Conjura d’entitats pel dret a l’habitatge per plantar cara al TC: “La regulació no es toca”

El Sindicat de Llogateres de Catalunya i altres entitats socials i polítiques rebutgen el recurs presentat pel PP contra diversos preceptes de la llei catalana que regula el preu dels lloguers i que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dijous. “És casa nostra. La regulació no es toca”, han portat com a proclama en una concentració a la plaça de Sant Jaume en defensa de la llei dels preus dels lloguers i de “la sobirania del Parlament en matèria d’habitatge”. El portaveu del sindicat, Jaime Palomera, s’ha dirigit als que volen tombar la llei per dir-los que “s’ha acabat la barra lliure”. Als socialistes els ha demanat que deixin “de fer el joc als fons voltor” i al futur Govern de Catalunya, que “apliqui la llei”.

La llei que va entrar en vigor el setembre passat a Catalunya obliga els propietaris a rebaixar els preus que estan per sobre l’índex de l’Agència de l’Habitatge i a congelar els que s’hi situen per sota. La finalitat de la normativa és contenir els preus en les zones amb alta demanda d’habitatge.

En un manifest, el sindicat acusa el PP d’actuar com a “corretja transmissora del lobby immobiliari” i, en els parlaments a la concentració, han afirmat que és “hora de punxar la bombolla i baixar els preus com hem començat a fer des de l’octubre”.

Amb una campanya electoral que arranca aquest dijous, Palomera s’ha dirigit als socialistes per demanar-los que “respectin el Parlament, l’autogovern i la sobirania popular” i al futur executiu català, li ha exigit que no faci cas al TC, si acaba suspenent la llei, i que l’apliqui i sancioni els que vulneren la legislació.

A l’acte hi han assistit representants d’entitats del moviment de l’habitatge i altres com Òmnium Cultural o Riders per Drets per visibilitzar les “lluites compartides”, han destacat. També hi han donat suport els partits que van votar a favor de l’aprovació de la llei (JuntsxCat, ERC, ECP i CUP).

El TC estudiarà el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel PP, però fonts del tribunal remarquen que l’admissió a tràmit no implica la suspensió de la vigència dels articles impugnats. El PP al·lega que les parts recorregudes de la norma catalana poden vulnerar el dret a la propietat privada, les competències estatals i el principi de legalitat, entre d’altres.

Nou comentari