La nova Vil·la Urània 'tanca' al soterrani l'astrònom Comas i Solà

La casa, que va sobreviure gràcies a la mobilització veïnal, arracona la memòria del divulgador que la va llegar a la ciutat

Aquest dilluns fa 150 anys del naixement de Josep Comas i Solà, l'astrònom que va posar el nom de Barcelona a un asteroide i va impulsar l'Observatori Fabra, i serà un dia excepcional a la Vil·la Urània. La caseta que el divulgador barceloní va llegar a la ciutat, salvada de la piqueta per la mobilització veïnal i inaugurada aquest any com a centre cívic, recorda al seu benefactor amb una exposició permanent tal i com havia promès l'Ajuntament. Ara bé, l'accés a la mostra és sempre restringit: l'equipament no disposa de prou personal per atendre alhora la recepció i el soterrani on està instal·lada la mostra –on hi ha estris científics d'un cert valor històric– i per tant ha optat per tenir sempre tancada la sala i permetre-hi només visites concertades amb antelació. L'últim dissabte de mes s'hi fa una visita guiada a la que també cal inscriure's.

L'efemèride permetrà que, almenys unes hores, la sala obri portes sense reserva prèvia. A les 19h acull una xerrada del doctor Carles Puig i Pla, que explicarà com Comas i Solà va popularitzar la ciència entre els barcelonins del tombant de segle. Els assistents podran comprovar, com fan cada dia els veïns del barri del Putxet i el Farró, que la residència de l'astrònom perviu integrada al nou i modern centre cívic que s'ha inaugurat aquesta tardor. L'equipament inclou nombroses sales per a realitzar tallers i cursets, un casal infantil, un projecte d'artesania tèxtil, dues terrasses i un bar que ocupa l'antiga vil·la privada.