Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El moviment per l’habitatge nega que la nova llei aturi desnonaments: “No és cert”

“Demà teòricament no hauríem de tenir cap desnonament”, ha ironitzat Juanjo Ramón, en representació de les PAH de Catalunya. Ho ha dit en referència al nou decret de la Generalitat que ahir es va presentar de manera ambiciosa, prometent un nou matís que aturaria els desnonaments a famílies vulnerables per part de grans propietaris. La realitat, però, és una altra, han aclarit ràpidament: “No és cert”. Una posició que ha compartit en roda de premsa tot el moviment de defensa de l’habitatge, que s’ha aplegat per rebutjar la grandiloqüència inicial del nou decret antidesnonaments. La mare dels ous d’aquest xoc de versions és clara. La nova proposta de l’executiu català pot topar amb el mateix mur que es va trobar el gener passat. Els jutges poden seguir considerant que la mesura fa curt i que han de seguir executant desnonaments tot emparant-se en la llei espanyola. Davant això, s’han trobat amb un decret “que és un rentat de cara”, ha remarcat Juanjo Ramón.

Si bé els activistes han reconegut algun petit avenç –com que s’hagi ampliat la cobertura legal del decret a les ocupacions prèvies al 25 d’octubre d’aquest any, quan abans es limitaven a les d’abans del juliol de 2019– el recorregut d’aquesta mesura segueixen considerant-lo molt minso. A més, els portaveus del moviment per l’habitatge han aclarit que, a diferència de l’última proposta, aquesta vegada el govern català no ha treballat la iniciativa amb ells abans d’anunciar-la.

La solució per a la portaveu del Sindicat de Llogateres Marta Ill té un enfocament únic. “És des de l’Estat que es pot emetre una ordre clara perquè els jutges aturin efectivament els desnonaments en un moment com aquest”, ha enraonat, assenyalant el govern espanyol. La sensació, davant aquesta nova llei catalana que fa d’actualització del decret 17/2019 anunciat mesos enrere, és que res no fa indicar que els jutges hagin de canviar el seu posicionament. Fins ara, havien seguit acceptant demandes de desnonament perquè consideraven que la llei catalana actuava merament en l’àmbit administratiu. Així, si les grans propietats i fons voltors es negaven a oferir un lloguer social a famílies vulnerables –com reclama la llei– qui ho ha de perseguir amb sancions és la Generalitat o els ajuntaments, enraonaven els jutges. Almenys aquesta és la seva posició dels jutges emparant-se en la llei espanyola d’enjudiciament civil, que tot i les demandes del sector social no ha estat reformada.

En el mateix sentit, la representant del Sindicat d’Habitatge de Gràcia present a l’acte, Bàrbara Roch, ha reclamat que el govern estatal no utilitzi fórmules enganyoses en parlar de les moratòries sobre els desnonaments arran de la pandèmia. L’activista ha exigit que no es faci passar per una aturada generalitzada dels desnonaments el que va ser el tancament generalitzat de l’activitat dels jutjats durant el confinament. En aquesta línia, cal recordar que la moratòria anunciada pel govern espanyol en aquell moment feia referència a suspendre els desnonaments de famílies que acreditessin vulnerabilitat arran de la Covid-19. Tanmateix, no afectava de cap manera a tots els procediments iniciats amb anterioritat a la pandèmia –la immensa majoria– i aquesta és la seva principal llacuna.

Per això, la regidora de l’Habitatge de l’Ajuntament, Lucía Martín, va insistir en una entrevista recent a aquest diari que era una de les prioritats en l’actual interlocució amb el govern estatal: ampliar la moratòria a totes les famílies vulnerables. Malgrat això, va reconéixer que no havia trobat una predisposició gaire esparançadora. “Els desnonaments de les veïnes queden bastant lluny del ministeri i ens estem trobant resistència a ampliar la moratòria de desnonament”, va apuntar.

La roda de premsa d’avui ha tingut lloc a Nou Barris, a prop d’un desnonament que estava previst aquest mateix matí. El nou decret, mentrestant, entrarà en vigor demà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa