L’Ajuntament amenaça amb més expropiacions si els bancs no lloguen els seus pisos buits

Exigeix a 14 grans tenidors que mobilitzin gairebé 200 pisos

L’Ajuntament de Barcelona es prepara pel segon assalt contra els bancs i els gran tenidors de pisos perquè posin al mercat tots els habitatges que porten molt temps buits. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha anunciat aquest dilluns que el consistori ha enviat cartes a 14 grans propietaris de la ciutat –que sumen gairebé 200 pisos– perquè els lloguin en el termini d’un mes o, en cas contrari, l’Ajuntament iniciarà un procediment d’expropiació.

L’any passat el govern d’Ada Colau ja va intentar una maniobra similar, però després de gairebé un any només ha aconseguit expropiar l’ús de sis pisos, tal com ha reconegut la mateixa regidora. Aquesta vegada, la regidoria d’Habitatge farà servir un nou mecanisme del nou decret d’Habitatge de la Generalitat que permet accelerar els terminis de l’expedient i, a més, permet expropiar la titularitat de l’immoble i no només el seu usdefruit.

400 pisos buits

“L’objectiu final no és expropiar pisos”, ha reconegut Martín. “Sinó que deixi d’haver-hi pisos buits a la ciutat”. L’Ajuntament calcula que ara mateix hi ha uns 1.000 pisos inscrits al registre d’habitatges buits de la Generalitat, dels quals més de 400 estan efectivament buits, segons Habitatge. De moment, el consistori ha enviat 194 requeriments –la majoria a la Sareb– i ja prepara una segona tanda de cartes per a els més de 200 restants.

“L’emergència d’habitatge que viu Barcelona obliga a posar en marxa totes les mesures possibles”, ha insistit Martín. “És un procediment nou, més ràpid i més àgil que evitarà que hi hagi pisos buits a Barcelona”. Els sis expedients d’expropiació que s’han tancat fins ara han portat més d’un any de feina, mentre que amb el nou sistema l’Ajuntament preveu reduir els terminis a la meitat. 

Amb els requeriments enviats, l’Ajuntament dona un mes de termini als bancs, als fons d’inversió i als gran propietaris perquè demostrin que els pisos no estan buits o que estan posats al mercat de lloguer. En cas contrari, els serveis tècnics municipals obriran expedients sancionadors que podrien acabar amb una multa o amb l’expropiació dels pisos. Tot i que, abans de sancionar, el consistori ofereix alternatives perquè es puguin posar en lloguer nous pisos i reduir la pressió sobre el mercat.

Més informació

Nou comentari