant els preparatius per crear una cooperativa i així aconseguir forma jurídica. D’aquesta manera es desbloquejaria el principal escull que no els permet rebre la gestió momentània del local. És l’acord al qual haurien arribat després d’una visita dels sensellar a la mateixa ciutat de Cadis, fins a on es va desplaçar una comitiva del projecte autogestionat: mentre no es vengui el local, podrien seguir fent-ne l’ús social.

Segons fonts del consistori gadità, la cessió de l’espai no s’ha pogut dur a terme després de tot un any perquè als sensesostre els falta una forma jurídica vàlida. Els activistes van proposar fer les gestions necessàries amb una entitat sense ànim de lucre sevillana que s’hi va oferir, però l’Ajuntament de Cadis no ho va veure amb bons ulls. Així, per salvar aquest últim inconvenient, els okupes es preparen per esdevenir una cooperativa. 

Mentrestant, Barceló no veu clar el significat de les anades i vingudes judicials de l’Ajuntament de Cadis. “El final d’aquesta denúncia no sé si vol dir que ens volen interposar-ne una altra, i si aniria per la via penal o la civil”, apunta. L’única certesa és que, mentre la política torna a mostrar-se indesxifrable per als activistes de carrer, al número 277 del carrer Sardenya es preparen, de nou, per a l’hivern: l’època de l’any amb més demandes d’un sostre sota el qual passar la nit. 

Més notícies
L’alcalde de Podem ‘Kichi’ reactiva el desallotjament dels sensesostre de la Casa de Cadis
Notícia: L’alcalde de Podem ‘Kichi’ reactiva el desallotjament dels sensesostre de la Casa de Cadis
Comparteix
El jutjat havia arxivat la denúncia contra l'alberg autogestionat per sensellar però el govern gadità n'ha demanat la reobertura del cas
La façana de la Casa de Cadis, ocupada per una vintena de sensesostre / D.C.
Troben la fórmula per cedir la Casa de Cadis als sensesostre però la deixen en suspens
Notícia: Troben la fórmula per cedir la Casa de Cadis als sensesostre però la deixen en suspens
Comparteix
Una entitat de Sevilla, anomenada La Carpa, es podria fer càrrec del tràmit legal per adquirir el local

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa