Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Antiavalots dels Mossos desfan l’últim intent d’aturar el desnonament d’una família amb tres menors

El cas de la Nahima i la seva família ha aparegut fins a tres vegades en aquest diari. Tot havien estat resistències, pactes ‘in extremis’ amb la propietat i suport veïnal –fins i tot dels companys d’institut de la Salma, la filla gran–. Fins avui, quan tot s’ha esvaït. Era el quart intent de desallotjament. Diverses furgonetes dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra, actuant com a policia judicial, han arribat dues hores i mitja abans de l’horari previst per al desnonament. Eren les 6:30h. Han tallat el carrer i han disposat un precinte perquè cap altra persona es pogués afegir a la protesta ciutadana.

Les 30 persones que hi havia a la porta convocades per l’entitat Ens Plantem al Poblenou no han pogut fer-hi res. “O marxeu, o actuarem i acabareu amb multes de 1.000 euros”, els han advertit representants dels Mossos. Ho denuncia Albert València, de l’associació Taula Eix Pere IV. Finalment, veient que hi havia gairebé tants policies com manifestants, s’han retirat. La policia ha identificat tres activistes. 

La Nahima, mare de tres fills, i la seva parella es queden sense llar. Fins ara havien estat pagant un lloguer assequible, després que els serveis d’Habitatge del govern d’Ada Colau, el passat març, arribessin a un acord amb la propietat. Tanmateix, els 20 anys vivint en aquest pis del número 92-94 del carrer Ciutat de Granada, a la Llacuna del Poblenou, han quedat en no-res. L’augment del lloguer que va proposar el 2016 l’amo del pis, de poc més de 700 euros a 1.000, va desquadrar les possibilitats de la família. Només tenen un ingrés mensual a casa. El sou del pare. Un salari baix, vinculat a la construcció.

Ara, les entitats veïnals que han acompanyat la Nahima des del principi posen el crit al cel per la solució que han ofert a la Nahima des de l’administració. La família ha de marxar a un hostal a l’altra banda de la ciutat, a Badal. Tot això, amb tres fills escolaritzats al barri. També critiquen que després de vuit mesos, des que es va aturar l’últim desnonament al març, l’Ajuntament no hagi col·laborat a la cerca d’un pis per a la Nahima tot i estar al cas de la situació.

El districte l’ajudarà si troba un pis

Fonts del districte, per la seva part, han detallat al TOT Barcelona que durant aquest temps han aportat al voltant de 3.000 euros de suport a la família i han intentat negociar amb la propietat, però que no ha estat possible arribar a cap altre acord. Reconeixen que la pensió a Badal no és una opció que els satisfaci, però que, “davant el col·lapse dels albergs”, és l’única opció que els ha quedat. Tanmateix, puntualitzen que, tan aviat com la Nahima trobi un pis, el govern es compromet a seguir al seu costat. Primer, aportant l’import del dipòsit que demani l’eventual nou propietari. I en segon lloc, ajudant-la “amb la quantitat mensual que necessiti” per arribar a final de mes durant “un any, dos, tres o el que necessiti”. Aquesta opció es presenta com a més factible que la de rebre l’aprovació d’un pis de la Mesa d’Emergència, on està inscrita. El fet de tenir un sou al nucli familiar la situa per darrere d’altres casos amb més vulnerabilitat. 

A més, les mateixes fonts denuncien, de nou, el greuge comparatiu a l’hora d’afrontar el drama de les expulsions dels llogaters. “De cada 100 euros en matèria d’habitatge, la Generalitat només en posa 30 i l’Estat, 10”, insisteixen. En aquest sentit, reivindiquen “l’orgull” de ser qui està fent més esforços a l’hora d’aturar el cop dels desnonaments “tot i no tenir competències”. 

Sigui com sigui, les entitats veïnals estan indignades, ja que van arribar a fer una tasca de cerca de pisos amb la Nahima per buscar una solució sense que hagués de marxar del districte. Es van trobar amb reticències pels ingressos ajustats de la família, per l’origen marroquí i per la necessitat d’una ajuda municipal. Tanmateix, van elaborar un petit llistat d’habitatges possibles. Finalment, però, era massa tard, asseguren fonts del districte de Sant Martí. El temps se’ls hi havia tirat a sobre i antiavalots, a primera hora d’aquest matí, venien a fer-ho evident. 

Tothom, entitats i districte, asseguren que seguiran el cas de la família. Però el cert és que després de tres anys de lluita contra una gran pujada del lloguer, avui la Nahima, el seu marit i els seus fills marxen a un hostal de Badal. 

Més notícies

L’Ajuntament atura ‘in extremis’ el desnonament d’una família amb tres menors

Notícia: L’Ajuntament atura ‘in extremis’ el desnonament d’una família amb tres menors
Comparteix
S'ha arribat a un acord amb la propietat per aconseguir una pròrroga de lloguer de sis mesos, però no hi ha una solució assegurada més enllà
Notícia: L’Ajuntament atura ‘in extremis’ el desnonament d’una família amb tres menors - Mobile

Aturen el desnonament d’una família amb tres menors a la Llacuna del Poblenou

Notícia: Aturen el desnonament d’una família amb tres menors a la Llacuna del Poblenou
Comparteix
Els volen apujar el lloguer un 40% després de més de 20 anys vivint al mateix pis
Notícia: Aturen el desnonament d’una família amb tres menors a la Llacuna del Poblenou - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa