Colau amenaça de multar una gran empresa per intentar desnonar una veïna vulnerable

El govern d’Ada Colau ha anunciat públicament l’inici dels tràmits per multar un gran tenidor per incomplir la llei catalana contra els desnonaments. Així, si la companyia Landia BCN no interromp el procés judicial contra una veïna del Raval que es troba en risc d’exclusió residencial i li ofereix un lloguer social, es pot enfrontar a una multa de fins a 90.000 euros. Segons ha informat la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, el consistori va avisar la gran empresa el mes de maig i, des de llavors, no hi ha hagut cap canvi. “Continuen incomplint la llei 24/2015”, ha denunciat.

El cas, però, ve de lluny i ha comptat també amb l’assistència del Sindicat d’Habitatge del Raval. De fet, és la Joana Sales, la seva portaveu, qui concreta a aquest diari que la veïna afectada és la Sofia, una dona amb tres fills i una neta que viuen amb ella. “Fa 30 anys que viu al mateix pis. Ha vist canviar de mans la propietat. I ara ignoren la seva situació”, protesta Sales. La representant del grup en defensa de l’habitatge assegura que Landia BCN no només no ha atès la situació de vulnerabilitat de la Sofia sinó que, a més, “pressiona els jutjats” per aconseguir “un desnonament en obert”. En la batalla judicial, Sales també apunta que l’Oficina d’Habitatge de l’Ajuntament va intervenir en el passat per aturar un primer intent de desallotjament de la Sofia.

 

Segons subratlla el text difós per Lucía Martín, el cas d’aquesta veïna hauria d’estar protegit per la Llei de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Això inclou el deure de la propietat a preocupar-se, abans de començar cap procediment judicial, per conèixer si els afectats “tenen una alternativa d’habitatge pròpia” i si es troben “dins dels paràmetres de risc d’exclusió residencial”. En cas que els inquilins es trobin en situació vulnerable, els grans tenidors estan obligats a oferir-los un lloguer social –també regit per la llei–. La regidora de Barcelona en Comú destaca que Landia BCN ha estat catalogada com a gran tenidora.

Tot i així, la carta publicada per Lucía Martín cita que la Sofia no ha rebut ni cap petició de la propietat per fixar si compleix els paràmetres ni cap oferta de lloguer social. Això suposaria una “infracció greu” del text aprovat al Parlament de la Generalitat. 

Nou comentari